FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 4,077
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Remedierea defectelor de suprafata ale tamplariilor casnice

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   raparatii   depanare   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   ingrijire   tinerete   sex   atractie   relatie   seductie   flirt   iubire   cucerire   placere   dragostea   orgasm   talent   limbajul trupului   echilibru   sfat   strategii   cuie   gust   lamaie   traditie   bere  

All Tags

Famous Forum

 

Remedierea defectelor de suprafata ale tamplariilor casnice

 Q:   Intreaba despre Remedierea defectelor de suprafata ale tamplariilor casnice       
Defectele de pe suprafeţele finisate ale obiectelor de mobilă, executate din lemn masiv sau placate, reprezintă ponderea cea mai ridicată din ansamblul defectelor posibile ale mobilierului.
Pentru redarea aspectului iniţial al suprafeţei finisate sunt utilizate diferite mijloace şi procedee, care vor fi tratate în continuare la cele mai frecvente defecte de suprafaţă.

CUM SE REFACE O SUPRAFAŢĂ CU FINISAJUL JUPUIT. în cazul unei jupuituri care afectează învelişul superficial din ceară, Iac, vopsea etc., pe o mică adancime, remedierea constă în frecarea locului vătămat cu un solvent ce trebuie să corespundă celui folosit la finisarea mobilei, ca de exemplu, esenţa de terebentină sau white-spirit pentru mobilel e ceruite, alcool sau white-spirit pentru mobilele lăcuite.
In acest scop, se îmbibă un tampon executat din sifon, cu acest solvent şi se freacă uşor pe mobilă în zona jupuiturii. învelişul se dizolvă la suprafaţă, eliberand, totodată, particule fine ale acestuia, cu care se face obturarea jupuiturii, după care se lustruieşte suprafaţa finisată cu sifon uscat, atenuandu-se diferenţele de nuanţă ale finisajului.

CUM SE SUPRIMĂ O ÎNFUNDĂTURĂ, ADlNCITURĂ SAU O DENIVELARE, în cazul unor înfundături, adancituri, denivelări provocate pe suprafaţa finisată, în urma loviturilor cu un corp dur, remedierea defectelor constă în redarea flexibilităţii fibrei lemnoase care a fost deformată.
In acest scop, se foloseşte o carpă umedă sau o bucată de ştofă îmbibată în apă, care se aşază deasupra zonei lovite, peste care se calcă cu un fier electric de călcat, bine încălzit, pentru a se produce fierberea apşi şi a se transmite căldura şi aburul la ţesutul lemnos. în acest fel, fibrele lemnoase îşi vor recăpăta flexibilitatea şi vor reveni la starea lor iniţială.

In timpul acestor operaţii, se va avea grijă ca să nu se prelungească contactul dintre fierul de călcat şi carpa umedă după evaporarea apei, pentru a nu se produce înnegrirea lemnului prin carbonizare, fiind de preferat repetarea acestei operaţii, în mai multe reprize.
Dacă, totuşi, după această operaţie a rămas o mică denivelare, ea poate fi îndepărtată fie printr-o răzuire atentă, fie prin acoperirea cu chit, corespunzător finisajului aplicat.

CUM SE RECONSTITUIE O SUPRAFAŢĂ FINISATĂ CU PLACAJUL SPART. în cazul in care lovitura a fost puternică, placajul fiind spart în oucăţi, iar suportul din lemn fiind destul de adanc înfundat, reconstituirea suprafeţei finisate trebuie făcută cu multă atenţie şi grijă, deoarece este o operaţie mai grea şi mai dificilă.
Cu ajutorul unui cuţit sau a unei dălţi se decupează placajul în jurul spărturii, după care se deslipesc toate bucăţile de placaj sparte, săltandu-se uşor şi cu atenţie, cu un virf de cuţit, pentru a le recupera pe toate şi în întregime. Se răzuieşte şi se îndepărtează adezivul vechi, apoi, se trece la astuparea cu lemn sintetic a denivelărilor provocate de lovituri pe, suportul de lemn.

Lemnul sintetic se pregăteşte din rumeguş de lemn şi răşină, bine amestecate, obţinandu-se un mastic lipicios.
După aplicarea masticului, se lipesc în ordine, unul lingă altul, toate bucăţile de placaj recuperate, reconstituindu-se astfel suprafaţa placată sub forma iniţială. Se lasă ca să se usuce bine adezivul, apoi se astupă cu chit toate intersticţiile rămase libere după lipirea bucăţilor de placaj şi după uscarea chitului se execută finisajul zonei reconstituite, similar cu cel al întregii suprafeţe a mobilei.

CUM SE EXECUTĂ RESORBIREA UNEI UMFLĂTURI. Pe suprafaţa finisată a unei mobile, datorită umidităţii peste limitele admisibile, se pot produce, deseori, desprinderea parţială a placajului sau a furnirului sub forma unei umflături, desprindere ce constituie unul din defectele frecvente de suprafaţă ale mobilierului.
în această situaţie, remedierea acestui defect constă din resorbirea umflăturii prin încălzirea zonei respective, pentru ca vechiul adeziv să adere din nou pe suprafaţa placajului sau furnirului deslipit.

In acest scop, peste umflătură se aşează o bucată de postav, iar peste acesta se aşază fierul de călcat, bine încălzit, pentru ca printr-o călcare lentă a părţii umflate să se înmoaie lipitura placajului sau a furnirului. Cand zona este suficient de caldă, se îndepărtează fierul de călcat, după care se aplică pe umflătură un obiect suficient de greu, care să o aplatiseze în timpul celor cateva ore necesare răcirii zonei respective. Aplalisarea umflăturii se mai poate realiza şi cu ajutorul cadrului cu şurub de strangere, intercaland o placă de lemn între şurubul de strangere şi umflătură.

Este posibil ca această metodă de remediere să nu dea rez iltatele scontate, datorită faptului că sub umflătură nu există suficientă pastă de lipit sau prin încălzirea adezivului să nu se mai producă lipirea placajului şi nici ameliorarea resorbirii.
In această situaţie se recurge la o altă metodă de remediere a defectului, aşa cum este arătat mai jos, metodă care constă din tăierea umflăturii şi introducerea adezivului pentru lipirea placajului .

Cu ajutorul unei scule tăietoare, cu o lamă perfect ascuţită, se taie umflătura pe toată lungimea ei , în direcţia fibrelor lemnului, apoi se introduce adezivul sub placaj , apăsandu-sc cu degetele mari pe fiecare parte a tăieturii, pentru a aplatisa umflătura pe suportul de lemn şi totodată pentru eliminarea excedentului de adeziv . Aplatisarea definitivă a zonei resorbită se face cu ajutorul cadrului cu şurub de strangere, intercalind o cală de lemn, iar sub aceasta, două foi de hartie fină pentru evitarea aderării pe cală a excedentului de adeziv , după care se lasă timpul necesar uscării şi întăririi adezivului.

In final se demontează dispozitivul de strangere, se curăţă prin răzuire zona de resorbire a umflăturii şi se reface finisajul în mod similar cu cel existent.
Dacă operaţia de resorbire a umflăturii s-a executat pe un plan înclinat sau pe o curbură, aplatisarea se va realiza prin alte mijloace , respectiv cu ajutorul unor cale şi a unei chingi, prevăzută cu întinzător , sau mai simplu, cu ajutorul unui sac cu nisip, cu o greutate, pe deasupra, care va lua forma suprafeţei necesare de presat.

CUM SE REFACE O SUPRAFAŢĂ FINISATĂ CU PLACAJUL GĂURIT.
In cazul unei găuri sau a unei porţiuni de placaj sărită de pe suprafaţa finisată a mobilei, remedierea constă în înlocuirea zonei dete riorate cu o nouă bucată de placaj .

In acest scop, se procură o bucată mai mare de placaj, a cărui aspect nuanţă şi grosime sa apropie cat mai mult posibil de cel existent. Ca precauţie, este bine ca să se achiziţioneze o suprafaţă de placaj de 4—5 ori mai mare decat este necesar remedierii, pentru a avea posibilitatea ca
după mai multe încercări, să fie aleasă bucata de placaj care corespunde cel mai bine desenului.
Bucata de placaj cu care se face remedierea zonei găurite trebuie să aibă o suprafaţă care să acopere în întregime această zonă. Plasarea şi centrarea noului placaj se face cu ajutorul unui varf metalic ascuţit , după care se imobilizează cu benzi adezive .

Cu un cutin bine ascutit se decupeaza dintr-o data cele doua grosimi de placaj, cel nou si cel vechi, dupa ce in prealabil s-a facut trasajul formei de decupare, avand grija ca taierea sa se faca in directia fibrelor si sa se obtina o forma ovala. În acest fel se obţine o piesă nouă de placaj, care din punct de vedere al formei şi dimensiunii corespunde exact cu forma degajată din placajul vechi .
Cu ajutorul unei dălţi se face degajarea porţiunii deteriorate după conturul decupat anterior, apoi se curăţă de adezivul vechi pentru a se obţine astfel o suprafaţă curată şi pregătită pentru aplicarea şi lipirea noului placaj .

Se probează piesa pregătită din placaj şi in cazul în care ea este mai groasă faţă de adancimea locaşului, se şlefuieşte pe spatele ei cu o hartie abrazivă, pană se obţine grosimea corespunzătoare, iar în cazul în care piesa nu este suficient de groasă se calează, prin aşezarea sub aceasta a mai multor foi de hartie cu profilul piesei, pană se obţine o suprafaţă la acelaşi nivel cu cea existentă .
După aceste operaţii, se aplică adezivul pe spatele piesei din placaj şi pe suprafaţa degajată, inclusiv pe marginile locaşului, apoi se poziţionează piesa, astfel, ca să intre perfect în locaş, după care se aşează deasupra o greutate pentru presare, intercalînd o placă de lemn plană, pentru a se evita imprimarea greutăţii pe placaj.
In final se face curăţirea după uscarea adezivului şi se trece la executarea finisajului în mod similar cu cel existent.

CUM SE FACE REMEDIEREA lN CAZUL UNEI AŞCHIERI. în cazul unor aşchieri pe muchiile sau pe suprafaţa finisată a mobilei, sub forma unor desprinderi longitudinale, rezultate în urma unor lovituri sau a unor solicitări peste limitele admisibile de rezistenţă, remedierea se face in funcţie de modul cum s-a produs deteriorarea.

Aşchierea se poate produce prin desprinderea unei porţiuni din lemn care rămane legată de piesă prin capătul ei sau porţiunea aşchiată se desprinde complet, nemaifiind legată de piesă.
în primul caz, remedierea se face prin încleierea porţiunii desprinse, introducand cleiul sub aşchie cu o pană subţire de furnir, mişcand aşchia pentru a da posibilitate cleiului să pătrundă cat mai adanc sub ea.
După această operaţie se face presarea lipiturii, cu cadre cu şuruburi de strangere sau prin legături cu sfoară, executate peste o bucată de carton cand aşchierea s-a produs pe o muchie a mobilei.
La presarea şi legarea lipiturii o atenţie deosebită se va acorda poziţionării aşchiei, deoarece deplasarea ei de la poziţia normală dă naştere la formarea de rosturi vizibile şi supărătoare.

în al doilea caz, remedierea se face prin încleierea aşchiei pe locul de unde a fost desprinsă. Dacă aşchia nu a fost recuperată se va proceda la aplicarea unui petec din placaj, după ce au fost încleiate aşchiile nedesprinse complet.
La remedierea defectului prin aplicarea peticilor , se va avea grijă ca suprafaţa acestora să acopere complet zona din care s-a desprins aşchia, urmărindu-se totodată direcţia fibrelor să fie asemănătoare cu cele ale mobilei, iar forma să fie alungită, alcătuită din linii curbe , sau triunghiulară ori rombică .

CUM SE FACE ELIMINAREA PETELOR DE PE SUPRAFAŢA FINISATĂ în cazul existenţei unor pete de grăsime, de impurităţi şi murdărie ce au format un strat întărit pe suprafaţa mobilei, alterand pelicula de finisaj, respectiv luciul caracteristic, remedierea constă în recondiţionarea suprafeţei finisate, cu ajutorul unor materiale, care nu au o acţiune dăunătoare asupra finisajului mobilei.
Pentru recondiţionarea unei suprafeţe finisate cu şelar sau nitrolac curăţirea şi lustruirea se face cu Novclin sub formă de lichid sau cu Mobilux sub formă de pastă.
Lichidul de Novolin se foloseşte după cp în prealabil suprafaţa mobilei a fost curăţată cu o carpă curată şi moale, foarte puţin umezită cu apă călduţă şi apoi ştearsă cu o carpă uscată.

După această operaţie, lichidul Novolin se agită bine pinâ cand se obţine o emulsie densă, cu care se îmbibă un tampon de vată înfăşurată într-o panză moale, după care se aplică pe suprafaţa mobilei, deplasand, tamponul prin mişcări circulare, astfel ca să fie cuprinsă întreaga suprafaţă, insistandu-se mai mult pe porţiunile pătate.
în cazul în care suprafaţa pătată nu a fost complet curăţată, se repeta această operaţie, îmbibînd din nou tamponul cu vată cu emulsie da Novolin, frecandu-se din nou zona respectivă cu tamponul.

După curăţirea suprafeţei cu emulsia de Novolin, se trece la operaţia de lustruire, cu ajutorul unui tampon de vată uscată, prin mişcări circulare rapide, fără oprire pentru a nu lăsa urme pe suprafaţa finisată, felul mişcărilor şi direcţiilor lustruite fiind diferite pentru fiecare repriză a lustruirii.
Prima lustruire se face prin mişcări circulare uniforme, a doua lustruire, prin mişcări ondulate urmate de o mişcare dreaptă, iar a treia lustruire prin mişcări in formă de opturi în ambele sensuri .
După operaţia de lustruire se va obţine o suprafaţă curată, plăcută şi cu luciul caracteristic finisajului cu şerlac, nitrolac etc.
Curăţirea si lustruirea cu pasta Mobilux se face în mod asemănător ca în cazul de mai sus, respectiv, prin aplicarea şi întinderea uniformă a pastei, cu ajutorul unei carpe moale, pe suprafaţa mobilei, frecandu-se mai insistent pe porţiunile pătate, pentru a dizolva petele de grăsime îmbibate cu praf, după care urmează operaţia de lustruire cu tamponul de vată uscată, pană se obţine luciul caracteristic finisajului.

sursa imaginii http://www.apartmenttherapy.com


Tag-uri: casa, aparate, curent, reparatii, gospodarie, lemn



Categorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 16 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :