FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,390
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre opera Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda scrisa de Mihail Sadoveanu-prima parte

Tag-uri Populare


literatura   opera   comentariu   caracterizare   roman   referat   poezie   personaj   arta   viata   timp   iubire   caracterizare indirecta   caracterizare directa   zambet   sarut   dragoste   cultura   povestirea   poet   filme   dorinta   fericire   dreptate   prietenie   basm   poveste   univers   eseu   sentimente   amintiri   frumusete   ganduri   lacrimi   relatii   aminitiri  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre opera Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda scrisa de Mihail Sadoveanu-prima parte

 Q:   Intreaba despre Referat despre opera Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda scrisa de Mihail Sadoveanu-prima parte       
Referat despre opera Zodia Cancerului sau Vremea Ducai-Voda scrisa de Mihail Sadoveanu-prima parte In 1929, la data publicarii, Zodia Racului nu era intaiul roman istoric al lui Mihail Sadoveanu. Il precedasera Soimii, Neamul Soimarestilor, Vremuri de bejenie, carti in care trecutul aparea zugravit in latura lui dramatica, in care lupta pentru putere se impleteste cu cea pentru dreptate si libertate.

Asa cum observa criticul Nicolae Manolescu, acest roman, ca si Nunta domnitei Ruxanda, face trecerea spre constructia epopeica din Fratii Jderi. Spre deosebire de romanele istorice de tinerete - construite dupa canoanele literaturii romantice de aventuri -, in cartile de maturitate, „ritmul evenimentelor devine unul al povestirii; cu alte cuvinte un protocol" (Sadoveanu sau utopia cartii). Desi porneste de la fapte si realitati istorice atestate documentar, Sadoveanu prefera sa invent eze o lume noua, pe care o transfigureaza artistic in forme magistrale: „Memoria lui este pura imaginatie si opera cea mai universal documentara din literatura noastra este integral o opera de imaginatie" (ibidem).

Substratul epic al romanului este relativ restrans. Intrand in tara cu misiuni tainice, dar afisand postura de misionar crestin care se duce la Stambul „la necredinciosi ca sa le duca lumina cea adevarata", abatele de Marenne -om cultivat si sensibil - va strabate, alaturi de insotitorii sai, un taram edenic, binecuvantat de Dumnezeu. Parcurgand tinuturile fara graba, abatele descopera o tara cu o natura neatinsa parca de mana omului, in care vaile adanci si prapastiile alterneaza cu poienile insorite, ascunse in desisurile padurilor nesfarsite unde pasc zimbrii. Linistea ce inconjoara aceste tinuturi le confera o „atmosfera" misterioasa.

Dar singuratatile" nu sunt chiar atat de salbatice. De la o vreme, ei intalnesc sate parasite cu bordeiele distruse si oameni inspaimantati. Putinii locuitori ramasi se ascund in hatisurile padurii si nu ies la lumina decat cand sunt in siguranta. Satele si morile din jur sunt arse si daramate.


Tag-uri: comentariu, literatura, roman



Categorie: Eseuri  - ( Eseuri - Archiva)

Data Adaugarii: 07 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :