FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,546
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Sculele necesare lucrarilor casnice de tamplarie

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   raparatii   depanare   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   ingrijire   tinerete   sex   atractie   relatie   seductie   flirt   iubire   cucerire   placere   dragostea   orgasm   talent   limbajul trupului   echilibru   sfat   strategii   cuie   gust   lamaie   traditie   bere  

All Tags

Famous Forum

 

Sculele necesare lucrarilor casnice de tamplarie

 Q:   Intreaba despre Sculele necesare lucrarilor casnice de tamplarie       
La lucrările de tamplărie de mobilă, uşi şi ferestre, în vederea executării unor depanări şi reparaţii, se folosesc o serie de scule pentru operaţii manuale de prelucrare a materialului lemnos.

Dintre sculele specifice acestor lucrări se menţionează :
1) Scule pentru trasarea, însemnarea, verificarea planeităţii si pentru măsuiarea unghiurilor dintre feţele prelucrate , în care se cuprind :
creionul de tamplărie şi creta, necesar pentru trasarea liniilor şi contururilor pe suprafaţa lemnului sau a panoului;
însemnătorul , executat din oţel, cu varf ascuţit, prevăzut cu miner de lemn, necesar pentru însemnarea punctelor şi trasarea liniilor ; poziţia însemnătorului trebuie să fie p erpendiculară pe fibra de lemn ;
compasul , necesar pentru trasarea liniilor curbe, precum şi pentru transpunerea dimensiunilor pe instrumentul de măsurat ;
echerul de 30° şi 45° , necesar pentru ghidarea creionului la trasarea acestor unghiuri faţă de muchiile pieselor din lemn.
La aceste scule se mai adaugă, după posibilităţile de dotare, zgarieciul pentru trasarea liniilor paralele cu muchiile piesai, dreptarul pentru verificarea planeităţii şi altele.

2) Scule pentru operaţiile de tăiere cu ferăstrăul , în care se cuprind.
-ferestrăul încordat , prevăzut cu o panză de ferestrău, cu o sfoară de strans şi cu o pană pentru întinderea panzei de ferăstrău, necesar operaţiilor de retezare şi spintecare a materialului;

-ferestrăul cu lama sub formă de coadă de vulpe şi ferăstrăul cu lama lată , necesare tăierii panourilor sau materialelor lemnoase, unde nu poate fi folosit ferăstrăul încordat ;
-ferăstrăul cu lama sub formă de coadă de şoarece , necesar tăierii diferitelor contururi exterioare, precum şi pentru executarea unor scobituri sau unor găuri de diferite forme în lemn.
La acestea se mai adaugă ferăstrăul special pentru tăiat furnirul, panourile de placaje şi plăci aglomerate.
3) Scule pentru operaţii de rindeluire manuală , în care se cuprind :
-rindeaua cu cuţit simplu
- rindeaua cu cuţit dublu , pentru îndreptat şi netezit suprafeţele plane ale materialului lemnos.
în afară de aceste tipuri, mai sunt rindele speciale pentru executarea falţurilor şi alte operaţii speciale.

De o importanţă deosebită la executarea operaţiilor de rindeluire este montarea şi reglarea corectă a cuţitului în corpul rindelei .
In acest scop, se prinde corpul rindelei cu mana stingă, astfel ca degetul arătător să fie în dreptul gurii rindelei, iar degetul mare să fie în interiorul luminii rindelii. Cu mana dreaptă se introduce cuţitul în locaşul lui, cu tăişul în jos şi pana aşezată deasupra lamei, după care se împinge lama pană cand tăişul atinge varful degetului aflat în dreptul gurii . Ajuns în această situaţie, cuţitul se fixează provizoriu printr-o lovitură de ciocan aplicată în capătul penei, apoi se roteşte rindeaua cu talpa în sus, ţinîndu-se între degetul mare şi podul palmei, astfel ca să se poată vedea nivelul tăişului de cuţit faţă de talpa rindelei.

în cazul în care tăişul cuţitului mai trebuie scos în afară, se aplică în capătul lamei cateva lovituri uşoare, date de jos în sus cu latul ciocanului .
Dacă tăişul este prea mult scos în afară din talpă, atunci se loveşte uşor cu ciocanul în călcaiul rindelei pană cand cuţitul s-a retras în poziţia dorită.
In cazul cand tăişul cuţitului are un colţ al lui mai mult ieşit într-o parte, se aplică lovituri laterale în marginea călcaiului, pană cand tăişul depăşeşte în mod egal pe toată lungimea sa nivelul tălpii rindelii.

După ce s-a obţinut poziţia corectă a tăişului se face fixarea definitivă a lamei prin lovituri uşoare în pa-na de lemn de deasupra ei, verificandu-se totodată, dacă nu s-a produs dereglarea cuţitului.
Pentru demontarea cuţitului din corpul rindelii, se prinde cu mina stingă rindeaua, astfel încat degetul mare să pătrundă în interiorul lu-minei, iar cu celelalte degete să cuprindă pana de lemn, împreună cu cuţitul, după care, cu lovituri de ciocan cu mina dreaptă aplicate pe călcaiul rindelei, se slăbeşte fixarea cuţitului .
Manuirea corectă a rindelei în timpul operaţiei de rindeluire este de asemenea o condiţie de bază, pentru obţinerea vinei suprafeţe plane şi netede .
Pentru aceasta, se prinde cu mana stingă cornul rindelei, iar cu mina dreaptă se prinde corpul rindelei din apropierea cuţitului. Apoi, se aşează rindeaua cu talpa ei pe piesa de prelucrat şi se începe rindeluirea, prin împingerea ei înainte, pe o direcţie paralelă cu marginea piesei, urmărin-du-se totodată ca, rindeaua să aibă in timpul lucrului o apăsare deopotrivă de egală pe ambele capete ale ei. Cand rindeaua a ajuns aproape de extremitatea suprafeţei de rindeluire, apăsarea trebuie să fie mai mult pe călcai, iar la retragerea rindelei pentru executarea unei noi curse de rindeluire, aceasta se înclină într-o parte, pentru a se evita frecarea lamei pe suprafaţă, respectiv uzura prematură a tăişului.

4) Scule pentru operaţiile de găurire , in care se cuprind:
— burghiul cu miner, necesar pentru executarea unor găuri în piesele de lemn la asamblarea lor, la uşurarea introducerii şuruburilor de lemn sau a cuielor de dimensiuni mari.
— coarba şi vrila în care se prind diferite tipuri de burghie (format melc, elicoidal, burghiu de centru etc.), necesar executării unor găuri pentru asamblare, sau pentru executarea scobiturilor în lemn cu ajutorul ferăstrăului de mană.
Manuirea coarbei se face prin prinderea minerului în formă de ciupercă, cu mana stingă şi a manşonului de lemn de pe braţul coarbei, cu mana dreaptă, în timp ce se apasă pe minerul ciupercă, urmărindu-se tot timpul păstrarea corectă a direcţiei burghiului montat în mandrină.
Manuirea vrilei se face, de asemenea, prin apăsarea minerului ciupercă cu mana stingă, atat cat este necesar ca să se menţină contactul burghiului pe piesa de lemn, în timp ce cu mana dreaptă se manevrează manşonul mobil, în sus şi în jos, de-a lungul tijei, pentru a imprima rotaţia acesteia, precum şi a burghiului montat în mandrină.

5) Scule pentru operaţiile de dăltuire , în care se cuprind :
— dalta groasă , necesară pentru executarea scobiturilor adanci şi a locaşurilor de la îmbinări sau pentru montarea unor accesorii metalice, cum este de exemplu broasca îngropată ;
— dalta dreaptă subţire şi dalta semirotundă necesare executării scobiturilor de mică adancime, precum şi pentru fasonarea lemnului după anumite forme.
Dălţile sunt prevăzute cu minere din lemn tare, pe care în anumite cazuri se pot aplica lovituri uşoare cu ciocanul de lemn, cum este de exemplu la executarea scobiturilor pentru încastrarea balamalelor.

6) Scule pentru operaţiile de pitire, în care se cuprind:
—raşpile, avand forme dreptunghiulare, semirotunde, rotunde, prevăzute cu dinţi sub formă de ciocuri scoase în afara planului şi pile , avand forme dreptunghiulare, rotunde, pătrate, şi prevăzute cu crestături oblice simple sau încrucişate în planul lamei, necesare la îndepărtarea asperităţilor rezultate de la prelucrarea lemnului, la rotunjirea muchiilor, la fasonarea pieselor din lemn, la lărgirea găurilor şi altele.

7)Scule pentru operaţiile de asamblare, în care se cuprind :
-ciocanul pentru baterea cuielor la fixarea elementelor de mobilă sau pentru montarea accesoriilor, precum şi alte operaţii de asamblare ; pentru a se evita smulgerea cu uşurinţă a cuielor bătute, se recomandă ca plantarea acestora să se facă în poziţie înclinată, prin alternarea sensului lor , prin aceasta asigurandu-se totodată o rigidizare a îmbinărilor ; în cazul în care cuiele se bat la extremitatea lemnului, acestea trebuie să fie introduse astfel ca varful lor să fie îndreptat spre interior ;
-cleştele de scos cuie, necesar pentru scoaterea cuielor bătute provizoriu sau a celor care au fost deformate în timpul baterii lor ; la scosul cuielor se va avea grijă ca să nu se producă presarea fălcilor cleştelui pe locul de contact cu suprafaţa lemnului, pentru a se evita strivirea lemnului ;
- dornul de oţel, necesar pentru adancirea capetelor de cuie bătute în lemn ;
-şurubelniţe de diferite mărimi, necesare înşurubării şuruburilor cu cap crestat ;
-cadre cu şurub de strangere, necesare fixării sau presării elementelor de lemn încleiate pe perioada uscării lor.

La aceste scule de prelucrare manuală a materialului lemnos se mai pot adăuga şi o serie de scule acţionate electric, care permit o muncă mai uşoară, mai rapidă şi de precizie, aşa cum este de exemplu maşina electrică de găurit, care poate fi utilizată, în afară de operaţia de găurire şi la operaţii de şlefuit, de lustruit, prin echiparea ei cu discuri abrazive, cu perii sau cu pietre de rectificat etc.

Un lucru esenţial de reţinut la folosirea acestor scule specifice lucrailor de mobila si alte obiecte de uz casnic este faptul ca acestora trebuie sa i se acorde o atenţie deosebită întreţinerii periodice, în special la sculele tăietoare, precum şi o manuire corectă a lor în conditiile respectarii stricte a normelor de protecţia muncii.

sursa imaginii http://royaalinteriorfurniture.com


Tag-uri: casa, aparate, curent, reparatii, gospodarie, lemn



Categorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 16 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :