FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,109
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Simbolurile crestinismului de ieri si de azi

- Cine a pus bazele calendarului crestin? by Paty

Tag-uri Populare


literatura   opera   comentariu   caracterizare   roman   referat   poezie   personaj   arta   viata   timp   iubire   caracterizare indirecta   caracterizare directa   zambet   sarut   dragoste   cultura   povestirea   poet   filme   dorinta   prietenie   fericire   dreptate   basm   poveste   univers   eseu   relatii   lacrimi   sentimente   ganduri   frumusete   amintiri   aminitiri  

All Tags

Famous Forum

 

Simbolurile crestinismului de ieri si de azi

 Q:        
Simbolurile crestinismului de ieri si de azi Etimologie

Cuvantul “simbol” provine din gecescul “σύμβολον” (“σύμ” care inseamna “impreuna” si “βολή” ce are sensul aproximativ de “punere impreuna”). Se spune ca in Grecia Antica, prietenii, cunostiinlele, isi imparteau monede,pentru a se putea recunoaste dupa o despartire mai lunga (fiecare pastrand ½). Un mesager al unei personane “x”, pentru a-si punea duce munca la bun sfarsit trebuia sa uneasca moneda primita cu cea a persoanei caruia ii transmitea mesajul – semn ca intra-adevar persoana “x” l-a insarcinat sa duca acel mesaj si nu este un impostor.
Prima data cuvantul “σύμβολον” (simbol) a fost utilizat in textele Homerice.

Rolul simbolului

In orice societate semnul reprezinta o necesitate a individului - in calitatea sa de “zoon politikon”- de a intelege sensul, a prelucra sensul, a impartasi sensul. Orice comunicare are la baza un sistem elaborat de semne care faciliteaza intelegerea unor domenii de catre un anumit grup de indivizi. Ce s-ar intampla daca ne-am trezi intr-o zi, ca binecunoscutul domn Sigma, personajul lui Umberto Eco, din “Semnul”, turistul italian la Paris, intr-un oras complet nesemaforizat, fara semne de cirulatie, fara cruci pe biserici etc.? Natura simbolului si procesul simbolizarii sunt adac intiparite in sistemul nervos uman, viata, cunoasterea, fiind imposibile fara existenta semnului.

Un simbol poate fi un obiect material, palpabil a carui semnificatie sau origine este relationata (prin covnersie) cu ceea ce reprezinta, prin urmare crucea, este principalul simbol al crestinismului, iar sceptru, simbolul traditional al puterii regale.

Un simbol poate si o imagine (spre exemplu o icoana), un detaliu de imagine sau pur si simplu pata de culoare: de exemplu aura abla, luminoasa este conventional folosita ca simbol al sacralitatii, iar culoarea rosu a fost adesea folosita ca simbol al miscarilor socialiste, in special a comunismului. Foarte des, un simbol este tiparit ca un semn, tinand locul oricarui lucru mai putin unui sunet (si ma gandesc aici la simbolurile matematice la π sau +). Bineinteles ca simbolurile pot fi si entitati imateriale, ca sunetele, cuvintele sau gesturile. Fiecare cuvant in vorbirea curenta este un simbol al unui concept sau a unei relatii intre concepte.

Simbolurile crestinismului

Crestinismul s-a nascut intr-o sociatate politeista, si fiind perceput ca o revolutie, impotriva educatiei religioase primite de intreaga societate, a fost interzis. Pentru a putea supravietui a fost necesara eleborarea unui sistem complex de semne, inaccesibil celor care nu aveau legaturi mai mult sau mai putin directe cu cerstinismul. O buna parte dintre simbolurile crestine au fost preluate de la pagani si revalorificate.

Unul dintre cele mai vechi simboluri ale crestinismului este pestele. Era reprezentat din profil si a fost cunoscut drept “pestele lui Iisus”. Originea acestul simbol apare in diferite culte pagane. Spre exemplu o reprezentare a pestelui apare impreuna cu Osiris si a fost intrepretat ca fiind simbolul ferititatii lui Isis. In alte culte, pestele simboliza reincarnarea sau forta de viata. In crestinismul timpuriu pestele era un semn ca ai aderat la convingerile crestine. Exista o legenda conform careia un crestin a desenat un peste din profil, iar alti crestini, completand pestele cu un ochi in mijloc si-au demonstrat credinta. O explicatie ceva mai stiintifica a folosirii pestelui ca simbol in paleocretinism ar fi pilda care apare in biblie (in evangheliile dupa Luca, Matei si Ioan) conform careia Iisus a transformat doi pesti in hrana pentru peste 5000 de persoane. O alta interpretare pleaca de la cuvintele lui Iisus: “Veniti dupa mine si va voi face pescari de oameni” , si atunci s-a facut asocierea intre crestin si peste. Folosirea acestui simbol in palocrestinism ar putea avea insa si o explicatie foarte simpla: apropierea semantica in ebraica dintre cuvantul “peste” si Iisus.

Pentru crestinismul din zilele noastre pestele nu mai are nici o semnificatie. A fost un semn adaptat, valenta lui relioasa disparand complet, astazi fiind folosit doar ca brand pentru anumite firme (spre exemplu Alfa Romeo)

Cel mai cunoscut simbol al crestinismnului este crucea. Ea simbolizeaza sacrificiul facut de Iisus pentru omenire. Iconografia crestina timpurie asociaza crucea cu Iisus (repezentat -rastignit- in doua ipostaze: fie in suferinta, fie mort). S-au descoperit si cruci simple, fara Iisus. In paleocrestinism semnul crucii era considerat atotputernic, era venerat si respectat de toti crestinii. Exista o legenta conform careia imparatul Constantin cel Mare, a castigat razboiul impotriva lui Maxentiu dupa ce I s-a aratat o cruce pe cer. Se spune ca de atunci toate scuturile din armata imparatului Constantin erau inscriptionare cu semnul crucii. Probabil acela a fost momentul decisiv in transformarea sprirituala (chiar daca nu s-a botezat) a imparatului Constantin in crestin.

Crucea este deasemenea considerata simbolul Sfiintei Treimi( Tatal-sus, Fiul-jos, si Sfantul Duh pe orizontala).

Este folosita in timpul ritului crestin, in savarsirea Sfintelor Taine si este adesea invocata de crestini.

Astazi crucea a primit nenumarate alte valente, pe langa simbol al crestinismului crucea a devenit obiect de arta ( crucile vechi, crucile populare sunt prezente in aproape toate expozitiile cu tenta religioasa), podoaba ( cred ca toti crestinii, si ciudat mi se pare ca nu numai ei folosesc crucea drept podoaba, insa nu numai cu rol de amuleta) sau chiar de blasfemie religioasa (crucea inversata fiind simbolul satanistilor). Multe vedete au folosit crucea drept tatuaj, spre exemplu, Madonna are o cruce tatuata si a fost criticata pentru afirmatia- pe care ma abtin sa o comentez : "consider crucea tot atat de sexy ca un barbat dezbracat"…deh…Madonna!!! Asa cum crestinismul se denatureaza de la o zi la alta, are din ce in ce mai putini mebrii activi si cunoscatori, tot astfel, evident, simbolurile crestine se desacralizeaza treptat.


Tag-uri: simboluri, crestinism, cruce, peste



Categorie: Eseuri  - ( Eseuri - Archiva)

Data Adaugarii: 10 March '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :