FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,291
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Caracterizarea lui Gheorghita din opera Baltagul scrisa de Mihail Sadoveanu

Tag-uri Populare


literatura   opera   comentariu   caracterizare   roman   referat   poezie   personaj   arta   viata   timp   iubire   caracterizare indirecta   caracterizare directa   zambet   sarut   dragoste   cultura   povestirea   poet   filme   dorinta   fericire   dreptate   prietenie   basm   poveste   univers   eseu   sentimente   amintiri   frumusete   ganduri   lacrimi   relatii   aminitiri  

All Tags

Famous Forum

 

Caracterizarea lui Gheorghita din opera Baltagul scrisa de Mihail Sadoveanu

 Q:   Intreaba despre Caracterizarea lui Gheorghita din opera Baltagul scrisa de Mihail Sadoveanu       
Caracterizarea lui Gheorghita din opera Baltagul scrisa de Mihail Sadoveanu Pentru Gheorghita, cautarea tatalui este un moment formativ, ce ii aduce maturizarea. Trecerea de la starea de inocenta la experienta se face greu, si personajul isi descopera propria natura dupa un exercitiu indelungat, co-ordonat de mama cu tenacitate.

Mai intai, educatia sa a insemnat consonanta cu ritmurile naturii: "Paraul cu bulboanele au fost ale lui. Potecile la zmeura si mai sus la afine, cand ocolea asa, de bunavoie, umbland dupa turmele ciobanilor. Povestile la stana, sara, cand invaluie focul limbi sub spranceana padurii. Stia sa cheme in amurgit ieruncile si capriorii. Toate acestea i le aducea aminte mirosul de fan in care pluteau vara si copilaria".

Noua structura sociala a patruns la Gheorghita - tine condica, calatoreste cu trenul, dar mama vrea ca acesta sa nu iasa din „randuiala". Vitoria isi da seama cu parere de rau ca feciorul nu este maturizat si din aceasta cauza nu se poate sprijini pe ajutorul sau:, esti inca un plod, care ai sa cunosti de-acu inainte supararile vietit. El nu este pe deplin convins de necesitatea calatoriei care are scop cognitiv si justitiar: „M-oi duce, raspunse Gheorghita cu indoiala", „Vitoria il privi clipind. Il vazu sfios si nesigur", apoi „Ofta cu naduf..."

Pentru a deveni barbat, Gheorghita a trebuit sa strabata impreuna cu mama sa drumul labirintic al mortii care este in acelasi timp un drum de viata si de renastere. Tot un act initiatic este veghea din rapa, a osemintelor tatalui, act ce se configureaza intr-o renastere simbolica si asigura continuitatea intre parinte si urmas, insemnand si dobandirea unei personalitati: „Sangele si carnea lui Nechifor Lipan se intorceau asupra lui in pasi, in zboruri, in chemari".

Maturizarea se implineste in momentul cand tanarul ajunge sa manuiasca baltagul impotriva asasinului tatalui.

Tema educatiei este abordata si in caracterizarea Minodorei. Deoarece a incercat sa se abata de la normele arhaice, in cazul fetei, recluziunea initiatica la manastire, pentru un timp, este necesara. Ideea de labirint, degajata de lumea cartii este sugerata si de numele fetei, Minodora insemnand in greceste „dar de la Minos".


Tag-uri: comentariu, literatura, caracterizare, romanCategorie: Eseuri  - ( Eseuri - Archiva)

Data Adaugarii: 07 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :