FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,764
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce inseamna - Memento mori

Tag-uri Populare


expresie   latina   franceza   poet   vers   legenda   germana   proverb   romani   istorie   engleza   comedie   mitologie   scriitor   fabula   literatura   roman   cuvinte   zicala   citat   credinta   antichitate   razboi   istoric   poem   rege   poezie   personaj   carte   italiana   zei   erou   teatru   cuvant   greci   adevar  

All Tags

Famous Forum

 

Ce inseamna - Memento mori

 Q:   Intreaba despre Ce inseamna - Memento mori       
Ce inseamna - Memento mori (lat "Adu-ti aminte ca vei muri") - Vechi adagiu latin, adoptat in secolul al XII-lea ca salut de catre calugarii trapisti (ordin religios din Trappe - Franta). in antichitate se vindeau mici cranii de lemn sau de fildes, pe care erau scrise cuvintele "memento mori", spre a aminti ascetilor ca sunt muritori. in epoca Renasterii, sculptori de talent au dat acestor capete de om valoarea unor obiecte de arta, care de asemenea erau denumite "memento mori".

Cu timpul, adagiul a devenit un simplu semnal de aducere aminte. Ceva mai mult, spre a servi mai limpede acestui scop, expresia se desparte de cuvantul mori si se prezinta adesea numai sub forma: memento! Echivalentul ei modern este termenul englez: Remember! Goethe, in Poezie si adevar (vol. I, cartea IX, pag. 405), spune: "... al treisp rezecelea oaspete ar putea deveni, daca nu pentru el insusi, desigur pentru un alt,musafir, un fatal memento mort". Tot Goethe, intr-un catren epigramatic intitulat Memento, aminteste oamenilor ca trebuie sa lupte impotriva destinului. Iar Eminescu, in imparat si proletar, strofa 19: "Ziditi din darmature gigantici piramide / Ca un memento mori pe al istoriei plan..."

Memorie a la Seneca - Cateva personaje istorice au ramas vestite prin prodigioasa lor memorie. De pilda, regele Cirus al Persiei, regele Mithridate al Pontului, generalul atenian Temistocle s.a.

Dar se pare ca nimeni nu l-a intrecut pe retorul Marcus Annaeus Seneca (nascut la Roma in anul 55 i.Chr., tatal celebrului filosof). El putea sa retina in minte pana la doua mii de nume, pronuntate o singura data in prezenta lui si apoi sa le repete in aceeasi ordine. De aceea, cand cineva e posesorul unei memorii exceptionale, se spune ca are "o memorie a la Seneca". Este cazul, credem, sa amintim si de istoricul nostru Nicolae Iorga care de asemenea provoca uimire prin memoria sa cu totul neobisuita. in prima jumatate a secolului, incepuse chiar sa circule la noi termenul superlativ: "o memorie a la Iorga".


Tag-uri: latina, expresie, memorie



Categorie: Ce Inseamna  - ( Ce Inseamna - Archiva)

Data Adaugarii: 17 July '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :