FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,747
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Marile teme ale liricii argheziene

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Marile teme ale liricii argheziene

 Q:   Intreaba despre Marile teme ale liricii argheziene       
Marile teme ale liricii argheziene 1.Poezia filosofica:

-ars poetica:
- Ruga de seara 1910;
-Testament 1927;
-Portret 1927;
-lirica existenta: -in cautarea lui Dumnezeu:
-Psalmi 1910;
-confruntarea cu moartea:
-Duhovniceasca 1927;
-De-a v-ati ascuns 1927;
-De ce-as fi trist 1961;
-lirica sociogonica:
-Cantare omului 1956;

2.Poezia sociala:

-Cuvinte potrivite 1927;
-Cantare omului 1956;
-Flori de mucigai 1931;
-1907-Peizaje 1955;

3.Poezia de dragoste:
-Cuvinte potrivite 1927;
-Versuri de seara 1935;

4.Poezia jocului a boabei si a faramei:

-Cuvinte potrivite (Cantec de adormit Mitura)
-Buruieni
-Martisoare
-Prisaca
-Cartea cu jucarii (proze)

1.Poezia filozofica argheziana se adapa din singuratatea, ca fiinta ganditoare a omului pe pamant. Sursa ei se afla in permanenta cautare a unui "Dumnezeu" care refuza a se arata si care determina o stare sufleteasca de permanenta pendulare intre credinta si tagada. Poetul accepta si refuza succesiv existenta dumnezeirii, trecand prin cele mai felurite si contradictorii stari de spirit .Esecul lui Arghezi de a ajunge la revelatia divina l-a condus pe acesta la o viziune panteistica asupra vietii atata vreme cat cerul ramane mut.(Psalmii)

O tema bine reprezentata in poezia filozofica este aceea a confruntarii omului cu moartea in care distingem trei atitudini:

a) spaima de nefiinta, de neant (Duhovniceasca)

b) acceptarea ca pe un dat firesc, in sens mioritic, a mortii (De-a v-ati ascuns)

c) spaima de moarte care este atenuata de gandul ca, atat cat traieste,omul se ilustreaza prin realizarile si implinirile sale (De ce-as fi trist ?)

2.Poezia sociala in conceptia lui Tudor Arghezi este una de angajare sociala,de participare activa la transformarea naturii si a omului insusi, a societatii asa cum vedem in Ruga de seara, Testament, Belsug, Plugule, Caligula, Blesteme, Cantare omului, 1907-Peizaje.
3.Poezia erotica argheziena se resimte de influenta eminesciana. Poezii de dragoste intalnim in volumele Cuvinte potrivite [Melancolie, Toamna, Despartire, Creion (obrajii tai mi-s dragi), Creion (Trecind pe puntea-ngusta)] si volumul Versuri de seara.

Doua atitudini se pot defini in trairea sentimentului de dragoste:

a) Una de reticenta, de amanare a clipei erotice (Melancolie, , Creion (Obrajii tai mi-s dragi)

b) implinirea erotica care este urmarita si exprimata in ambianta universului casnic din care natura vegetala si animala, in toata bogatia, varietatea si splendoarea ei, nu poate lipsi.

Femeia devine stapana acestui univers, ea fertilizeaza acest univers in care barbatul devine sub influenta pozitiva a femeii un luptator si un demiurg (Mireasa, Casnicie, Mirele ).

4.Tudor Arghezi continua traditia lui Emil Garleanu si a lui George Topirceanu in descrierea universului marunt, al vietuitoarelor fara cuvant. Nicaieri ca pana la el lumea vietuitoarelor fara cuvant, de la gazele minuscule, la felurimea pasarilor (cocosi, randunele, vrabii, lastuni, etc) si patrupedelor casnice (vaci,magari, iezi, purcei, catei, pisici, etc) n-a capatat un contur mai unitar si mai complex zeitatea umana, in cele mai felurite ipostaze, de la copil pana la matur.

Poetul se coboara pana la dimensiunea ludica a vietii.Din toata aceasta poezie (Cantec de adormit Mitura, Versuri de seara, Buruieni, Martisoare, Cartea cu jucarii, Copilaresti, Prisaca ), reiese gingasie, inocenta, prospetime si delicatete. Universul e marunt, atitudinea e de joc, dar mestesugul poetului e neintrecut si metafora se insiuneaza firesc in text pentru a sublinia ca esentele cele mari ale vietii exista si in lumea marunta de cele mai multe ori adevarate si mai convingatoare ,in orice caz statornice, decat in lumea grava a oamenilor.


Tag-uri: poet, univers, poezie filozoficaCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 12 December '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :