FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,143
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Octavian Paler - activitate literara

Tag-uri Populare


filme   hollywood   celebritate   film   actrita   cinematografie   serial   comedii   iarna   salma hayek   comedii romantice   a beautiful mind   tim kring   ubisoft   marlon brando   al pacino   francis ford coppola   animatie   pixar   2001   jim carrey   sarbatori   biografie   mozart   salieri   drama   denise di novi   nicholas sparks   roman   gospodarie   casa   depanare   scule   walt disney   mos craciun   keanu reeves  

All Tags

Famous Forum

 

Octavian Paler - activitate literara

 Q:   Intreaba despre Octavian Paler - activitate literara       
Debutul lui Octavian Paler ca si scriitor publicistic a inceput in 1958 cu versuri in ziarul “Luceafarul” iar prima lui poezie publicata este intitulata “Ulciorul”. In anul 1970 ii apare lui Octavian Paler primul editorial cu volumul de poezii “Umbra cuvintelor”. Statura de important autor contemporan i-a fost dimensionata de volumele din linia jurnalelor de calatorie: “Drumuri prin memorie” unde a calatorit in 1972 in Grecia si Egipt, iar in 1974 in Italia si un alt jurnal numit “Mitologii subiective” care apare in anul 1975.

Octavian Paler castiga Premiul Academiei Romane cu anul 1978, in volumul “Apararea lui Galilei” urmat de volumul “Scrisori imaginare” din anul 1979. In anul 198 0, cu volumul “Caminante”, castiga Premiul Uniunii Scriitorilor. Un an mai tarziu, in 1981, Octavian Paler face multe calatorii atat in tara cat si in strainatate iar spre sfarsitul anului publica volumul “Viata pe un peron”.

In anul 1983 publica un alt volum care a avut mare succes pe piata, volum care porta numele de ”Polemici cordiale”. Tot in anul 1983 se pensioneaza pe caz de boala. In urmatorul an, publica volumul “Un om norocos”, apoi urmeaza un tratament medical pana in anul 1986 cand este invinsa putin boala. Octavian Paler reuseste sa mai scoata pe piata un volum intitulat ”Un muzeu in labirint”, iar in anul 1987, refacut complet din acea boala, scrie volumul “Viata ca o corida”, un volum in care acesta evidentiza ideea lui despre viata si moarte.

In anul 1993 apare noul volum despre bine cunoscutul aventurier Don Quijote, intitulat “Don Quijote in Est”. “Vremea Intrebarilor” este volumul care apare in anul 1995, iar in acelasi timp mai scrie si volumul “Eul detestabil”, volum in care vorbeste foarte mult despre e-ul fiintelor umane.

In urmatorul an, 1996, Octavian Paler aduce pe piata un nou volum “Aventuri solitare”, reusind sa realizeze un film de televiziune care este dedicat satului natal Lisa, in care apar evenimente frumoase din locul de bastina unde acesta a crescut.
Scriitor Octavian Paler publica in anul 2001 volumul intitulat “Desertul pentru totdeauna” volum in care viata de dupa moarte este comparata cu un desert.

Urmeaza apoi volumul “Auto portret intr-o oglinda sparta” in anul 2004 si acest volum este urmat de editia a doua a volumului “Caminante”. Volumul „Jurnal si contra jurnal Mexican”din anul 2005 ii aduce Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor. Dupa acest premiu, urmeaza volumul “Calomnii mitologice” in anul 2007.

Dupa decesul lui apare cartea “Convorbiri cu Octavian Paler”, scrisa de Daniel Cristea Enache. In anul 2008 editura Semne-Artemis publica volumul “Poeme”, volum ce nu a fost publicat in timpul vietii scriitorului


Tag-uri: carti, literaturaCategorie: Cinematografie  - ( Cinematografie - Archiva)

Data Adaugarii: 22 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :