FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 47,724
Votes: 28
Fame Riser
          
Fame Rank
5.8
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Chirita in provincie de Vasile Alecsandri - prezentare generala

Tag-uri Populare


literatura   opera   comentariu   caracterizare   roman   referat   poezie   personaj   arta   viata   timp   iubire   caracterizare indirecta   caracterizare directa   zambet   sarut   dragoste   cultura   povestirea   poet   filme   dorinta   prietenie   fericire   dreptate   basm   poveste   univers   eseu   relatii   lacrimi   sentimente   ganduri   frumusete   amintiri   aminitiri  

All Tags

Famous Forum

 

Chirita in provincie de Vasile Alecsandri - prezentare generala

 Q:   Intreaba despre Chirita in provincie de Vasile Alecsandri - prezentare generala       
Chirita in provincie de Vasile Alecsandri - prezentare generala Tema este critica institutiilor si moravurilor societatii feudale.

Ideea este ca o societate parazitara, anacronica, bazata pe abuz, trebuie sa dispara.

Subiectul este comic si critica arivismul micilor boieri rurali, care-si dau aere de nobili.

Chirita este casatorita cu Barzoi, un razes mai instarit. De aceea vrea sa parvina, sa adune o avere importanta si sa intre in randul boierilor. Ea il indeamna pe Barzoi sa obtina functia de ispravnic, ca prin abuzuri sa se imbogateasca. In casa ei locuieste Luluta, o nepoata orfana, dar care mosteneste o avere importanta. De aceea Chirita vrea sa-l casatoreasca pe Gulita, baiatul ei cam lipsit de minte si de educatie, cu Luluta. Luluta il iubeste pe Leonas. Acesta se deghizeaza in briscar (vizitiu) si se preface ca are o pricina cu Barzoi , ca s-o poata vedea pe Luluta si sa intre in casa. El afla de felul, in care trebuie sa cumpere un curcan si sa-l dea ca plocon, fiindca la ispravnic nu se intra cu mana goala. A doua oara vine imbracat ca ofiter si pretinde sa locuiasca in casa. El ii face curte Chintei si aceasta-i da portretul, ca semn ca-l accepta. A treia oara vine imbracat ca actrita. Luluta, care se preface ca a innebunit, il recunoaste si cere sa fie logodita cu actrita. in fata invitatilor chemati la logodna lui Gulita cu Luluta, Chirita si Barzoi sunt nevoiti sa accepte casatoria dintre Leonas si Luluta, fiindca Leonas a obtinut functia de ispravnic, si o santajeaza pe Chirita cu portretul. Sunt criticate administratia si moravurile sociale. Chirita este un personaj comic, care creeaza situatii comice. Avem deci un comic de caracter, de situatii, de limbaj. Chirita l-a adus in casa pe musiu sarl, ca sa-i invete frantuzeste pe ea si pe Gulita. Jocul umoristic cu limbajele este un procedeu realist. Comedia este realista prin spiritul critic, prin faptul ca eroii, conflictul, subiectul sunt luate din viata sociala. Chirita este tipul arivistului, Barzoi este tipul ispravnicului abuziv, Leonas este tipul tanarului inteligent.

Vasile Alecsandri realizeaza un ciclu de comedii, avand acest personaj: Chirita la Iasi, Chirita in voiaj, Chirita in balon. Aceste comedii au pregatit drumul pentru I.L.Caragiale.


Tag-uri: vasile alecsandri, prezentare, rezumat, comedieCategorie: Eseuri  - ( Eseuri - Archiva)

Data Adaugarii: 21 December '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :