FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,075
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Viata Veronicai Micle

Tag-uri Populare


cariera   actrita   istorie   antichitate   televiziune   model   muzica   personalitati   cantareata   viata   hollywood   relatie   celebritate   copilarie   filme   actor   moda   familie   teatru   vedeta   pasiune   evolutie   artist   succes   cantaret   bucuresti   artista   fotbalist   new york   prezentatoare   playboy   arta   talent   prezentator   designer   sport  

All Tags

Famous Forum

 

Viata Veronicai Micle

 Q:   Intreaba despre Viata Veronicai Micle       
Ana Cimpeanu, cunoscuta sub numele de Veronica Micle, s-a nascut pe data de 22 aprilie 1850 la Nasaud si a decedat pe data de 3 august 1889 la Varatec.

Tatal Veronicai Micle, Ilie Cimpeanu, a fost un brav luptator ce a luptat alaturi de ostasii lui Avram Iancu, murind in urma ranilor capatate in lupte. Ramasa vaduva cu doi copii, mama Veronicai Micle a dus o viata grea dupa pierderea sotului.

Datorita mortii sotului sau, Ana Cimpeanu, a fost nevoita sa se mute impreuna cu cei doi copii la Targu Neamt, apoi in orasul Roman. Aici avea un frate, Radu, grav bolnav de care s-a ingrijit pana la decesul acestuia. Dupa moartea fratelui, Ana Cimpeanu, impreuna cu fiica ei, s-au mutat la Iasi. Fiind o femeie simpla, dar educata, Ana Cimpeanu si-a inscris fiica la scoala.

In timpul primului an scolar, mama Veronicai ii schimba numele din Ana, cum fusese botezata, in Veronica. Dupa terminarea ciclului primar, Veronica Micle a urmat cursurile gimnaziale in cadrul Scolii Centrale. Pe tot parcursul scolii, Veronica Micle a fost o eleva eminenta cu o inteligenta rar intalnita si foarte linistita.

Pe certificatul de absolvire a fost trecut calificativul „eminenta”. Chiar daca greutatile erau mari si banii nu se ajungeau, mama Veronicai Micle a facut eforturi mari pentru a o putea tine la scoala. La sfarsitul anului, cand a sustinut ultimele teste de examen, ea a fost asistata de Titu Maiorescu si de rectorul Universitatii din Iasi, Stefan Micle.
Domnul Stefan Micle, fiind fascinat de frumusetea, dar mai ales de inteligenta Veronicai Micle, l-a scurt timp dupa absolvire, acesta a cerut-o in casatorie, chiar daca intre ei exista o diferenta mare de varsta, de aproape 30 de ani.

Acest aspect, in privinta varstei, nu a fost un factor important, iar cununia celor doi a avut loc la o biserica greco-catolica oficiata de preotul Ioan Pamfil. La varsta de numai 14 ani, Veronica Micle a devenit respectabila doamna Micle. La doi ani de la casatorie, Veronica Micle da nastere primului sau copil, o fetita numita Valeria pe care o alinta „Greiere”.

Devenita mama la varsta de doar 16 ani, Veronica Micle se bucura zilnic de fetita, ii canta si ii recita poezii. Nimic nu era mai frumos in acele vremuri pentru proaspata mamica decat chipul drag al copilului. La doi ani de la nasterea primului copil, Veronica Micle da nastere si celui de al doilea copil, tot o fetita, botezata Virginia Livia. Timp de un an, Veronica Micle se preocupa de cresterea fetelor sale, dupa care, in anul 1869 isi incepe activitatea literara implicandu-se la infiintarea unei scoli profesionale de fete, la Iasi.

Chiar daca a inceput sa se implice in activitati extra familiale, ea nu a incetat nici macar o clipa sa nu se implice in educatia fiicelor sale. Drept dovada, cand au crescut, atat Valeria cat si Virginia au fost foarte bune la invatatura; Virginia a scris poezii iar Valeria a fost solista la Opera din Iasi.

Veronica s-a preocupat de buna stare a familiei sale, si-a iubit copii insa pe Stefan Micle nu l-a iubit niciodata, avand pentru el doar respect si o profunda prietenie.
Fiind o femeie foarte inteligenta, bine educata, respectata dar si frumoasa, datorita unor afirmatii facute de Titu Maiorescu cum ca ar fi nascuta pentru a zapaci mintile barbatilor, o serie de prozatori romani nu au inteles adevaratul sens al cuvintelor si au scris despre Veronica Micle cum ca ar fi o femeie usoara careia ii plac distractiile. Lucru total neadevarat deoarece ea nu era vazuta decat la spectacolele de teatru si foarte rar la intalnirile din inalta societate. Deoarece familia Micle avea o situatie materiala foarte buna, Veronica Micle s-a implicat in multe actitati caritabile donand sume importante de bani.

In timpul Razboiului de Independenta din anul 1887, ea a lucrat voluntara ca sora de caritate. In anul 1879, cand Veronica Micle avea numai 29 de ani, Stefan Micle moare iar ea ramane vaduva la o varsta foarte frageda. De atunci, au inceput lungile dispute cu politicienii din acele timpuri si cu autoritatile pentru a obtine o pensie alimentara celor doua fete.

Cand fetele Veronicai Micle au crescut, toate s-au mutat la Bucuresti deoarece Valeria era studenta la Conservatorul din Bucuresti iar Virginia dorea sa devina profesor de fizica. Veronica Micle a donat casa de la Targu Neamt ce apartinuse mamei ei, Manastirii Varatec.


Tag-uri: viata, romania, scoala, iasi, literatura



Categorie: Celebritati  - ( Celebritati - Archiva)

Data Adaugarii: 30 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :