FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,717
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cum sa scoatem diverse pete - partea 9

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   aparate   reparatii   curent   lemn   curatenie   murdarie   invitati   petrecere   educatie   tratament   ingrijire   boli   job   sfat   vopsea   individ   relatii   dragoste   vin   interactiune   dorinta   sapun   social   carpa   antilopa   lumina   benzi de albire   aluminiu   bronz   importanta prezentului   dinti   solutii   imagine   stomatolog  

All Tags

Famous Forum

 

Cum sa scoatem diverse pete - partea 9

 Q:   Intreaba despre Cum sa scoatem diverse pete - partea 9       
Cum sa scoatem diverse pete - partea 9 Ţ-l. Ţesături sub formă de pinzeturi şi ştofe
pată de acizi. De cele mai multe ori pata de acizi provoacă distrugerea ţesăturii, devenind iremediabilă. Totuşi, se va încerca neutralizarea petei de acizi cu un neutralizanl, cel mai obişnuit fiind amoniacul sau soda de rufe.
Pată de Noroi. După ce pata de noroi s-a uscat bine, se perie energic, după care se spală cu apă rece. In situaţia in care pata persistă se spală cu apă amoniacaJă, o lingură de amoniac la un litru de apă, in cazul ţesăturilor naturale, sau cu apă săpunită, in cazul ţesăturilor artificiale şi sintetice.
Pată de ceară de luminare. Mai întai se curăţă excesul de ceară întărită cu o lamÃ„Æ ’ de cuÅ£it, apoi Å£esătura se intercalează între două hartii sugative, după care se trece pe deasupra cu fierul electric de călcat, pentru a absorbi complet ceara de luminare. In cazul cand pata persistă se spală cu apă săpunită, se clăteÅŸte cu apă rece ÅŸi se lasă să se usuce.
Pată de cafea. La ţesăturile naturale, pata de cafea se înmoaie mai întai în apă curată, apoi se spală cu apă călduţă săpunită, după care se limpezeşte. Dacă pata de cafea este uscată, se încearcă îndepărtarea petei cu apă oxigenată 10%, după care se clăteşte cu apă curată.
La ţesăturile sintetice, pata de cafea se tamponează cu apă alcoolizată, o lingură de alcool 90° la un litru de apă, apoi se clăteşte cu apă amoniacală, un volum de amoniac la şase volume de apă.
Pată de păcură. Se scoate pata de păcură de pe orice fel de ţesătură, prin frecare cu gălbenuş de ou crud, după cere se spală cu apă caldă şi şe lasă să se usuce.

PATÄ‚ DE CIOCOLATÄ‚ :
La ţesăturile naturale, pata de ciocolată se absoarbe cu o hartie sugativă, apoi se spală într-o soluţie de apă călduţă cu borax, o lingură de borax la un pahar de apă, sau cu apă alcoolizată la care se adaugă cateva picături de acid acetic, după care se clăteşte cu apă, adăugandu-se cateva picături de apă oxigenată la ultima clătire.
La ţesăturile sintetice, pata de ciocolată se spală cu apă oxigenată la care se adaugă cateva picături de amoniac.

PATÄ‚ DE CLEl
La ţesăturile lavabile, pata de clei se îndepărtează prjn înmuiere in apă călduţă, iar in cazul cand pata persistă se înmoaie timp de un minut în oţet încălzit.
La ţesăturile nelavabile. respectiv ştofele, pata de clei pe bază de răşină se îndepărtează prin frecare cu acetonă, dizolvant folosit şi la lacul pentru unghii, iar pentru celelalte, cleiuri, pata se curăţă cu un burete îmbibat cu leşie, după care se freacă cu detergent lichid şi se şterge cu o carpă înmuiată în apă.
La ţesăturile sintetice nu se vor folosi dizolvanţi la scoaterea petelor, deoarece aceste materiale se deteriorează.

PATĂ DE CERNEALĂ. La ţesăturile albe din bumbac sau in, pata de cerneală se acoperă cu un amestec de sare cu zeamă de lămaie, ce se lasă un timp în această situaţie, după care se scutură de sare şi se spală cu apă. Dacă pata este din pastă de stilou cu bilă, se ţine apăsat pe pata de cerneală o carpă îmbibată în alcool denaturat pentru a o absorbi complet, după care se spală cu un detergent şi se clăteşte cu apă curată.

PATÄ‚ DE FRUCTE:
Ţesătura de bumbac se spală imediat cu apă curată pentru îndepărtarea petei de fructe.
Ţesătura de lină se şterge cu apă oxigenată 20%, la care se adaugă cateva picături de amoniac, după care se limpezeşte cu apă curată.
Ţesătura de mătase se tamponează cu apă alcoolizată, formată din alcool 90° şi apă rece în părţi egale, după care se clăteşte cu apă curată.

PATÄ‚ DE GRÄ‚SIME:
La ţesăturile de bumbac alb sau colorat, pata de grăsime se scoate prin frecare cu o carpă îmbibată în benzină, după care se spală sau se şterge cu apă caldă săpunită, după caz.
La ţesăturile de lină, respectiv la ştofe, pata de grăsime se îndepărtează prin frecare cu o carpă îmbibată în tetraclorură de carbon sau tricloretilen, produs detaşant ce se prezintă şi sub formă de spray, cu care se pulverizează zona pătată.
La ţesăturile de mătase se foloseşte apă amoniacală, un volum amoniac la cinci volume de apă, pentru îndepărtarea petei de grăsime.
La ţesăturile sintetice se va încerca îndepărtarea petei de grăsime prin frecare cu eter, iar dacă pata persistă se aplică glicerina, acoperită cu pudră de talc.

PATÄ‚ DE IARBÄ‚ VERDE:
Ţesătura clbă de bumbac şi in se curăţă prin aplicarea pe pata de iarbă a unui amestec de săpun şi borax, în părţi egale, dizolvate cu puţină apă şi după ce s-a lăsat suficient timp ca să se usuce, se clăteşte cu apă curată. De asemenea, pata de iarbă se poate spăla cu apă foarte caldă, la care se adaugă un detergent, după care se clăteşte cu apă caldă cu puţină apă de Javel, terminandu-se cu o clătire abundentă de apă limpede.
Ţesătura de bumbac sau in colorată se curăţă de pata de iarbă prin spălare cu apă caldă săpunită, apoi se clăteşte cu apă la care se adaugă apă oxigenată 12%, respectiv cinci linguri la un litru de apă, ultima clătire făcandu-se cu apă curată.
Ţesătura de mătase se curăţă prin tamponarea petei de iarbă cu alcool 90°, după care se clăteşte cu apă călduţă, la care se adaugă apă oxigenată 20%, o lingură la un litru de apă, iar la ultima clătire se pune în apă mâi multe picături de albăstreală, pentru îndepărtarea eventualei formări a. gălbenelei.
Ţesătura de lină sau sintetică se curăţă prin tamponare cu alcool 90°, după care se spală cu apă călduţă, la care se adaugă un detergent slab şi apoi se limpezeşte.

PATÄ‚ DE OU :
La ţesăturile naturale albe, pata de ou se scoate prin decolorarea ei cu apă oxigenată 20%, o lingură la un litru de apă, după care se spală în apă călduţă şi se clăteşte.
La ţesăturile colorate, de îndată ce pata de ou s-a format, se spală cu apă călduţă la care se adaugă apă amoniacală, o lingură de amoniac la un litru de apă, după care se limpezeşte.
La ţesăturile din lină şi mătase, pata de ou se tamponează cu apă rece amoniacală, două linguri la un litru de apă, după care se clăteşte cu apă rece. Se va evită folosirea apei calde la scoaterea petei de ou.

PATÄ‚ DE VOPSEA :
Pata de vopsea.pe bază.de ulei. Se curăţă mai întai pata de vopsea cu ajutorul unei lame de cuţit, îndepărtandu-se excesul de vopsea, după care se freacă cu o carpă îmbibată în esenţă de terebentină sau în white-spirit, după care se spală cu apă călduţă şi detergent.
Pata de vopsea pe bază de emulsie (Vinarom). Se curăţă pata de pe ţesătură prin spălare cu apă rece.

PATÄ‚ DE SANGE :
Ţesătura, cu pată recentă de sange, se spală imediat cu apă rece. Dacă ţesătura este albă se adaugă în apa rece cateva picături de amoniac. Nu se va folosi apă caldă la scoaterea petei de sange.

La ţesăturile nelavabile pata de sange se curăţă cu o soluţie de apă rece cu amoniac, una sau două picături de amoniac la o farfurie de apă, iar dacă pata este persistentă, se pregăteşte o pastă formată din amidon şi apă rece, care se aplică peste pata de sange şi după ce pasta s-a uscat se îndepărtează cu o perie cu păr mai tare.

Pată de sudoare. Pata de sudoare formată pe ţesăturile de corp se îndepărtează prin tamponare cu o soluţie de sare de lămaie, respectiv acid tartric 2%.

Pată de vin – la ţesăturile de bumbac, dacă pata este de vin roşu se tamponează cu vin alb sau sc pretară peste pată un strat subţire de sare fină, apoi pata se spală cu apa săpunită, se şterge cu apă de Javel caldă, după care se clăteşte cu apă curată. în cazul ţesăturii de bumbac colorat, apa de Javel ce se foloseşte trebuie să fie rece şi nu caldă.

La ţesăturile de lană şi mătase, pata de vin se tamponează cu apă rece, apoi se spală şi se limpezeşte.
La ţesăturile sintetice, pata de vin se tamponează cu. apă amoniacală.

Pata de vin roşu formată pe ţesături se mai poate scoate prin presărarea petei cu sare fină şi după ce se clăteşte cu apă curată, pata devin se înmoaie în lapte nefiert, după care se limpezeşte cu apă rece.
sursa imaginii http://www.countertopspecialty.com


Tag-uri: casa, aparate, curent, reparatii, gospodarie, murdarie



Categorie: Sfaturi Utile  - ( Sfaturi Utile - Archiva)

Data Adaugarii: 18 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :