FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,251
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Caracterizarea personajului Ancuta din opera Hanu-Ancutei scrisa de Mihail Sadoveanu-a patra parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Caracterizarea personajului Ancuta din opera Hanu-Ancutei scrisa de Mihail Sadoveanu-a patra parte

 Q:   Intreaba despre Caracterizarea personajului Ancuta din opera Hanu-Ancutei scrisa de Mihail Sadoveanu-a patra parte       
Caracterizarea personajului Ancuta din opera Hanu-Ancutei scrisa de Mihail Sadoveanu-a patra parte Alaturi de alt personaj-liant, comisul Ionita, personajul nostru implineste, in text, functia ceremoniala. La comisul lonita aceasta functie imbraca, normal, o haina lumeasca; mos Leunte da functiei ceremoniale un caracter magic, ireal, inlesnind transferul din eveniment in povestire, din real in fabulos. El deschide in fapt textul, ia parte la constituirea cadrului acestor „povestiri in rama", punandu-l sub pecetea „semnului": „si mos Leunte, cercetand in cartea lui de zodii si talmacind semnele lui Iraclie-imparat, a dovedit cum ca aceste paseri cu penele ca bruma s-au ridicat ratacite din ostroavele de la marginea lumii si arata veste de razboi intre imparati si bielsug la vita de vie".

Naratorul-personaj il vede ca „un taran de la noi, de pe Moldova, ras si c u mustata alba, plin la obraz, voinic si c-o leaca de pantece. Si cand graia si radea i se vedeau maselele ca niste bucati de crita". Imaginea fizica este (aparent) neconcordanta cu atributele spirituale. Sa nu uitam ca taranul de la Tupilati este ghicitor in zodii, ca si tatal sau, si poarta cu sine pecetea „scrisului": „caci eu in tasca asta de la sold am carte veche intru care se spune tot adevarul".

Aceasta pecete a destinului o mosteneste, desigur, de la tatal sau: "Eram asa flacau trecut de douazeci de ani, si parintele meu ma invata mestesugul lui, caci si el a fost zodier si vraci care nu se mai afla pe lume". Acum, parintele Gherman il vede ca „un batran prea intelept", cunoscator si talmacitor al semnelor: "Eu vad ca dumnealui cunoaste semnele vremii si crugul lunii si al stelelor si poate ceti in zodii.

E om invatat si tine minte de demult".
Facandu-se obisnuitul transfer al evenimentului intr-o alta epoca, cea a „povestilor", mos Leunte este, in naratiunea Balaurul, doar narator - implicat afectiv - al faptelor. Protagonistul este tatal sau, Ifrim, pe care il percepem -din relatarea fiului sau, ajuns acum „mos" -, ca pe un spirit deschis catre ordinea fireasca a lucrurilor. Conform strategiei narative adoptate, calitatile batranului zodier se pot transfera fiului sau.

Insotirea boierului Nastasa Bolomir, recunoscut pentru cruzimea cu care isi impingea sotiile catre pieire, cu frumoasa, vesela si (prea) tanara Irinuta, il implica afectiv pe „cetitorul in zodit De aceea, cand boierul simte ca noua (a treia) nevasta il insala, Ifrim incearca, ajutat de daru-i de solomonar, sa o apere, „talmacind" zodiile in asa fel, ca sa domoleasca furia boierului.


Tag-uri: ancuta, hanu-ancutei, personaj



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 10 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :