FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,507
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Morometii, de Marin Preda - Caracterizare Ilie Moromete

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Morometii, de Marin Preda - Caracterizare Ilie Moromete

 Q:   Intreaba despre Morometii, de Marin Preda - Caracterizare Ilie Moromete       
Morometii, de Marin Preda - Caracterizare Ilie Moromete Cel mai important personaj al literaturii lui Marin Preda, Ilie Moromete, il are ca model pe Tudor Calarasu, tatal scriitorului, dupa cum marturiseste acesta in volumul “Imposibila intoarcere”.

Ilie Moromete este singurul taran filosof din literatura romana. Framantarile sale despre soarta taranilor depinzand de roadele pamantului, de vreme si de Dumnezeu, sunt relevante pentru firea lui reflexiva. Personaj exponential, al carui destin exprima moartea unei lumi, reprezinta conceptia-traditionala fata de pamant si de familie.

Criza satului arhaic se reflecta in constiinta acestui personaj care se confrunta cu legile implacabile ale istoriei, ale timpului nerabdator.
Atentia se orienteaza spre reactiile acestui personaj complex, in crearea caruia Marin Preda da intrega mas ura a originalitatii sale. Personajul este caracterizat in mod direct de narator in capitolul al X-lea din primul volum. Ilie Moromete are “acea varsta intre tinerete si batranete cand numai nenorociri mari sau bucurii mari mai pot schimba firea cuiva”. Bucuriile lui nu erau mari, dar nici oarecare: sa ai sentimentul independentei si libertatii, mandru de gandirea ta libera, sa discuti in poiana fierariei lui Iocan, sa traiesti acele ceasuri de visare ciudata pe stanoaga podistei, de unde poti judeca lumea, etc.

In relatie cu satul, individulaitatea lui Moromete se dezvaluie pregnant, confirmand ceea ce, in cadrul familiei era doar o ipoteza: ca el are trasturi care-l situeaza deasupra celorlalti. La Moromete se imbina gustul contemplatiei si darul de a vorbi si mai ales cu placerea de a vorbi. Obiectivitatea observatiei naratorului (prezentarea comportamnetului, vorbirea si mimica) este dublata de finetea analizei interioare, de prezentarea jocului gandurilor lui Moromete.

Caracterizarea lui indirecta, ce se desprinde din vorbele, gestrurile, faptele, gandurile personajului, actiunile la care participa, dar si din relatiile cu celelalte personaje, evidentiaza trasaturile lui.

Scena care-l defineste, tocmai pentru ca sintetizeaza epic pozitia lui Moromete in relatia cu o colectivitate umana reprezentativa pentru mediul sau de viata, se petrece in poiana lui fierariei lui Iocan, unde taranii, gatiti ca de sarbatoare, se aduna sa discute, cu un inimitabil umor, politica.

Simpatia sponatana cu care este intampinat Moromete, faptul ca discutiile nu incep fara el, greutatea cuvantului sau, dovedesc un prestigiu real si recunoscut. Sensibilitatea, sociablitatea, inteligenta, umorul, ironia, darul de a vedea dincolo de lucruri, fantezia, bucuria contemplatiei, fac din el un taran neobisnuit.


Tag-uri: roman, caracterizare, roman postbelicCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 16 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :