FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 966
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Construirea personajului Nechifor Lipan din opera Baltagul scrisa de Mihail Sadoveanu

Tag-uri Populare


literatura   opera   comentariu   caracterizare   roman   referat   poezie   personaj   arta   viata   timp   iubire   caracterizare indirecta   caracterizare directa   zambet   sarut   dragoste   cultura   povestirea   poet   filme   dorinta   fericire   dreptate   prietenie   basm   poveste   univers   eseu   sentimente   amintiri   frumusete   ganduri   lacrimi   relatii   aminitiri  

All Tags

Famous Forum

 

Construirea personajului Nechifor Lipan din opera Baltagul scrisa de Mihail Sadoveanu

 Q:   Intreaba despre Construirea personajului Nechifor Lipan din opera Baltagul scrisa de Mihail Sadoveanu       
Construirea personajului Nechifor Lipan din opera Baltagul scrisa de Mihail Sadoveanu In caracterizarea lui Nechifor Lipan se utilizeaza procedeul mastilor. In acest sens se pune accentul si pe descrierea aspectului exterior, a imbracamintei („Purta caciula brumarie. Avea cojoc in clinuri, de miel negru, scurt pana la genunchi si era incaltat cu botfori"), dar si pe stilul vorbirii sale („mester la vorba"). Este „vrednic roman", cinstit, prietenos, amator de petreceri, fara teama de hoti.

Fiind un personaj absent, el devine o prezenta printr-un act de sinteza infaptuit de cei care l-au cunoscut, revine la viata prin restituire. Nechifor Lipan este un personaj emblema, reprezentand lumea din care face parte: „Locuitorii acestia de sub brad sunt niste fapturi de mirare. Iuti si nestatornici ca apele, ca vremea; rabdatori in suferinti ca si-n ierni cumplite, fara g riji in bucurii ca si-n arsitile lor de cuptor, placandu-le dragostea, si betia si datinile lor de la inceputul lumii, ferindu-se de alte neamuri si de oamenii de la campie si venind la barlogul lor ca fiara de codru - mai cu sama stau ei in fata soarelui c-o inima ca din el rupta..."

Textul Baltagului se caracterizeaza prin economie de mijloace, dar se constituie prin intermediul unor imagini cu multa adancime carora procedeele folosite le confera relief.

„...Baltagul ramane, in ultima analiza, romanul unui suflet de munteanca, vaduva Vitoria Lipan, pentru care indatoririle mortuare pentru sotul ei (...) sunt comandamente exprese, ce nu-i dau ragaz pana cand nu-si afla sotul rapus si nu-i da crestineasca inmormantare - in aceeasi masura in care Antigona infrunta pe Creon si merge cu buna stiinta la moarte, dorind sa dea fratelui urgisit Polinice impacarea mormantului" (Perpessicius, Mentiuni critice).


Tag-uri: caracterizare, comentariu, literaturaCategorie: Eseuri  - ( Eseuri - Archiva)

Data Adaugarii: 08 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :