FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 708
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Personajele Consacrate ale Agathei Christie

Tag-uri Populare


cariera   actrita   istorie   antichitate   televiziune   model   muzica   personalitati   cantareata   viata   hollywood   relatie   celebritate   copilarie   filme   actor   moda   familie   teatru   vedeta   pasiune   evolutie   artist   succes   cantaret   bucuresti   artista   fotbalist   new york   prezentatoare   playboy   arta   talent   prezentator   designer   sport  

All Tags

Famous Forum

 

Personajele Consacrate ale Agathei Christie

 Q:   Intreaba despre Personajele Consacrate ale Agathei Christie       
Primul roman al Agatha Christie, "The Mysterious Affair at Styles", a fost publicat in 1920 si a introdus celebrul caracter al detectivului Hercule Poirot, care a aparut in 33 din romanele scriitoarei si in 54 de nuvele. Celalalt bine cunoscut personaj, Miss Marple, a fost prezentata in "The Tuesday Night Club" in 1927 (nuvela) si a avut ca inspiratie femeile de genul bunicii autoarei si alcolitele sale.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Christie a scris doua romane, "Curtain" si "Sleeping Murder", destinate a fi ultimele cazuri a celor doi detectivi, Hercule Poirot si Jane Marple. Ambele carti au fost sigilate intr-un seif de banca pentru mai mult de 30 de ani, si au fost date publicarii abia la sfa rsitul vietii Agathei, cand aceasta a relizat ca nu mai poate scrie alte romane.

Ca si in cazul lui Arthur Conan Doyle ("Sherlock Holmes"), scriitoarea a inceput sa oboseasca de personajul ei mult indragit, detectivul Poirot. Mai mult, la sfarsitul anilor `30, Christie a destainuit jurnalului ei cum ca incepea sa il gaseasca pe Poirot insuportabil, iar in anii '60 il considera "un ciudat ego-centrist". Cu toate acestea, spre deosebire de Doyle, ea a rezistat tentatiei de a-si omori detectivul, atat de popular. Ea se privea pe sine insasi ca o artista ce trebuie sa isi distreze publicul, iar acesta il iubea pe Poirot.

Prin contrast, Christie era foarte atasata de Miss Marple. Totusi, este interesant de specificat faptul ca raportul dintre romanele lui Poirot cu cele ale lui Marple, era de doi la unu. Acest lucru se datoreaza faptului ca ea a scris numeroase romane cu Poirot la inceputul carierei sale, in timp ce "Murder at the Vicarage" a ramas singura carte cu Marple, pana in 1940.

Agatha Christie nu a scris nici o nuvela care sa ii contina pe ambii detectivi, Poirot si Miss Marple. Intr-o inregistrare, recent redescoperita si publicata in 2008, scriitoarea revela motivul: "Hercule Poirot, un egoist complet, nu ar accepta sa i se predea munca lui sau sa i se dea sugestii de catre o femeie in varsta ."

Poirot este singurul caracter fictional caruia i s-a facut un anunt mortuar in "The New York Times", dupa publicarea romanului "Curtain" in 1975. Dupa succesul inregistrat de respectivul roman, Christei a permis si lansarea "Sleeping Murder" undeva in anul 1976, dar a murit inaintea de a vedea romanul publicat, in ianuarie 1976. Acest fapt poate explica inconsecventele care apar in compararea cu restul nuvelelor cu Miss Marple – de exemplu, Colonelul Arthur Bantry, sotul prietenie eroinei, Dolly, este inca in viata in "Sleeping Murder", desi este notat ca acesta a murit in cadrul unei nuvele publicate mai devreme. Este posibil ca Christie sa nu fi avut timp pentru a revizui manuscrisul. Miss Marple a avut parte de un final mai fericit decat al lui Poirot, avand in vedere ca dupa ce a rezolvat misterul din "Sleeping Murder", ea se intoarce acasa la viata sa normala, din St. Mary Mead.


Tag-uri: scriitor, romane, personajeCategorie: Celebritati  - ( Celebritati - Archiva)

Data Adaugarii: 28 July '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :