FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 702
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre Iosif Constantin Dragan

Tag-uri Populare


cariera   actrita   istorie   antichitate   televiziune   model   muzica   personalitati   cantareata   viata   hollywood   relatie   celebritate   copilarie   filme   actor   moda   familie   teatru   vedeta   pasiune   evolutie   artist   succes   cantaret   bucuresti   artista   fotbalist   new york   prezentatoare   playboy   arta   talent   prezentator   designer   sport  

All Tags

Famous Forum

 

Despre Iosif Constantin Dragan

 Q:   Intreaba despre Despre Iosif Constantin Dragan       
om de ştiinţă, profesor, istoric şi om de afaceri român

S-a născut la 20 iunie 1917 la Lugoj. Studiază Dreptul la Bucureşti în perioada interbelică, iar în anul 1941 pleacă cu o bursă la studii în Italia, unde îşi reia studiile în domeniul ştiinţelor politice şi economice, luând si doctoratul.

În Italia i-a fost profesor un jurist celebru la vremea aceea, Giorgio del Vecchio. Tot din perioada interbelică datează şi zvonurile că ar fi fost simpatizant legionar şi că ar fi susţinut în cadrul Legiunii un curent corporatist. Din anul 1948 intră în afaceri, fondând compania de distribuţie a Gazului de Petrol Lichefiat, Butan Gas S.p.A., un succes.

Compania sa ajunge una dintre cele mai mari firme distribuitoare de gaz lichefiat din Europa şi nu numai : Italia (din 1948), Austria (din 1948), Germania (din 1955), Grecia (din 1953), Maroc (din 1953), Franţa, iar mai recent, România, Polonia, Albania, Bulgaria, Serbia. A dovedit o abilitate deosebită şi a fost, prin firma lui, un pionier al distribuţiei „petit vrac", în rezervoare mici de presiune, mobilitate care l-a ajutat să depăşească cu brio criza energetică din anii'70.

A fost un promotor al valorilor româneşti şi europene, în 1950 fondând publicaţia „Bulletin europeen" iar în 1967 „Fundaţia Europeană Drăgan". Prin Editura sa Nagard (Dragan, scris de la coadă la cap) din Italia, a publicat mai multe volume de istorie a românilor, printre care: Noi, tracii şi istoria noastră multimilenară (1976), Adevărata istorie a românilor (1996) şi altele.

De asemenea, a fost şi un economist european important, ocupând funcţia de Vicepreşedinte, apoi de Preşedinte al „Federaţiei Internaţionale de Marketing" (1966-l976) şi a fost şi membru al Academiei de Ştiinţe din New York. în această calitate, a susţinut teoriile bioeconomiei, dezvoltată de marele economist român Nicholas Georgescu-Roegen (de care am vorbit în carte), scriind împreună cu Mihai C. Demetrescu cartea: Entropy and Bioeconomics. The New Paradigm of Nicholas Georgescu-Roegen (editura Nagard, 1986).

A avut o legătură strânsă şi cu fostul dictator Ceauşescu, care era interesat de colaborarea cu un asemenea om de afaceri de succes şi promotor al istoriei românilor în Europa. I. C. Drăgan, întrebat fiind într-un interviu la televiziunea română (după 1989) despre relaţia lui cu Ceauşescu, a răspuns că nu persoana Ceauşescu îl interesa, ci, mai ales, dacă putea să ajute ţara cu sfatul sau cu fapta.
După 1989, fondează o editură în România, „Europa Nova", o universitate privată la Lugoj, „Universitatea Europeană Drăgan" (1991), o staţie de radio, Radio NovaFM, un ziar, „Renaşterea bănăţeană" şi un săptămânal, „Redeşteptarea". De asemenea, a finanţat o statuie imensă a regelui dac Decebal, aflată pe malul stâncos al Dunării, în apropiere de oraşul Orşova, în zona Cazanelor Mici.

Statuia este sculptată direct în stâncă, fiind cea mai mare din Europa (40 metri înălţime, 25 metri lăţime), lucrarea fiind realizată între 1994 şi 2004 de către 12 sculptori, costurile ridicându-se la peste 1 milion de dolari. La baza statuii se află inscripţia: „DECEBAL REX - DRAGAN FECIT" („Regele Decebal -făcută de Drăgan").

A fost decorat cu înalte distincţii precum: Cavaliere di Gran Croce al Merito della Repubblica Italiana, Medalia de Aur a Meritului European (Luxemburg), Crucea de Aur a Ordinului George I (Grecia) şi altele. Mult timp a fost considerat cel mai bogat român.

Moare la 91 de ani la reşedinţa lui din Palma de Mallorca, la 21 august 2008. Este îngropat însă în pământul patriei, la Lugoj.


Tag-uri: om de stiinta, profesorCategorie: Celebritati  - ( Celebritati - Archiva)

Data Adaugarii: 24 November '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :