FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,920
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Perioada de lauzie

Tag-uri Populare


ingrijire   ata   frumusete   sanatate   haine   andrele   croseta   ac   material   cusaturi   alimentatie   copii   tricotaj   tinerete   ten   imbracaminte   familie   cosmetice   par   crestere   gust   stil   femei   tratament   hidratare   sarcina   machiaj   ruj   piele   creme   fat   fata   relatie   cuplu   epilare   masaj  

All Tags

Famous Forum

 

Perioada de lauzie

 Q:   Intreaba despre Perioada de lauzie       
După naştere începe o nouă perioadă fiziologică care va dura 6—8 săptămâni: lăuzia. In această etapă au loc noi modificări în organismul femeii. Vulva şi perineul, mult destinse în timpul naşterii, încep să-şi revină încă din primele zile la normal. Micile pleznituri ale vaginului şi vulvei, se cicatrizează şi ele în 4—5 zile. Uterul începe să-şi micşoreze volumul şi concomitent se reface şi colul uterin, care a fost larg deschis în timpul naşterii. Refacerea completă durează 2—4 săptămâni.

Una din manifestările importante ale lăuziei este apariţia laptelui. In timp ce organele genitale suferă un proces de involuţie, sânii ajung la maximum de dezvoltare, începând să secrete lapte. Secreţia de lapte se produce sub influenţa unui hormon hipofizar numit prolactina şi este întreţinută printr-un mecanism reflex de suptul copilului.

Când începe secreţia de lapte, sinii se întăresc, sunt dureroşi, iar temperatura locală creşte până la 38°. Aceste fenomene cunoscute sub numele de „furia laptelui" dispar în 24 până la 48 de ore, după care se instalează secreţia normală de lapte. Dacă o femeie întrerupe alăptatul pentru câteva zile îşi poate pierde laptele.

In timpul lăuziei, rezistenţa organismului fiind diminuată, femeia este mai expusă să contracteze gripe, infecţii intestinale etc. Mijlocul cel mai eficace de a preveni acest lucru este interzicerea vizitelor la femeia lăuză aflată în maternitate. O infecţie gripală, de exemplu, care apare în maternitate, se propagă rapid la toate lăuzele, precum şi la nou-născuţi, la care dă complicaţii mai grave. De aceea, interzicerea vizitelor la maternitate este o măsură absolut necesară luată în scopul apărării sănătăţii mamei şi nou-născutului.

Odinioară se recomanda lăuzei să stea imobilizată la pat timp de 10—12 zile; astăzi se recomandă repaus absolut la pat numai 24 de ore (în cazul de rupturi mai mari de perineu, repausul la pat va fi prelungit la 2—3 zile). Datorită mişcărilor, circulaţia sângelui este mult avantajată, evitându-se astfel apariţia tromboflebitelor; scurgerea lohiilor se face mai uşor, iar involuţia uterului mai rapid. Ridicarea din pat trebuie să se facă lent şi progresiv.

Alimentaţia raţională a lăuzei are în vedere un dublu scop: satisfacerea nevoilor organismului propriu şi menţinerea unei secreţii suficiente de lapte. Hrana lăuzei trebuie să fie compusă din alimente proaspete, uşor digerabile, bogate în vitamine şi gustos preparate. Supraalimentaţia este o prejudecată.

Prin supraalimentaţie apar tulburări digestive care pot deranja şi digestia nou-născutului. în primele 1 —2 zile după naştere, alimentaţia lăuzei va fi compusă din supe de zarzavaturi şi de carne, lapte, compoturi, limonade, pâine şi dulciuri. Apoi se poate trece la o alimentaţie completă. Nu are o bază ştiinţifică tendinţa de a se da lăuzei, în primele zile, cantităţi prea mari de lichide în scopul de a stimula producerea laptelui. în felul acesta nu se obţine decât o congestie exagerată a sinilor.

Lăuza nu trebuie să ia nici un medicament fără prescripţia medicului, deoarece acesta poate trece prin lapte şi să provoace tulburări copilului. Antipirina, piramidonul şi antinevralgicele fac să scadă cantitatea de lapte. Dacă secreţia de lapte este prea abundentă, femeia va reduce cantitatea de lichide. Dacă secreţia de lapte este redusă, rezultate bune se obţin cu razele ultraviolete pe sini şi anumite medicamente prescrise de medic.

Pe lângă faptul că oferă copilului toate substanţele necesare creşterii şi dezvoltării, alăptarea la sân este şi cea mai comodă pentru mamă. Laptele de mamă este totdeauna gata pregătit la ora mesei copilului. Este suficient ca mama să-şi spele sânii şi mâinile şi copilul îşi poate lua în mod igienic hrana ideală într-un sfert de oră. în plus nou-născutul nu va avea indigestie şi crampe şi va creşte în greutate în ritmul care trebuie. Menţinerea acestui nepreţuit izvor de lapte necesită în primul rând curăţenie.

Mâinile lăuzei trebuie să aibă unghiile tăiate scurt şi vor fi bine spălate, cu perie şi săpun înainte de fiecare supt. Nu este o precauţie de prisos să se spele şi sânii cu apă şi săpun înainte de fiecare supt; mame Ioanele vor fi în orice caz şterse cu un tampon de vată îmbibat într-o soluţie de acid boric, apoi vor fi bine uscate cu tampoane de vată sterilă.

Menţinerea uscată şi curată a mameloanelor previne apariţia fisurilor, porţi de intrare pentru infecţii. Copilul nu va fi ţinut la sân mai mult de 10—15 minute (în această perioadă de timp, el ia cantitatea necesară de lapte), deoarece se irită mameloanele. Dacă cantitatea de lapte este prea mare, şi femeia are senzaţia că nu şi-a golit sânul, îl va stoarce cu o pompă sterilizată prin fierbere.

Obiceiul de a stoarce sânii cu mina este periculos, deoarece provoacă infecţii. în toată perioada alăptării, sânii vor fi menţinuţi în sutiene de pânză, care pot fi uşor spălate şi fierte. Obiceiurile bune deprinse în maternitate trebuie practicate şi după ce lăuza s-a întors acasă. In primul rând ea trebuie să se opună energic asaltului rudelor şi prietenilor.

Agitaţia şi gălăgia sunt vătămătoare atât pentru ea, cât şi pentru copil. Dacă ar fi să dăm un sfat soţului şi celorlalţi membri ai familiei, atunci este bine să amintim că perioada lăuziei durează totuşi 6 săptămâni, chiar dacă femeia se simte excelent după primele zile.

Ea nu-şi poate relua în totalitate ocupaţiile dinainte, ci trebuie menajată, ajutată, în treburile gospodăreşti, în aşa fel încât să aibă timp să se odihnească de mai multe ori pe zi. De felul cum va şti să-şi disciplineze copilul, în raport cu sfaturile primite la maternitate, depinde liniştea întregii familii acum mai numeroasă.

Sursa Imaginii - .freeschoolclipart.com


Tag-uri: sarcina, copil, alaptare



Categorie: Lumea Femeilor  - ( Lumea Femeilor - Archiva)

Data Adaugarii: 20 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :