FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,207
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Gabriel Liiceanu: Cariera

Tag-uri Populare


cariera   actrita   istorie   antichitate   televiziune   model   muzica   personalitati   cantareata   viata   hollywood   relatie   celebritate   copilarie   filme   actor   moda   familie   teatru   vedeta   pasiune   evolutie   artist   succes   cantaret   bucuresti   artista   fotbalist   new york   prezentatoare   playboy   arta   talent   prezentator   designer   sport  

All Tags

Famous Forum

 

Gabriel Liiceanu: Cariera

 Q:   Intreaba despre Gabriel Liiceanu: Cariera       
Dupa ce a absolvit Liceul Gheorghe Lazar din capitala, Gabriel Liiceanu a rupt traditia familiei si s-a inscris la Facultatea de Filozofie spre surprinderea parintilor sai care se asteptau si mai ales doreau ca fiul lor sa studieze stiintele exacte. Astfel, Gabriel Liiceanu intra intr-o lume complet diferita de ceea ce traise si intalnise pana atunci, o lume in care erau pregatite persoanele care conduceau tara si faceau legea dupa bunul lor plac.

Gabriel Liiceanu a absolvit facultatea in anul 1965 si imediat s-a angajat ca cercetator la Institutul de Filozofie al Academiei. Vreme de doi ani, Gabriel Liiceanu a aplicat ceea ce studiase in facultate. In anul 1967 el l-a cunoscut pe faimosul Constantin Noica ia r acesta l-a sfatuit sa urmeze cursurile Facultatii de Limbi Clasice.

Liiceanu l-a ascultat si astfel in anul 1973 el a absolvit si aceasta facultate dupa care, trei ani mai tarziu si-a dat doctoratul in Filozofie la Universitatea din Bucuresti. Devenit elevul preferat al lui Constantin Noica, Gabriel Liiceanu a facut parte dintr-un grup de tineri care studiau problemele culturale alaturi de maestrul lor.

Alaturi de Constantin Noica, Gabriel Liiceanu si ceilalti tineri au studiat intens operele lui Platon si Aristotel, Kant si Hegel, Carnap si Heidegger si au aprofundat greaca veche, latina si germana, au invatat sa gandeasca si sa scrie pe cont propriu. Gabriel Liiceanu a avut printre colegi, oameni valorosi pentru cultura romaneasca, oameni precum Andrei Plesu, Sorin Vieru si Victor Stoichita.

Vreme de 10 ani, a fost cercetator la Institutul de Filozofie, din 1965 si pana in 1975 cand apoi s-a mutat la Institutul de Istorie a Artei unde a lucrat pana in anul 1989. Gabriel Liiceanu a elaborat prima sa lucrare in anul 1975, lucrare intitulata „Tragicul. O fenomenologie a limitei si depasirii”. Din 1977 si pana in 1981, Gabriel Liiceanu a trait o adevarata experienta de viata alaturi de grupul de tineri si de maestrul Constantin Noica, perioada pe care mai tarziu a descris-o in lucrarea sa numita „Jurnalul de la Paltinis”.

In anul 1989, Gabriel Liiceanu a ajuns sa faca parte din cei care au fondat Grupul pentru Dialog si revista 22. Cu ajutorul bunului sau prieten, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu a devenit Ministrul Culturii si a preluat conducerea Editurii Politice pe care mai tarziu a transformat-o in Editura Humanitas.

Astfel el a avut ocazia sa publice toate cartile cu nuanta politica impotriva comunismului care fusesera interzise pana in acel moment. Alaturi de Doina Cornea, Alexandru Paleologu, Andrei PleÅŸu, Ana Blandiana si multi altii el a ajuns pe lista celor zece oameni care trebuiau impuscati deoarece nu pastrau linistea in tara.

In anul 1992, Gabriel Liiceanu a devenit profesor la Facultatea de Filozofie a Universitatii din Bucuresti. In tot acest timp in care s-a luptat cu problemele politice si cu piedicile care i se puneau pentru a nu putea arata lumii intregi ce inseamna comunismul si cat rau au facut cei de la conducere poporului roman, Gabriel Liiceanu a scris si a publicat o multime de lucrari in care a abordat diferite teme politice si filozofice care in mare parte au deranjat pe cei vizati.

De-a lungul intregii sale cariere, Gabriel Liiceanu a publicat lucrari precum: „Epistolar” (Cartea Romaneasca in1988 si Ed. Humanitas in 1996), „Cearta cu filozofia” (Ed. Humanitas, 1992), „Apel catre lichele” (Ed. Humanitas, 1992), „Despre limita” (Ed. Humanitas, 1994), „Itinerariile unei vieti: Emil Cioran – Apocalipsa dupa Cioran” (Ed. Humanitas, 1995), „Declarațtie de iubire” (Ed. Humanitas, 2001), „Usa interzisa (Jurnal)” (Ed. Humanitas, 2002), „Om si simbol. Interpretari ale simbolului in teoria artei si filozofia culturii” (Ed. Humanitas, 2005), „Despre minciuna” (Ed. Humanitas, 2006), „Despre ura” (Ed. Humanitas, 2007), „Despre seductie” (Ed. Humanitas, 2007) „Povesti de dragoste la prima vedere” (Ed. Humanitas, 2008).
Ultimele sale creatii sunt „Scrisori catre fiul meu” publicata in anul 2008 si „Intalnire cu un necunoscut”, lucrare publicata in iulie 2010.


Tag-uri: cariera, scriitor, cercetator, institut, filozof



Categorie: Celebritati  - ( Celebritati - Archiva)

Data Adaugarii: 02 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :