FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,957
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce inseamna - Midas

Tag-uri Populare


expresie   latina   franceza   poet   vers   legenda   germana   proverb   romani   istorie   engleza   comedie   mitologie   scriitor   fabula   literatura   roman   cuvinte   zicala   citat   credinta   antichitate   razboi   istoric   poem   rege   poezie   personaj   carte   italiana   zei   erou   teatru   cuvant   greci   adevar  

All Tags

Famous Forum

 

Ce inseamna - Midas

 Q:   Intreaba despre Ce inseamna - Midas       
Ce inseamna - Midas ("Aurul si urechile lui...") - Midas, regele legendar cu urechile de magar, a facut sa se vorbeasca despre el de-a lungul veacurilor poate tot atat cat si despre inteleptul rege Solomon.

Midas a fost regele Frigiei (tara din Asia Mica)"si faima lui provine din doua legende mitologice.

Prima legenda pretinde ca zeul Dionysos (Bacchus), spre a-i rasplati ospitalitatea, i-a fagaduit sa-i indeplineasca orice, dorinta. Lacom de avere, Midas a cerut ca tot ce va atige, sa se preschimbe in aur. Fericirea i-a fost de scurta durata, deoarece mancarea, de indata ce o atingea cu mana, se prefacea si ea in aur. Hulpavul rege ar fi murit de inanitie, privind muntii lui de aur, daca Dionysos nu l-ar fi iertat pana la urma.

Aceasta poveste a dat nastere unei expresii. Se spune despre oamenii car e reusesc in toate imprejurarile, ca "pe ce pun mana, se face aur!" O referire originala gasim intr-o cronica literara: "Ca miticul rege Midas, Arghezi e urmarit de un blestem: tot ce atinge se preface in poezie". A doua legenda istoriseste ca prietenul lui Midas era zeul Pan care se lauda ca fluierul sau de soc scoate sunete mai fermecatoare decat lira lui Apollo. Provocat la o intrecere, Apollo a acceptat nu numai disputa, ci si arbitrajul lui Midas, care - risum teneatis - a dat castig de cauza lui Pan.

Ca sa-i pedepseasca nepriceperea si lipsa de gust, Apollo a facut sa-i creasca lui Midas o pereche de urechi de magar, emblema a prostiei. Cuprins de rusine, si le-a ascuns sub o scufie, pe care o purta in permanenta. Nu aflase decat sclavul care venea sa-l tunda. Oprit, sub amenintarea pedepsei cu moartea, sa dezvaluie secretul, frizerul, neputandu-se totusi stapani, a facut o gaura in pamant si a soptit acolo: "Regele Midas are urechi de magar".

O trestie a auzit si, pe aripile vantului, a raspandit pretutindeni taina regelui. Aceasta a doua poveste serveste spre a caracteriza ignoranta si incompetenta celor care se grabesc sa dea sentinte in materie de arta si, prin extensiune, in orice alta materie. Iata un exemplu oferit de causticul Voltaire: Compozitorul francez Andre Gretry scrisese o opera (1778), brodata pe aceasta poveste si chiar intitulata Judecata lui Midas. Opera a avut succes la Paris, dar prezentata la curte a fost fluierata. si atunci Voltaire a facut urmatoarea epigrama, adresata compozitorului intristat:

"Gretry, nu trebuie sa sari si curtea pe nedrept s-o-mpungi. stii de la Midas ca cei mari Au si urechi adesea lungi!"

Boileau, in Satira IX (versurile 220-224) se refera de asemenea la povestea regelui Midas cu urechile de magar. Un alt exemplu: "Tragic mi-e darul, asemeni pedepselor vechi, Tot ce ating se preface-n cuvinte, Ca-n legenda regelui Midas... Aproape mi-l simt pe rege mort de blestemul ca mana lui sa prefaca in aur orice" (Ana Blandiana, in volumul Calcaiul vulnerabil).


Tag-uri: legenda, rege, avere



Categorie: Ce Inseamna  - ( Ce Inseamna - Archiva)

Data Adaugarii: 17 July '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :