FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 5,639
Votes: 3
Fame Riser
          
Fame Rank
6.3
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Caracterizarea personajului Agamemnon Dandanache din opera O noapte furtunoasa scrisa de I. L. Caragiale

Tag-uri Populare


literatura   opera   comentariu   caracterizare   roman   referat   poezie   personaj   arta   viata   timp   iubire   caracterizare indirecta   caracterizare directa   zambet   sarut   dragoste   cultura   povestirea   poet   filme   dorinta   prietenie   fericire   dreptate   basm   poveste   univers   eseu   relatii   lacrimi   sentimente   ganduri   frumusete   amintiri   aminitiri  

All Tags

Famous Forum

 

Caracterizarea personajului Agamemnon Dandanache din opera O noapte furtunoasa scrisa de I. L. Caragiale

 Q:   Intreaba despre Caracterizarea personajului Agamemnon Dandanache din opera O noapte furtunoasa scrisa de I. L. Caragiale       
Caracterizarea personajului Agamemnon Dandanache din opera O noapte furtunoasa scrisa de I. L. Caragiale Personaj comic secundar, static, unidimensional, realizat in maniera realista, cu mijloacele comicului.

Modalitati de caracterizare:

- caracterizare directa: prin intermediul didascaliilor; prin portretul facut de alte personaje; autocaracterizare;

- caracterizare indirecta: prin limbaj, gesturi, atitudini, mimica, ton; prin propriile actiuni, ganduri si simtiri, prin intermediul mediului social in care traieste; prin relatiile lui cu celelalte personaje; prin nume.

Contrastul comic in caracterizarea personajului este evident. Acesta se manifesta ca o falie intre pretentiile sale politice si realitatea sa interioara, intre psihicul sau dezorientat, confuz, mecanic si ingeniozitatea si abilitatea sa politica. Dandanache este o caricatura ilara, cu o memorie in deriva, avand mani a deputatiei, pentru care uzeaza tot de arma santajului, ca si Catavencu.

Dandanache face parte dintre marile creatii ale geniului caragialian, el nefiind o solutie de final deux ex machina, ci o efigie de crepuscul social. In sistemul comediei O scrisoare pierduta personajul nu pare deloc artificial, ci vine sa sporeasca mai mult tensiunea, chiar daca, sau tocmai pentru ca el este „mai prost decat Farfuridi si mai canalie decat Catavencu". Autorul revarsa asupra lui o adevarata cascada de mijloace ale comicului, caracterizandu-l si ridiculizandu-l pana la grotesc. Faptul ca vorbeste „peltic si sasait" sporeste efectul comic.

Dandanache se afla undeva spre limita de jos a degringoladei umanului. Cu toate acestea, ramolismentul sau intelectual, automatismele, ticurile, nu-i estompeaza vanitatile politice, pentru care in fapt nu are argumente reale, oneste, ci motivatii exterioare (descendenta ereditara) sau colaterale (oportunismul, habitudinea): "familia mea de la patuzsopt (...) si eu, in toate Camerele, cu toate partidele, ca romanul impartial..."

Ca si in cazul Catavencu, si la acest personaj contrastul comic este evident. Acesta se manifesta ca o falie intre pretentiile sale politice si realitatea sa interioara, intre psihicul sau dezorientat, confuz, mecanic si ingeniozitatea si abilitatea sa politica. Dandanache este o caricatura ilara, cu o memorie in deriva, avand mania deputatiei, pentru care uzeaza tot de arma santajului, ca si Catavencu; Dandanache este insa suficient de perfid si josnic pentru a nu inapoia scrisoarea de amor, care reprezinta o garantie a unei existente linistite, comode.

„Agamita Dandanache e mai mult un balbait si un marginit mintal, simbol trist al necesitatilor electorale si lamentabil exponent de clasa. El comite nedelicatetea de a se sluji la infinit de o scrisoare compromitatoare, cazuta in mainile sale, dar se pune intrebarea daca personal are destul proces mintal pentru a-si da seama de natura morala a faptelor" (G. Calinescu).


Tag-uri: caracterizare, opera, literatura



Categorie: Eseuri  - ( Eseuri - Archiva)

Data Adaugarii: 17 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :