Statistics:
Visits: 2,952 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Defecte comune ala aparatelor electrocasnice si remedierea lor
Q: | Intreaba despre Defecte comune ala aparatelor electrocasnice si remedierea lor |
Existenţa unor defecte comune aparatelor electrocasnice este o consecinţă firească a faptului că, acestea fiind conectate la o instalaţie electrică interioară, orice defecţiune produsă în instalaţie, conduce la întreruperea alimentării cu curent electric, respectiv la lipsa de tensiune a aparatelor electrocasnice.
Pe de altă parte, în construcţia aparatelor, aflandu-se o serie de elemente comune, cum sunt prize şi fişe de aparat, cordoane electrice de racordare, borne de conexiuni, întrerupătoare şi comutatoare, orice defecţiune produsă în aceste elemente, duce de asemenea la lipsa de tensiune a aparatelor electrocasnice.
în afară de acestea, mai sunt şi alte defecte comune ale aparatelor, care se datores c altor cauze, cum sunt uzurile anormale a unor piese şi subansambluri, în special la cele în mişcare, din care o frecvenţă ridicată o constituie uzura periilor de cărbune de la unele tipuri de motoare electrice. La acestea se mai adaugă existenţa instalaţii defectuoase, cu referire în special la instalaţia de punere la pămant pentru protecţia împotriva electrocutării şi altele.
Pentru determinarea cauzelor defectelor comune, în vederea efectuării remedierilor respective, este necesar să se facă o serie de testări şi verificări asupra acestor elemente comune pentru a se asigura alimentarea aparatelor cu curent electric şi pentru a se asigura buna funcţionare a elementelor comune.
Principalele defecte comune la aparatele electrocasnice şi remedierea lor sunt următoarele :
1) Aparatul nu funcţionează din lipsa tensiunii la priza de curent.în această situaţie se procedează la verificarea existenţei tensiunii la bornele prizei de curent, cu ajutorul indicatorului de tensiune sau a lămpii de control şi în cazul în care becul cu neon sau becul incandescent nu se aprinde, înseamnă că defectul este localizat în instalaţia interioară.
Lipsa de tensiune la priza de curent se datoreşte, în principal, arderii patronului fuzibil de la tabloul cu siguranţe, pentru circuitul de prize, sau priza însăşi este defectă.
în primul caz, se înlocuiesc patroanele arse cu altele noi, pentru aceeaşi intensitate, iar în al doilea caz, se refac legăturile conductoarelor dacă acestea sunt desfăcute de la borne, ori se înlocuieşte cu o nouă priză, dacă este deteriorată.
2) Aparatul nu funcţionează datorită lipsei continuităţii electrice la fişa cu cordonul de racordare. Racordarea la priza de curent a aparatelor electrocasnice se realizează printr-un cordon fix, avand un capăt montat la aparat, iar la celălalt capăt avand montată fişa pentru conectarea la priza de curent, sau printr-un cordon de racordare amovibil, format dintr-o priză pentru conectarea la fişa de aparat şi la celălalt capăt al cordonului, avand montată fişa pentru conectarea la priza de curent a locuinţei.
Verificarea fişei cu cordonul de racordare se face din punct de vedere al stării fizice, al integrităţii şi în mod deosebit, din punct de vedere al continuităţii electrice ale conductoarelor.
La fişă, defectele sunt cauzate de desprinderea legăturilor conductoarelor de la borne, datorită şoeurilor mecanice, de deteriorarea ştifturilor care nu mai fac un contact strans cu bornele prizei sau de deteriorarea corpului izolant al fişei.
în primul caz, se refac legăturile la borne, bine strinse şi izolate, iar în celelalte cazuri fişa defectă se înlocuieşte cu o nouă fişă.
La cordonul de racordare se verifică continuitatea electrică a eoni ductoarelor, prin introducerea fişei cordonului în priza de curent, după care se verifică, cu indicatorul de tensiune sau cu voltmetru la bornele de conexiuni ale aparatului, existenţa sau lipsa de tensiune. în cazul în care se constată lipsa de tensiune înseamnă că unul din conductoarele conductorului este întrerupt şi, în consecinţă, trebuie înlocuit.
Verificarea continuităţii electrice, în cazul folosirii cordonului amovibil, se face cu ajutorul unei lămpi de control, prin introducerea fişei cordonului in priza de curent, după care se introduce fişa lămpii de control în priza de aparat al cordonului şi în cazul în care lampa nu se aprinde înseamnă că unul din conductoare este întrerupt.
înlocuirea fişei de la cordonul de racordare se face după o prealabilă verificare a integrităţii astfel :
-se demontează capacul fişei, prin deşurubarea şurubului de fixare, pentru a scoate în afară ştifturile ;
-se pregătesc capetele conductoarelor, prin îndepărtarea izolaţiei pe o distanţă de 1 cm, după care sunt răsucite şi repliate ;
-se introduc capetele pregătite ale conductoarelor în locaşurile respective ale ştifturilor, după care se strang bine şuruburile de fixare ;
-se aşează ştifturile cu conductoarele respective în locaşurile practicate in corpul fişei , după care se montează capacul fişei prin stringerea şurubului de fixare.
După aceste operaţii se face proba de funcţionare a cordonului.
3) Aparatul nu funcţionează datorită întrerupătorului defect. Unul din defectele comune, deseori întalnite la aparatele eleetroeasniee îl constituie faptul că aparatul nu funcţionează şi nu poate fi folosit după acţionarea întrerupătorului sau a comutatorului pentru punerea în funcţiune a aparatului.
în această situaţie, aparatul fiind conectat la priza de curent, se verifică cu indicatorul de tensiune sau cu voltmetrul existenţa tensiunii la bornele întrerupătorului şi în cazul in care există tensiune la borne şi totuşi aparatul nu funcţionează la acţionarea întrerupătorului, înseamnă, ca un prim indiciu, că întrerupătorul este defect. '
în continuarea verificării, se demontează întrerupătorul aparatului, după care se fac legăturile electrice direct între cele două perechi de capete ale conductoarelor ce erau legate la bornele întrerupătorului, avand grijă să le izolăm. Dacă în acest caz aparatul funcţionează la conectarea lui la priza de curent, este clar că întrerupătorul este defect.
în cazul în care aparatul este echipat cu comutator, verificarea şi localizarea defectului se face în mod asemănător ca la întrerupător, dar cu multă atenţie şi grijă, astfel ca legarea directă a perechilor de capete ale conductoarelor să fie corect făcut, pentru evitarea scurtcircuitelor sau arderea unor elemente din interiorul aparatului.
Defecţiunile la întrerupătorul sau comutatorul aparatului constau din contacte oxidate sau arse, mecanismul de întrerupere şi de contact blocat, piese izolante deteriorate etc., recomandandu-se pentru aceste cazuri înlocuirea lor cu altele originale.
4) Aparatul nu funcţionează datorită uzurii periilor de cărbune şi a colectorului de la motorul electric. La aparatele eleetroeasniee o pondere însemnată o reprezintă aparatele echipate cu motoare electrice monofazat seriecu colector, la care după o perioadă de funcţionare normală se produc uzuri încadrate în limitele admisibile la periile de cărbune şi la colector.
La periile de cărbune, în afară de uzura normală, datorită unei exploatări şi întreţineri necorespunzătoare se produc şi alte defecte ca blocarea periilor in suportul de susţinere, uzura locaşului portperie, ruperea arcurilor de presarea periilor pe colector, crăparea sau ştirbirea muchiilor de contact al periilor de cărbune cu colectorul.
La colectorul motorului electric, pe langă uzura normală, datorită aceleiaşi cauze, se produc arsuri ale lamelor colectorului, astuparea canalelor dintre lamele şi altele.
Pentru verificarea periilor de cărbune şi a colectorului se va conecta aparatul la priza de curent, respectiv motorul electric şi se va observa funcţionarea in apropierea colectorului şi, în cazul în care se produc scantei neobişnuite sau motorul are o funcţionare anormală, înseamnă că defectul este localizat la periile de cărbune şi la colector.
în situaţiile de mai sus se procedează la înlocuirea periilor de cărbrune şi la curăţirea colectorului .
înlocuirea periilor de cărbune se face prin deşurubarea butonulu cu arcul de presare asupra periei de cărbune, scoaterea din locaş a periei defecte şi introducerea celei noi, după ce în prealabil a fost controlată din punct de vedere dimensional şi al integrităţii .
Pentru curăţirea colectorului se foloseşte o pensulă îmbibată cu spirt sau cu alcool, avand grijă ca în timpul acestei operaţii periile de cărbune să fie scoase din locaş .
La curăţirea colectorului, o atenţie deosebită, trebuie acordată canelării stratului izolant de mtcanită, aflat între lamele colectorului, astfel încat micanita să fie sub nivelul suprafeţei exterioare a colectorului cu aproximativ 1 mm.
înainte de executarea operaţiei de canelare, dacă pe lamele colectorului se prezintă pete, rizuri mai puţin pronunţate, acestea se îndepărtează prin şlefuire cu hartie de sticlă, apăsată uniform pe toată lăţimea colectorului, în timp ce rotorul motorului se roteşte cu mana.
5) Carcasa metalică a aparatului electrocasnic este sub tensiune. Aparatele electrocasnice, care prin construcţia lor sunt prevăzute cu motoare electrice şi cu elemente încălzitoare de puteri ridicate, sunt echipate cu instalaţii de legare, la pămant pentru protecţia împotriva electrocutării.
Datorită unor cauze de natură mecanică sau electrică, instalaţia de protecţie împotriva electrocutării defectandu-se, carcasa metalică a aparatului este pusă sub tensiune şi la atingerea ei cu corpul omenesc sel simte existenţa curentului electric, care în cazuri mai grave poate provoca electrocutarea.
Cauzele care conduc la existenta tensiunii în carcasa metalică a aparatului sunt:
-deteriorarea izolaţiei conductoarelor instalaţiei electrice ale aparatului şi atingerea lor de părţile metalice în contact cu carcasa;
-desfacerea unor legături sau ruperea unor conductoare şi atingerea lor de carcasa metalică ;
-desprinderea sau lipsa conductoarelor de protecţie de la instalaţia aparatului sau de la priza de curent, neexistand, astfel, posibilitatea scurgerii la pămant a curentului electric.
Pentru a se verifica continuitatea electrică a circuitului de protecţie împotriva electrocutării a aparatului electrocasnic, se măsoară cu ajutorul ohmetrului rezistenţa între contactul de protecţie lateral al fişei conductorului de racordare la priza de curent şi un punct oarecare de pe carcasa metalică, în cazul în care valoarea rezistenţei în ohmi este zero, înseamnă că legarea la pămant a instalaţiei de protecţie a aparatului electrocasnic este bună.
sursa imaginii http://www.topnews.in
Pe de altă parte, în construcţia aparatelor, aflandu-se o serie de elemente comune, cum sunt prize şi fişe de aparat, cordoane electrice de racordare, borne de conexiuni, întrerupătoare şi comutatoare, orice defecţiune produsă în aceste elemente, duce de asemenea la lipsa de tensiune a aparatelor electrocasnice.
în afară de acestea, mai sunt şi alte defecte comune ale aparatelor, care se datores c altor cauze, cum sunt uzurile anormale a unor piese şi subansambluri, în special la cele în mişcare, din care o frecvenţă ridicată o constituie uzura periilor de cărbune de la unele tipuri de motoare electrice. La acestea se mai adaugă existenţa instalaţii defectuoase, cu referire în special la instalaţia de punere la pămant pentru protecţia împotriva electrocutării şi altele.
Pentru determinarea cauzelor defectelor comune, în vederea efectuării remedierilor respective, este necesar să se facă o serie de testări şi verificări asupra acestor elemente comune pentru a se asigura alimentarea aparatelor cu curent electric şi pentru a se asigura buna funcţionare a elementelor comune.
Principalele defecte comune la aparatele electrocasnice şi remedierea lor sunt următoarele :
1) Aparatul nu funcţionează din lipsa tensiunii la priza de curent.în această situaţie se procedează la verificarea existenţei tensiunii la bornele prizei de curent, cu ajutorul indicatorului de tensiune sau a lămpii de control şi în cazul în care becul cu neon sau becul incandescent nu se aprinde, înseamnă că defectul este localizat în instalaţia interioară.
Lipsa de tensiune la priza de curent se datoreşte, în principal, arderii patronului fuzibil de la tabloul cu siguranţe, pentru circuitul de prize, sau priza însăşi este defectă.
în primul caz, se înlocuiesc patroanele arse cu altele noi, pentru aceeaşi intensitate, iar în al doilea caz, se refac legăturile conductoarelor dacă acestea sunt desfăcute de la borne, ori se înlocuieşte cu o nouă priză, dacă este deteriorată.
2) Aparatul nu funcţionează datorită lipsei continuităţii electrice la fişa cu cordonul de racordare. Racordarea la priza de curent a aparatelor electrocasnice se realizează printr-un cordon fix, avand un capăt montat la aparat, iar la celălalt capăt avand montată fişa pentru conectarea la priza de curent, sau printr-un cordon de racordare amovibil, format dintr-o priză pentru conectarea la fişa de aparat şi la celălalt capăt al cordonului, avand montată fişa pentru conectarea la priza de curent a locuinţei.
Verificarea fişei cu cordonul de racordare se face din punct de vedere al stării fizice, al integrităţii şi în mod deosebit, din punct de vedere al continuităţii electrice ale conductoarelor.
La fişă, defectele sunt cauzate de desprinderea legăturilor conductoarelor de la borne, datorită şoeurilor mecanice, de deteriorarea ştifturilor care nu mai fac un contact strans cu bornele prizei sau de deteriorarea corpului izolant al fişei.
în primul caz, se refac legăturile la borne, bine strinse şi izolate, iar în celelalte cazuri fişa defectă se înlocuieşte cu o nouă fişă.
La cordonul de racordare se verifică continuitatea electrică a eoni ductoarelor, prin introducerea fişei cordonului în priza de curent, după care se verifică, cu indicatorul de tensiune sau cu voltmetru la bornele de conexiuni ale aparatului, existenţa sau lipsa de tensiune. în cazul în care se constată lipsa de tensiune înseamnă că unul din conductoarele conductorului este întrerupt şi, în consecinţă, trebuie înlocuit.
Verificarea continuităţii electrice, în cazul folosirii cordonului amovibil, se face cu ajutorul unei lămpi de control, prin introducerea fişei cordonului in priza de curent, după care se introduce fişa lămpii de control în priza de aparat al cordonului şi în cazul în care lampa nu se aprinde înseamnă că unul din conductoare este întrerupt.
înlocuirea fişei de la cordonul de racordare se face după o prealabilă verificare a integrităţii astfel :
-se demontează capacul fişei, prin deşurubarea şurubului de fixare, pentru a scoate în afară ştifturile ;
-se pregătesc capetele conductoarelor, prin îndepărtarea izolaţiei pe o distanţă de 1 cm, după care sunt răsucite şi repliate ;
-se introduc capetele pregătite ale conductoarelor în locaşurile respective ale ştifturilor, după care se strang bine şuruburile de fixare ;
-se aşează ştifturile cu conductoarele respective în locaşurile practicate in corpul fişei , după care se montează capacul fişei prin stringerea şurubului de fixare.
După aceste operaţii se face proba de funcţionare a cordonului.
3) Aparatul nu funcţionează datorită întrerupătorului defect. Unul din defectele comune, deseori întalnite la aparatele eleetroeasniee îl constituie faptul că aparatul nu funcţionează şi nu poate fi folosit după acţionarea întrerupătorului sau a comutatorului pentru punerea în funcţiune a aparatului.
în această situaţie, aparatul fiind conectat la priza de curent, se verifică cu indicatorul de tensiune sau cu voltmetrul existenţa tensiunii la bornele întrerupătorului şi în cazul in care există tensiune la borne şi totuşi aparatul nu funcţionează la acţionarea întrerupătorului, înseamnă, ca un prim indiciu, că întrerupătorul este defect. '
în continuarea verificării, se demontează întrerupătorul aparatului, după care se fac legăturile electrice direct între cele două perechi de capete ale conductoarelor ce erau legate la bornele întrerupătorului, avand grijă să le izolăm. Dacă în acest caz aparatul funcţionează la conectarea lui la priza de curent, este clar că întrerupătorul este defect.
în cazul în care aparatul este echipat cu comutator, verificarea şi localizarea defectului se face în mod asemănător ca la întrerupător, dar cu multă atenţie şi grijă, astfel ca legarea directă a perechilor de capete ale conductoarelor să fie corect făcut, pentru evitarea scurtcircuitelor sau arderea unor elemente din interiorul aparatului.
Defecţiunile la întrerupătorul sau comutatorul aparatului constau din contacte oxidate sau arse, mecanismul de întrerupere şi de contact blocat, piese izolante deteriorate etc., recomandandu-se pentru aceste cazuri înlocuirea lor cu altele originale.
4) Aparatul nu funcţionează datorită uzurii periilor de cărbune şi a colectorului de la motorul electric. La aparatele eleetroeasniee o pondere însemnată o reprezintă aparatele echipate cu motoare electrice monofazat seriecu colector, la care după o perioadă de funcţionare normală se produc uzuri încadrate în limitele admisibile la periile de cărbune şi la colector.
La periile de cărbune, în afară de uzura normală, datorită unei exploatări şi întreţineri necorespunzătoare se produc şi alte defecte ca blocarea periilor in suportul de susţinere, uzura locaşului portperie, ruperea arcurilor de presarea periilor pe colector, crăparea sau ştirbirea muchiilor de contact al periilor de cărbune cu colectorul.
La colectorul motorului electric, pe langă uzura normală, datorită aceleiaşi cauze, se produc arsuri ale lamelor colectorului, astuparea canalelor dintre lamele şi altele.
Pentru verificarea periilor de cărbune şi a colectorului se va conecta aparatul la priza de curent, respectiv motorul electric şi se va observa funcţionarea in apropierea colectorului şi, în cazul în care se produc scantei neobişnuite sau motorul are o funcţionare anormală, înseamnă că defectul este localizat la periile de cărbune şi la colector.
în situaţiile de mai sus se procedează la înlocuirea periilor de cărbrune şi la curăţirea colectorului .
înlocuirea periilor de cărbune se face prin deşurubarea butonulu cu arcul de presare asupra periei de cărbune, scoaterea din locaş a periei defecte şi introducerea celei noi, după ce în prealabil a fost controlată din punct de vedere dimensional şi al integrităţii .
Pentru curăţirea colectorului se foloseşte o pensulă îmbibată cu spirt sau cu alcool, avand grijă ca în timpul acestei operaţii periile de cărbune să fie scoase din locaş .
La curăţirea colectorului, o atenţie deosebită, trebuie acordată canelării stratului izolant de mtcanită, aflat între lamele colectorului, astfel încat micanita să fie sub nivelul suprafeţei exterioare a colectorului cu aproximativ 1 mm.
înainte de executarea operaţiei de canelare, dacă pe lamele colectorului se prezintă pete, rizuri mai puţin pronunţate, acestea se îndepărtează prin şlefuire cu hartie de sticlă, apăsată uniform pe toată lăţimea colectorului, în timp ce rotorul motorului se roteşte cu mana.
5) Carcasa metalică a aparatului electrocasnic este sub tensiune. Aparatele electrocasnice, care prin construcţia lor sunt prevăzute cu motoare electrice şi cu elemente încălzitoare de puteri ridicate, sunt echipate cu instalaţii de legare, la pămant pentru protecţia împotriva electrocutării.
Datorită unor cauze de natură mecanică sau electrică, instalaţia de protecţie împotriva electrocutării defectandu-se, carcasa metalică a aparatului este pusă sub tensiune şi la atingerea ei cu corpul omenesc sel simte existenţa curentului electric, care în cazuri mai grave poate provoca electrocutarea.
Cauzele care conduc la existenta tensiunii în carcasa metalică a aparatului sunt:
-deteriorarea izolaţiei conductoarelor instalaţiei electrice ale aparatului şi atingerea lor de părţile metalice în contact cu carcasa;
-desfacerea unor legături sau ruperea unor conductoare şi atingerea lor de carcasa metalică ;
-desprinderea sau lipsa conductoarelor de protecţie de la instalaţia aparatului sau de la priza de curent, neexistand, astfel, posibilitatea scurgerii la pămant a curentului electric.
Pentru a se verifica continuitatea electrică a circuitului de protecţie împotriva electrocutării a aparatului electrocasnic, se măsoară cu ajutorul ohmetrului rezistenţa între contactul de protecţie lateral al fişei conductorului de racordare la priza de curent şi un punct oarecare de pe carcasa metalică, în cazul în care valoarea rezistenţei în ohmi este zero, înseamnă că legarea la pămant a instalaţiei de protecţie a aparatului electrocasnic este bună.
sursa imaginii http://www.topnews.in
Tag-uri: casa, aparate, curent, reparatii, gospodarie |
- Cum se executa o pardoseala din mozaic turnat (21907 visits)
- Defectele posibile la frigiderul cu compresor si remedierea lor (17984 visits)
- Defectele posibile la masinile de spalat automate (17620 visits)
- Defectele instalatiei WC si remedierea lor (6263 visits)
- Defecte posibile ale fierului de calcat si remedierea lor (5978 visits)
- Cum facem o femeie sa ajunga la orgasm (5341 visits)
- Cum lipim o teava de plumb (5001 visits)
- Cum sa varuim (4813 visits)
- Defecte ale radiatorului electric cu ulei si remedierea lor (4774 visits)
- Cum se aplica un tapet nou peste un tapet vechi (4670 visits)
- Despre mortarul pentru zidarii si tencuieli (4665 visits)
- Cum se prepara solutia de clei de oase - cleiul din faina de grau folosite la aplicarea tapetului (4149 visits)
- Defectele posibile la priza si remedierea lor (3826 visits)
- Berea Corona (3686 visits)
- Defectele ce pot aparea la aragaz si remedierea lor (3248 visits)
- Defectele posibile la masinile de spalat automate
- Cum facem o femeie sa ajunga la orgasm
- Ce trebuie sa facem pentru a seduce o femeie?
- Despre aparatele electrocasnice pentru incalzirea locuintelor
- Ce pot face pentru a-mi recuceri fosta partenera
- Cele mai bune strategii pentru a domina o femeie
- Parfumuri de vara barbatesti
- Cum trece barbatul printr-o sarcina
- Defectele posibile la masinile de spalat automate
- Cum se inlocuieste o placa de beton mozaicat
- Cum se executa o vopsire cu compozitie pe baza de ulei
- Cum se executa o vopsire cu compozitie pe baza de poliacetat de vinil
- Cum se executa o vopsire cu compozitie pe baza de rasini
- Defectele, cauzele şi remedierile suprafetelor varuite, zugravite şi vopsite
- Sculele si materialele specifice lucrarilor de tapetare
- Cum se calculeaza cantitatea necesară de tapet
- Lucrarile pregatitoare pentru aplicarea tapetului
- Cum se prepara solutia de clei de oase - cleiul din faina de grau folosite la aplicarea tapetului
- Aplicarea compozitiilor de zugraveli si de vopsitorii
- Cum se face slefuirea in procesul de prelucrare a suprafetei suport inainte de varuire sau vopsire
Categorie: Lumea Barbatilor - ( Lumea Barbatilor - Archiva)
Data Adaugarii: 16 February '10
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :