FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 10,575
Votes: 10
Fame Riser
          
Fame Rank
5.1
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Conflictele din Morometii de Marin Preda

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Conflictele din Morometii de Marin Preda

 Q:   Intreaba despre Conflictele din Morometii de Marin Preda       
Conflictele din Morometii de Marin Preda - dezacordul dintre tata si cei trei fii mari: Paraschiv, Nila si Achim, izvorat dintr-o modalitate diferita de a intelege lumea.

- intre Moromete si sotia lui, pentru pogonul Catrinei: Moromete vanduse in timpul secetei un pogon din lotul sotiei, promitandu-i, in schimb, trecerea casei pe numele ei. De teama fiilor celor mari care isi urau mama vitrega, Moromete amana indeplinirea promisiunii. Initial, femeia isi gaseste refugiul in biserica. Criza se instituie in al doilea volum, cand Catrina il paraseste pe llie, dupa ce afla de vizita lui la Bucuresti si de propunerea facuta fiilor. instrainarea este definitiva.

- intre Moromete si sora lui, Guica, care si-ar fi dorit ca fratele ramas vaduv sa nu se recasatoreasca. In felul acesta, ea ar fi ramas in casa fratelui, sa se ocupe de gospodarie si de cresterea copiilor, pentru a nu ramane singura la batranete.

- alt conflict, secundar in primul volum, este acela dintre llie Moromete si fiul cel mic, Niculae, care doreste sa mearga la scoala, in timp ce tatal, care trebuie sa plateasca taxele, il ironizeaza Pentru a-si realiza dorinta de a studia, baiatul se desprinde treptat de familie. In volumul al doilea, acest conflict trece pe primul plan, pentru ca tatal si fiul reprezinta doua mentalitati diferite: mentalitatea traditionala si mentalitatea impusa, colectivista. In Morometii, interesanta e problema lui Niculae, caci conflictul dintre el si Moromete simbolizeaza conflictul dintre doua conceptii despre taran.

Tocmai din aceasta cauza, Moromete si Niculae devin ┬źreflectori┬╗: motivatiile lor launtrice intereseaza nu numai ca expresie a adaptarii sau dezadaptarii spontane de o lume, ci si ca filosofie de existenta. (Nicolae Manolescu)

- conflictul dintre individ si timp/ istorie.


Tag-uri: conflict, marin preda, morometiiCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 22 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :