FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 901
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre In ce fel preconditiile sociale, economice si politice determina evolutia artei

Tag-uri Populare


literatura   opera   comentariu   caracterizare   roman   referat   poezie   personaj   arta   viata   timp   iubire   caracterizare indirecta   caracterizare directa   zambet   sarut   dragoste   cultura   povestirea   poet   filme   dorinta   prietenie   fericire   dreptate   basm   poveste   univers   eseu   relatii   lacrimi   sentimente   ganduri   frumusete   amintiri   aminitiri  

All Tags

Famous Forum

 

In ce fel preconditiile sociale, economice si politice determina evolutia artei

 Q:   Intreaba despre In ce fel preconditiile sociale, economice si politice determina evolutia artei       
In ce fel preconditiile sociale, economice si politice determina evolutia artei Arta este "punerea-in-opera-a-adevarului"
M.Heidegger

De multe m-am intrebat la ce adevar se refera Heidegger in citatul de mai sus. Politic, econimic sau social? Probabil putin din toate trei, in functie de modul de perceptie a realitatii de catre artist! Se spune ca artistii traiesc putin paralel cu realitatea, dar...

Inca din Antichitate arta era o proiectie a realitatiilor sociale si mai ales politice ale unei societati. Cel mai mult si mai fastuos s-a construit in Atena in “epoca de aur”, in perioada lui Pericle, o perioada infloritoare pe toate planurile.

Prosperitatea politico-economica si inforirea sociala s-au reflectat de-a lugrul istoriei in oprerele artistilor.. Dupa acesta afirmatie vine inevitabil intrebarea: de ce in timpul regimurilor autoritare se con struieste masiv, poate mai mult decat in oricare periada istorica,cand oamenii rabda de foame, de frig…? Raspunsul este simplu: in aceste perioade se renuta la conceptul de arta pentru arta, artei revenindu-i un scop practic: propaganda.

Cel mai bun exemplu care imi vine in minte pentru a ilustra afirmatiile facute mai sus este cazul Rusiei interbelice. Inainte de 1932, in Rusia se dezvolta suprematismul – initiat de Kasimir Malevich si aplicat de Pugny, Menkov, Klioun.

Acest curent artistic are ca scop exprimarea libera a gandirii, prin forme geometrice, chipuri stilizate, o comuniune intre om si cosmos; un fel de filosofie aplicata picturii. Pe 23 aprilie 1932, considerandu-l inutil scopurilor sale politice, Stalin interzice acest curent, introducand fortat noi forme de exprimare: realismul rus; pe intelesul tuturor pe care in plaseaza imediat dupa Antichitatea clasica si Renasterea italiana. Suprematismul se adresa elitelor, Stalin dorea sa foloseasca arta pentru manipularea maselor. Pentru artisti indicatiile urmau sa vina de la conducerea partidului, nu din gandurile lor abstracte. Creatia trebuia sa fie “corecta”. Si asa, Stalin, a taiat aripile unui stil artistic care se putea dezvolta si evolua…
Poate acelasi lucru l-a facut si Ceausescu, insa la un nivel mult mai mic, capacitatea sa de a intelege necesitatea manipularii prin arta (mai ales prin pictura) fiind restranse; s-a multumut sa etapeze prin arhitectura (si aici avem cea mai buna proba: inutila si enorma Casa Poporului…).

Fiecare perioada istorica a marcat intr-un fel sau altul evolutia artei. Linistea a nascut romantismul sau clasicismul, ecourile primului razboi mondial devin vizibile in avangardele europene… Si ar mai fi multe exemple, insa cum nu ma pot intinde cu acest esu la nesfarsit ma voi opri aici!!

Politica, econimonia, metalitatea stau la baza operei de arta, fie ca o inspira fie ca o manipuleaza! Adevarul care ne inconjoara zi de zi, de cand exista omenirea i-a inspirat pe cei cu putin mai mult talent ca noi sa se exprime prin arta, sa ne arate prin forme si conceptii inedite ca “l’essentiel est invisible pour les yeux”(Antoine de Saint Exupery)!
sursa imaginii : Malevitch suprematisme - peiresc.org


Tag-uri: suprematism, antichitate, rusia interbelica, arta



Categorie: Eseuri  - ( Eseuri - Archiva)

Data Adaugarii: 10 March '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :