FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 7,220
Votes: 3
Fame Riser
          
Fame Rank
1
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Caracterizarea personajului Stavrache din opera In vreme de razboi scrisa de I. L. Caragiale

Tag-uri Populare


literatura   opera   comentariu   caracterizare   roman   referat   poezie   personaj   arta   viata   timp   iubire   caracterizare indirecta   caracterizare directa   zambet   sarut   dragoste   cultura   povestirea   poet   filme   dorinta   prietenie   fericire   dreptate   basm   poveste   univers   eseu   relatii   lacrimi   sentimente   ganduri   frumusete   amintiri   aminitiri  

All Tags

Famous Forum

 

Caracterizarea personajului Stavrache din opera In vreme de razboi scrisa de I. L. Caragiale

 Q:   Intreaba despre Caracterizarea personajului Stavrache din opera In vreme de razboi scrisa de I. L. Caragiale       
Caracterizarea personajului Stavrache din opera In vreme de razboi scrisa de I. L. Caragiale Personaj principal, multidimensional, dinamic.

Modalitati de caracterizare:

- caracterizare directa: portretul facut de narator si de alte personaje, elemente de autocaracterizare;

- caracterizare indirecta: prin propriile ganduri, simtiri si actiuni, prin comentariul naratorial; portret caracterologic; prin mediul in care traieste personajul; prin monolog interior.

Pasiunea agoniselii se conjuga cu o permanenta stare de incertitudine a protagonistului, ceea ce determina un proces de autodistrugere.

Inceputul nuvelei in vreme de razboi ni-l prezinta pe Stavrache foarte multumit; om cu dare de mana, cu han la drum". Avand cultul rudeniei de sange, hangiul se arata ingrijorat de soarta fratelui sau, popa Iancu din Podeni, si gaseste o solutie ingenioasa pentru a-l scapa de urm arirea autoritatilor. Dar, dupa plecarea acestuia, in Stavrache dospeste incet-incet germe-nele agoniselii, perspectiva unui trai usor in absenta fratelui: ā€˛Curios lucru! Cine ar fi vazut figura lui neica Stavrache, presupunand ca acela ar fi fost un om deprins sa descifreze intelesuri din chipurile omenesti, ar fi ramas in mirare pricepand bine ca in sufletul fratelui mai mare nu se petrece nimic analog din bucuria la citirea vestilor despre succesul de bravura al raspopitului".

Marea drama a personajului vine din permanenta sa senzatie de incertitudine, el vrea sa-si fixeze existenta, sa-si dobandeasca un statut social stabil, fapt imposibil cat timp nu are certitudinea disparitiei fratelui plecat. Din acest motiv linistea hangiului va fi minata continuu de halucinatii si inchipuiri, impasul se constituie ca un reflex al capacitatii de imaginare, cititorul asistand mai mult la un proces de autodistrugere si autoflagelare, caci eroul n-a savarsit nicio culpa juridica. Incep sa-l invadeze cosmaruri ("Au trecut cinci ani de la razboi si nimeni, in adevar, n-a suparat pe d. Stavrache afara decat popa Iancu volintirul, care venea din cand in cand de pe alta lume sa tulbure somnul fratelui sau") si cangrena lucreaza inconstient, din interior; cade in viciul bauturii, este brutal cu o fetita saraca, ajunge sa nu mai poata delimita net planul real de cel imaginar si traverseaza stari delirante.

Aparitia fratelui il gaseste pe hangiu epuizat nervos din pricina tensiunii pe care singur si-a construit-o, astfel incat psihicul sau cedeaza, deviind in nebunie, in pierderea definitiva a controlului.


Tag-uri: caracterizare directa, caracterizare indirecta, narator



Categorie: Eseuri  - ( Eseuri - Archiva)

Data Adaugarii: 17 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :