FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 6,781
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Relatia Veronicai Micle cu Mihai Eminescu

Tag-uri Populare


cariera   actrita   istorie   antichitate   televiziune   model   muzica   personalitati   cantareata   viata   hollywood   relatie   celebritate   copilarie   filme   actor   moda   familie   teatru   vedeta   pasiune   evolutie   artist   succes   cantaret   bucuresti   artista   fotbalist   new york   prezentatoare   playboy   arta   talent   prezentator   designer   sport  

All Tags

Famous Forum

 

Relatia Veronicai Micle cu Mihai Eminescu

 Q:   Intreaba despre Relatia Veronicai Micle cu Mihai Eminescu       
In anul 1872 pe cand Veronica Micle avea doar 22 de ani s-a confruntat cu grave probleme de sanatate si a calatorit la Viena pentru un tratament special. La Viena, ea a participat printre altele la serate artistice unde era prezent si marele nostru poet national Mihai Eminescu. Ea auzise de Eminescu si cunostea cateva dintre creatiile sale insa nu il intalnise personal niciodata.

Deoarece se casatorise la o varsta foarte frageda Veronica nu traise o poveste de iubire, ba mai mult, ea nu si-a iubit niciodata sotul, ci doar l-a respectat.
Nu de putine ori Mihai Eminescu a recunoscut prin intermediul scrisorilor si poeziilor sale influenta pe care Veronica Micle a avut-o asupra sa. Un pas important in relatia ce lor doi a fost in anul 1874 cand Mihai Eminescu s-a instalat la Iasi. Din scrisorile cunoscutului prozator Ioan Slavici aflam ca Eminescu obisnuia sa frecventeze salonul Veronicai Micle unde cei doi isi recitau poezii.

In aceasta perioada, Mihai Eminescu scrie poezii ce evidentiaza zbuciumul din sufletul sau: „Iubind in tainia”, „Eu numar, ah!, plangand”, „In lira-mi geme si suspin-un cant”, „Ce soptesti atat de tainic”, „Zadarnic sterge vremea”, „Venin si farmec” sau „Gelozie”.

Poate cea mai potrivita descrierea a relatiei dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle se desprinde din versurile poeziei „M-ai chinuit atat cu vorbe de iubire”:
„Cum multamesc eu soartei ca am scapat de tine,
Far-a comite, Doamna, pacatul mostenit.
Azi iarasi ma vad singur si fericit si bine!”

O schimbare importanta in relatia celor doi se petrece in anul 1876 atunci cand tema poeziilor lui Mihai Eminescu se schimba in mod radical. Astfel, daca pana in acel moment poeziile sale erau pline de nemultumire si revolta, incepand din 1876 acestea incep sa exprime bucuria unei iubiri impartasite. Printre creatiile eminesciene din acea perioada se fac remarcate poeziile: „Ah, cerut-am de la zodii”, „O strada prea ingusta, Dormi!” , „Cartile”, „Tu ma privesti cu marii ochi” sau „Tertine”.

In anul 1887, Eminescu se muta la Bucuresti iar pasiunea acestuia pentru Veronica Micle se mai domoleste. Cei doi continua sa isi scrie scrisori iar in acelasi an Veronica Micle, printr-o scrisoare adresata lui Mihai Eminescu isi explica comportarea ei de pana atunci:
„Nu-i asa ca indiferenta mea ti-a rupt inima, inimă plina de mine, dar il iau pe Dumnezeu ca martor ca nu era o indiferenta reala; aceasta raceala simulata nu era decat o contrabalansare la dragostea ta imensa pe care o afisai fara incetare; privirea ta, vorba ta, in sfarsit, toata persoana ta in prezenta mea nu era decat dragoste, tu erai atat de putin stapan pe tine insusi, incat chiar si persoana cea mai proasta stia ca esti indragostit de mine; deci nu trebuia ca eu sa dau o dezmintire si sa ascund fata de ochii scrutatori reciprocitatea unui iubiri atat de mari?”

Veronica Micle declara cu sinceritate lui Mihai Eminescu ca singurul motiv pentru care a dorit sa pastreze relatia lor secreta era evitarea divortului; Veronica dorind ca pensia alimentara pe care urma sa o primeasca dupa moartea lui Stefan Micle, sa fie o compensatie pentru copilaria ei sacrificata (Veronica Micle se casatorise cu Stefan Micle la varsta de 14 ani).

Dupa moarea lui Stefan Micle in anul 1879, cei doi isi reiau legatura prin intermediul unei scrisori de condoleante pe care Mihai Eminescu i-o trimite Veronicai Micle. In perioada imediat urmatoare (noiembrie 1879-aprilie 1880), ei incearca sa isi intemeieze un camin. Lipsa mijloacelor materiale a zadarnicit aceasta incercare, cei doi neavand suficienti bani pentru un trai decent.

Veronica Micle ii reproseaza lui Mihai Eminescu ca ii scrie foarte rar si ca acesta nu venea la Iasi pentru a o vizita. Pentru a incerca sa remedieze situatia relatiei dintre ei, Mihai Eminescu face un drum la Iasi in februarie 1880. Cu toate acestea, lui Mihai Eminescu ii era din ce in ce mai greu sa se supuna tuturor cerintelor venite din partea Veronicai Micle. Pentru a se razbuna pe acesta, Veronica Micle ii trimitea scrisori scurte „ca sa nu-l oboseasca” in care ii vorbea despre curtezanii ei.

Poate cel mai bun exemplu de felul in care Veronica Micle reactiona cand se simtea neglijata se poate vedea intr-un fragment din scrisoarea acesteia din data de 19 februarie 1880:
„D-le Eminescu, sa nu ti se para amara scrisoarea mea, e departe de-a reflecta ura, regretul, mustrarea de cuget, groaza de care ma simt cuprinsa, numai cand gandesc la sumedeniile de minciuni pe care ai avut curajul de a mi le debita, la iezuitica ipocrizie, la intentiunea bine meditata si bine premeditata cu care m-ai facut (abuzand de increderea mea) sa devin o groaza pentru toata lumea, caci m-ai facut ca fara rusine sa afisez relatia mea cu D-ta si multe altele pe care de mai ai putina constiinta trebuie sa te ingrozesti cand iti vei aduce aminte de ele, si care iti mai repet nu le-ai facut decat cu scopul sa-ti bati joc de mine si din cat eram de nenorocita sa ma faci astfel incat sa-mi vie nebuneala.”

Cei doi se separa definitiv in luna august a anului 1882, dupa ce mai multe incercari de a relua relatia au esuat.


Tag-uri: relatie, santate, poet, literatura



Categorie: Celebritati  - ( Celebritati - Archiva)

Data Adaugarii: 30 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :