Fără nici o îndoială cinematografia îşi are originile în Franţa. Nu este însă clar cine a fost primul care a făcut o peliculă de cinema, dar discuţiile se învârt în jurul a doi francezi, Louis Aime Augustin şi Etienne Jules Marey. Primul ecran public de cinema pe care s-a derulat un film a fost făcut în martie 1895 de către fraţii Lumiere în Paris. Acesta a fost numit după primul proiector de film cinematograf.
America de Nord are şi ea un rol în dezvoltarea cinematografiei. Inspirat de imaginile miscătoare ale lui Marey, Thomas Edison şi William Kennedy Laurie Dickson au construit kinetograful şi kinetoscopul, în 1891. Kinetoscopul inventat în America l-a inspirat pe Louis Lumiere să construia
scă cinematograful. Invenţia lui Lumiere a depăşit-o cu mult pe cea a lui Edison, dar totuşi Edison nu s-a dat bătut şi a stabilit câteva recorduri în lumea cinematografiei : compania sa a fost prima din lume care a fabricat o rolă de film din celuloză, prima care a folosit măsura de 35mm ca fiind standard pentru film, prima care a folosit perforatiile marginale pentru a controla viteza filmului, iar în 1893 a construit primul sudio de film.
Prima vedetă de cinema nu a dat-o America ci Germania. De obicei în filme jucau actori carora nu li se dezvăluiau numele, dar în 1909 filmul Das Liebesgluck der Blinden (Dragostea unei fete oarbe) a fost un aşa succes încât producătorul a fost convins să dezvăluie numele scenaristului şi al actorului principal. Astfel Henny Porten a devenit prima actriţă de cinema. In următorul ei film Porten a devenit prima actriţă al cărei nume apărea scris în distribuţie, la sfârşitul filmului. În următorul an pe pământ american Florence Lawrence a atins aceleaşi recorduri ca ale lui Porten.
Producătorii încercau acum să sincronizeze sunete înregistrate cu proiecţii ale imaginilor şi astfel primul film cu sunet a fost Cântăreţul de Jazz. Doi ani mai ţârziu Alfred Hitchcock a refilmat Santajul cu sunet oferit astfel cea mai bunp comparaţie între vechi şi nou.
Sursa imagine: terra-economica.info