FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,561
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cum sa scoatem diverse pete - partea 3

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   aparate   reparatii   curent   lemn   curatenie   murdarie   invitati   petrecere   educatie   tratament   ingrijire   boli   job   sfat   vopsea   individ   relatii   dragoste   vin   interactiune   dorinta   sapun   social   carpa   antilopa   lumina   benzi de albire   aluminiu   bronz   importanta prezentului   dinti   solutii   imagine   stomatolog  

All Tags

Famous Forum

 

Cum sa scoatem diverse pete - partea 3

 Q:   Intreaba despre Cum sa scoatem diverse pete - partea 3       
Cum sa scoatem diverse pete - partea 3 C-4 Covoare
La îndepărtarea petelor de pe covoare, se folosesc în mod frecvent două metode şi anume curăţarea uscată şi curăţarea cu apă.
curăţarea uscată se face cu tetraclorură de carbon sau cu tricloretilen, cu ajutorul unei carpe, care, îndoită de mai multe ori este înmuiată in detaşant, timp de 15—20 secunde, după care se aplică pe covor în zona pătată şi se freacă energic de la marginea exterioară a petei spre centrul ei, cu mişcări în formă circulară, concentrice.
Această metodă se foloseşte, de regulă, la îndepărtarea petelor de grăsimi, gudroane, alcool etc., dar nu se foloseşte la curăţarea covoarelor cu suportul din cauciuc sau latex, d eoarece detaşanţii de mai sus atacă aceste materiale folosite ca suport.

Curăţarea cu apă se face cu ajutorul unei soluţii de şampon lichid, special pentru covoare, în amestec cu apă călduţă, cu care se obţine o spumă ce se aplică pe covor, în zona pătată, după care se freacă cu o carpă sau cu un burete, pană ce pata dispare. Apoi se clăteşte cu apă curată de mai multe ori, se îndreaptă părul covorului în Sfensul lui normal şi se lasă să se usuce. Se va evita îmbinarea cu apă a covorului, iar uscarea lui se recomandă să se facă în mod asemănător ca la uscarea rufelor, pentru ca aerul să poată circula printre firele ţesăturii.
Această metodă se foloseşte în mod curent la scoaterea petelor de bere, de lapte, de vopsele de apă şi în general la petele care se dizolvă în apă.
Pentru anumite pete pe covor se folosesc metode specifice acestora, aşa cum se arată în continuare.

Pată de ceară de luminare. Mai întai, covorul se desprăfuieşte cu ajutorul unui aspirator, apoi se aşează peste ceara întărită o hartie sugativă, după care se trece cu fierul electric de călcat, pentru ca ceara topită să fie absorbită de hartia sugativă. în cazul în care pata de ceară persistă, ea se scoate cu esenţă de terebentină, prin frecare cu o carpă.

Pată de noroi. După ce s-a lăsat să se usuce bine pata de noroi, cu aspiratorul se absoarbe complet praful şi în cazul cand pata persistă se îndepărtează cu o carpă udă îmbibată cu praf de curăţat, prin aceasta obţinandu-se şi o uniformizare a zonei respective.

Pată de cafea. Cand pata de cafea s-a format recent, se curăţă de îndată prin frecare cu o carpă îmbibată cu apă curată, iar în cazul cand pata s-a întărit se pregăteşte un amestec în părţi egale de alcool 90° şi oţet cu care se tamponează pata de cafea şi apoi se curăţă cu praf de curăţat.

Pată de ciocolată. Se va încerca îndepărtarea petei de ciocolată prin metoda curăţirii cu apă şi dacă pata persistă, se tamponează cu o carpă îmbibata în white-sparit pentru a opri extinderea petei, după care se freacă cu praf fin de curăţat.
pată de cerneală. După ce pata de cerneală a fost imediat absorbită cu ajutorul unei hartii sugative, se tamponează cu lapte cald, nu fierbinte, iar în cazul cand cerneala este neagră se acoperă cu sare de bucătărie umedă. Dacă pata este de la un stilou cu pastă, se tamponează cu o carpă îmbibată în spirt denaturat, la care se adaugă cateva picături jde.oţet, după care se aplică metoda curăţirii cu apă.
Aceste operaţii de curăţire se fac cu rapiditate, pentru a impiedica extinderea petei de cerneală pe covor.

Pată de fructe. Se încearcă îndepărtarea petei de fructe prin metoda curăţirii cu apă şi în cazul în care pata persistă se tamponează cu un amestec format din o parte apă şi trei părţi alcool 90°, după care se şterge cu apă şi se lasă să se usuce.
Pată de lichide murdare. De îndată ce s-a produs pata pe covor, se acţionează cu rapiditate pentru absorbirea petei, după care se aplică metoda curăţirii cu apă adăugandu-se la soluţia de şampon o lingură de oţet, la un pahar mare de soluţie.

Pată de gălbenuş de ou. Se tamponează pata de gălbenuş de ou, mai întai cu apă amoniacală şi apoi cu apă rece, după care se absoarbe la maximum cu un burete, iar în continuare se aplică metoda de curăţare cu apă.

Pată de vopsea pe bază de ulei. Pata de vopsea se curăţă prin frecare energică cu un tampon îmbibat cu esenţă de terebentină, apoi se clăteşte de mai multe ori cu apă călduţă, ultima clătire fiind cu apă rece, după care se lasă să se usuce. în cazul în care pata de vopsea persistă, se aplică metoda de curăţire uscată.

Pată de vin. Cand pata de vin este proaspătă se umectează cu apă gazoasă sau cu sifon, după care se şterge cu o carpă uscată, iar dacă pata persistă sau dacă pata este veche se aplică metoda de curăţire uscată.

Stricăciuni provocate de apă şi de sare. Îmbibarea parţială sau totală cu apă potabilă a covorului poate conduce la deteriorare acestuia, deoarece apa fiind alcalină provoacă o decolorare şi o acoperire cu mucegaiuri a covorului.
Ca o primă măsură se absoarbe apa cu o rufă curată şi apşi se usucă în aer liber. Pentru limitarea stricăciunilor, suprafaţa covorului se şterge cu un burete îmbibat în apă cu oţet, un litru de apă cu o lingură de oţet, după care se lasă să se usuce.
în cazul în care îmbinarea s-a făcut cu apă murdară de la o ţeava de scurgere, pentru curăţirea covorului se va recurge la o unitate de specialitate.

Un alt agent dăunător care poate provoca deteriorarea covorului este sarea, deoarece aceasta atrage umezeala cu consecinţele ei de decolorare şi mucegăire. în această situaţie se procedează la absorbirea completă a sării din covor cu ajutorul unui aspirator, după care se şterge de mai multe ori cu o carpă umedă, iar în final cu apă şi oţet.

Pete pe covorul de iută. Curăţirea petelor de pe covorul de iută se face prin spălare cu o perie îmbibată în apă săpunită, la care se adaugă amoniac, după care se clăteşte de mai multe ori cu apă curată şi se lasă să se usuce în aer liber.
sursa imaginii http://www.bluewatergmac.com


Tag-uri: casa, aparate, curent, reparatii, gospodarie, murdarie



Categorie: Sfaturi Utile  - ( Sfaturi Utile - Archiva)

Data Adaugarii: 18 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :