FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 715
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Curatenia apartamentului

Tag-uri Populare


ingrijire   ata   frumusete   sanatate   haine   andrele   croseta   ac   material   cusaturi   alimentatie   copii   tricotaj   tinerete   ten   imbracaminte   familie   cosmetice   par   crestere   gust   stil   femei   tratament   hidratare   sarcina   machiaj   ruj   piele   creme   fat   fata   relatie   cuplu   epilare   masaj  

All Tags

Famous Forum

 

Curatenia apartamentului

 Q:   Intreaba despre Curatenia apartamentului       
Fiecare gospodină, caută să menţină locuinţa curată procedand după experienţa de zi cu zi. Dăm touşi cateva sfaturi, cu caracter general, mai ales pentru gospodinele începătoare.

In primul rand trebuie făcut tot posibilul să nu se aducă murdărie de afară în camerele de locuit. Pentru aceasta se fixează la intrare un grătar sau un covoraş pentru ca persoanele care intră să-şi cureţe bine încălţămintea de praf sau de noroi.

Noroiul uscandu-se în apartament se transformă în praf, care se răspandeşte în toată casa şi odată cu el şi o sumedenie de microbi.
Tot ceea ce nu se foloseşte zi de zi, trebuie păstrat în dulap sau în debara, deoarece îngrămă direa de lucruri conferă un aspect neîngrijit al apartamentului.

In locuinţă trebuie să se facă curăţenie zilnică, altfel se poate aduna mult praf, care se aşează pe jos, pe mobilă, pe lucruri. Statisticile cele mai recente indică preocuparea crescută a românilor faţă de igiena spaţiului domestic, prin orientarea spre produse cât mai performante de igienizare a locuinţei. De asemenea, conform ultimului studiu al Institutului Naţional de Statistică privind înzestrarea populaţiei cu bunuri de folosinţă îndelungată, o creştere importantă s-a înregistrat la aspiratoarele de praf şi la alte aparate electrocasnice cu tehnologii performante. Aerul din cameră, care este în continuă mişcare, ridică şi praful.

Praful constituie, de multe ori, cauza principala în contractarea diferitelor boli şi de aceea :

— ferestrele se deschid în fiecare dimineaţă ;

— aşternutul se aşează pe fereastră sau pe scaune, în faţa ferestrelor larg deschise ;

— eventualele obiecte care au rămas pe mese, pe bufet, pian se-
aşază în ordine ;

— se perie mobila, se îngrijesc florile (se udă, se schimbă apa,.
cele veştede se aruncă) ;

— covoraşele mici (carpetele) se ridică şi se scutură în mină.

— se începe maturatul (cel mai bine se face cu aspiratorul, care nu mai lasă urme de praf nici pe covor, nici pe mobilă şi reduce totodată din timpul de lucru şi efortul gospodinei). In lipsa acestuia, pentru covoare, se recomandă o mătură mică care se udă într-un lighean cu apă curată şi se scutură bine, să rămană puţin umedă.

După ce s-a măturat covorul, se îndoaie laturile acestuia către mijloc şi se mătură pardoseala. Parchetul sau scandura vopsită şi lustruită se mătură cu peria specială cu coadă. Praful din locuinţe şi din alte spaţii închise reprezintă o sursă majoră de alergene, cu care toţi venim permanent în contact. Asistăm la o creştere alarmantă a bolilor alergice în toată lumea, o adevărată "epidemie a alergiilor". Riscul de apariţie şi severitatea acestor boli pot fi reduse semnificativ prin îndepărtarea prafului din locuinţe, respectiv printr-o curăţenie corectă.



Pentru a nu se purta gunoiul în toată casa, acesta se strange pefăraş de mai multe ori.

— praful de pe jos se şterge cu o carpă uscată. Luciul parchetului lustruit se menţine, dacă acesta se şterge zilnic cu o carpa uscată moale şi foarte curată. Linoleumul se şterge cu o carpa umeda. Mozaicul sau plăcile din baie, bucătărie, vestibul se curăţă cu apă caldă, sodă şi săpun. Se limpezesc bine, apoi cu carpa bine stoarsă se şterge bucată cu bucată pană se strange toată apa. Pentru lustruit se foloseşte o carpa îmbibată cu potasiu, în care s-a adăugat puţină ceară.

— se aşează la loc marginile covorului şi carpetele mici.

— se şterg mobila şi celelalte obiecte de praf, cu carpa de mobilă. Gospodina trebuie să aibă carpe pentru geamuri şi oglinzi, pentru mobilă, pentru şters pe jos, pentru lustruit (de molton).

— se strange aşternutul şi se aşează totul la locul lor. Ferestrele se vor închide numai dacă afară este prea rece sau foarte cald sau dacă atmosfera este încărcată de praf sau plouă. In tot cazul, se recomandă a se ţine cat mai mult ferestrele deschise-pentru a se aerisi bine locuinţa. Aerisirea dormitoarelor, de obicei se face şi seara, înainte de culcare şi, pe cat posibil, se recomandă sa se doarmă noaptea cu ferestrele deschise.


Chiar dacă se întamplă ca în unele camere în care se circulă mai puţin să nu fie nevoie să se măture zilnic, praful se va şterge obligatoriu, atat pe mobilă, cat şi pe pardoseală, mai ales dacă este din parchet. Structura prafului de casă este foarte complexă, conţinând, pe lângă acarieni şi particule antigenice de origine animală (pisica, câine, rozătoare), insecte (păianjeni, gândaci de bucătărie, muşte), fungi de interior, particule de polen, resturi alimentare, fibre textile, pulberi inerte. Acarienii excretă particule cu dimensiuni asemănătoare granulelor de polen (10 – 35 microni) care sunt protejate de o membrană chitinoasă şi pot rezista timp îndelungat. Dezvoltarea lor se face la temperaturi de 25 grade C şi este favorizată de igiena deficitară a locuinţelor şi de umezeală. Pentru a evita orice risc, având în vedere sensibilitatea tot mai crescută la praf, este indicată menţinerea unei igiene riguroase chiar la o temperatură ambientală mai joasă de 25 grade C.

sursa imaginii .freedigitalphotos.net


Tag-uri: praf, mizerie, aspirator



Categorie: Lumea Femeilor  - ( Lumea Femeilor - Archiva)

Data Adaugarii: 31 October '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :