FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 12,406
Votes: 22
Fame Riser
          
Fame Rank
6.3
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Hanu-Ancutei de Mihail Sadoveanu - Iapa lui Voda (povestire)

Tag-uri Populare


literatura   opera   comentariu   caracterizare   roman   referat   poezie   personaj   arta   viata   timp   iubire   caracterizare indirecta   caracterizare directa   zambet   sarut   dragoste   cultura   povestirea   poet   filme   dorinta   fericire   dreptate   prietenie   basm   poveste   univers   eseu   sentimente   amintiri   frumusete   ganduri   lacrimi   relatii   aminitiri  

All Tags

Famous Forum

 

Hanu-Ancutei de Mihail Sadoveanu - Iapa lui Voda (povestire)

 Q:   Intreaba despre Hanu-Ancutei de Mihail Sadoveanu - Iapa lui Voda (povestire)       
Hanu-Ancutei de Mihail Sadoveanu - Iapa lui Voda (povestire) Expozitiunea:

"Hanu - Ancutei" este o colectie de noua povestiri scrise de Mihail Sadoveanu, auzite la Hanu - Ancutei si transmise din generatie in generatie. Una dintre ele este "Iapa lui Voda".

Iar asta se intampla intr-o "departata vreme", cand se spune ca au cazut ploi naprasnice vara, iar culturile de toamna au fost pe masura.

In acel an s-au adunat la Hanu-Ancutei toti oamenii ce veneau din "Tara de jos" cu vin in care si voiau sa ajunga in "Tara de sus", Moldova. Stateau la focuri si parleau "hartane" de vitel sau de berbec, "ori clean si mreana din Moldova". Se simteau la adapost caci acest han semana cu o cetate si "nici habar n-avea dinspre partea hotilor".

Iar in aceste zile "grase si vesele" statea nemiscat acolo un razas strain caruia ii placea voia bun a si veselia. Era un om inalt, carunt, nici tanar nici batran si cu fata "adanc brazdata". Avea niste ochi ageri si o mustata tusinata. Se vedea ca este un om trecut prin viata si sociabil.

Intriga:

Il chema Ionita comisul, era de la Draganesti si venise pe un cal roib, pintenog de trei picioare si slab i se puteau numara oasele, si care statea cu "saua nalta" "intr-un dos de parete". Desi arata astfel comisul se lauda cu el spunand ca nimeni nu mai are cal ca al dumnealui. Mos Leonte aproba in batjocura . Comisul Ionita nu a fost de acord cu replica lui Mos Leonte si-si lauda din nou calul spunand ca este dintr-o vita aleasa si se trage dintr+o iapa la care s-a uitat cu uimire chiar Voda Mihalache Sturza. "Este o istorisire pe care as pute a sa v-o spun" completa comisul. Auzind provocarea comisului Mos Leonte il asigura ca va fi ascultat si il ruga sa isi inceapa povestirea.

Desfasurarea actiunii:

Comisul Ionita isi incepu istorisirea amintindu-si de vremurile tineretii cand se afla tot la Hanu-Ancutei, insa la care era hangita alta Ancuta, mama acesteia. Venise cu iapa pe care tot o lauda si statea cu alti oameni care "acuma-s oale si ulcele". Deodata toti cei prezenti vazura un boier iesind dintr-o drosca si indreptandu-se spre ei. Era un boier voini, cu barba rosa, si cu un lantug de aur la gat. Politicosi, oamenii il invitara la masa s-ii spusera Ancutei sa-i aduca o iala cu vin pe care a platit-o comisul "trei parale".Intrand in vorba razasul incepu sa i se planga boierului de o "pricina" pe care a mostenit-o de lsa stramosii sai. Era vorba despre un vecin de la Draganesti care i-a furat pe nedrept o bucata de pamant . Hotarat, Ionita comisul insista spunand ca este an stare sa mearga, inarmat cu acte si dovezi, si la Voda, iar daca nici el nu-i va face dreptate sa-i pupe iapa nu departe de coada.La aceasta replica toti cei prezenti ancepura sa rada, inclusiv boierul.

Punctul Culminat:

Pus pe fapte, razasul pleca, iar a doua zise infatisa la curte spalat si aranjat. Imediat o sluga aparu si-l intreba cu ce treaba a venit. Dupa ce auzi totul soldatul ii dadu voie sa intre in camera lui Voda.

Luandu-si inima in dinti, comisul intra si cazu in genunchi in fata domnitorului. Acesta ii porunci imediat sa se ridice, iar razasul recunoscu mai intai vocea iar apoi fata boierului de la han. Dupa ce ii arata toate actele si dovezile pe care le avea domnitorul ii recunoscu dreptatea si imediat trimise sluga la locul faptei pebtru a clarifica lucrurile. inainte de a pleca boierul il lua deoparte pe comis si-l intreba ce s-ar fi intamplat daca nu i se facea dreptate. Ionita comisul, vazand ca boierul are simtul umorului, raspunse hotarat: "Eu vorba nu mi-o iau inapoi. Iapa-i peste drum".

Mult haz a facut voda pe raspunsul razasului si batandu-l iar pe umar isi aminti de oala cu vin rosu pe care i-o plati comisul la han.

Deznodamantul:

si iata de aceea se mandreste acum Ionita comisul cu roibul sau : pentru ca se trage din iapa lui voda, care era si ea tot si rancheza si ea tot la fel speriind o alta Ancuta.


Tag-uri: povestire, bac, literatura, rezumatCategorie: Eseuri  - ( Eseuri - Archiva)

Data Adaugarii: 07 January '13


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :