FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,098
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Romantismul creatiei Eminesciene

Tag-uri Populare


literatura   opera   comentariu   caracterizare   roman   referat   poezie   personaj   arta   viata   timp   iubire   caracterizare indirecta   caracterizare directa   zambet   sarut   dragoste   cultura   povestirea   poet   filme   dorinta   fericire   dreptate   prietenie   basm   poveste   univers   eseu   sentimente   amintiri   frumusete   ganduri   lacrimi   relatii   aminitiri  

All Tags

Famous Forum

 

Romantismul creatiei Eminesciene

 Q:   Intreaba despre Romantismul creatiei Eminesciene       
Romantismul creatiei Eminesciene Romantismul poetului nu este romantismul social, militant in favoarea burgheziei si impotriva feudalitatii, specific generatiei de la 1848, ci romantismul estetizant, dezinteresat de problema sociala si politica a generatiei ulterioare. Un romantism estetizant in sensul ca dezvoltarea de teme si procedee literare romantice este privita din punctul de vedere al valorii lor artistice doar.

Printre temele preluate de poet figureaza ce acosmica, prezentarea nasterii cosmosului si a sfârsitului sau, intr-o perspectiva de sus asupra existentei omenesti, privirea acesteia din urma sub aspectul cuprinderii ei ca un simplu moment aflat intre nasterea si moartea universului. O gasim in Scrisoarea I, Luceafarul, La steaua sau in marele poem istoric si filozofic, neincheiat, Memento mori(= adu- ti aminte ca vei muri).

Tema demonului romantic, a revoltatului impotriva societatii existente, revoltat care organizeaza masele pentru distrugerea acelei societati, o gasim in imparat si proletar ca si in inger si demon.

O alta tema romantica dezvoltata de poet este cea a femeii incapabila de a intelege aspiaratiile omului de geniu, indreptarea lui catre cunoasterea si dezinteresul fata de valorile care ii atrage pe ceilalti oameni, tema prezenta in poeme ca Scrisoare V sau Luceafarul,dar si in micile poezii de dragoste de tip romanta ca Lacul, Dorinta, Pe lânga plopii fara sot. . .

Sau tema geniului romantic, a personalitatii capabile sa treaca dincolo de aparentele la care se opresc oamenii obisnuiti, motiv pentru care nu este inteles de catre acei oameni, pentru care nu existacomunicare intre lumea lor si cea a geniului. Tema prezentata in discursul Cezarului din imparat si proletar, in Scrisoarea I ori in Luceafarul.

Imporatanta in creatia eminesciana este si tema romantica a iubirii dintre barbat si femeie, iubire vazuta ca si refacere a momentu-lui creatiei cosmosului, ca si participarea la marea creatie universala, o creatie ce se desfasoara in permanenta si este reluarea creatiei inuitiale. Aceasta tema se recunoasste in toate poeziile erotici emines-ciene, fie ca aspiratie catre o astfel de iubire fie ca realizare a ei.
Dintre procedeele romantice se poate mentiona cel al scrierii de opere neincheiate, de parti din proiecte gigantice, o trasatura comuna tuturor marilor scriitori ai curentului. Astfel de proiecte realizate fragmentar in opera lui Eminescu sunt poemul Memento mori sau romanul Geniu pustiu . Sau procedeul amplasarii evenimentelor din opera literara intr-un cadru natural salbatic, lipsit de semnele prezentei umane, in codru, pe muntele sau in apropierea oceanului ori a marii. Caracteristic romantic este si procedeul antitezei, inteles drept reprezentare a lumii ca fiind formata doar din elemente aflate in opozitie unele cu altele, o lume vazuta in alb si negru, bun si rau, pozitiv si negativ.


Tag-uri: romantism, poet, literatura



Categorie: Eseuri  - ( Eseuri - Archiva)

Data Adaugarii: 21 December '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :