FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,160
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Alaric I

Tag-uri Populare


cariera   actrita   istorie   antichitate   televiziune   model   muzica   personalitati   cantareata   viata   hollywood   relatie   celebritate   copilarie   filme   actor   moda   familie   teatru   vedeta   pasiune   evolutie   artist   succes   cantaret   bucuresti   artista   fotbalist   new york   prezentatoare   playboy   arta   talent   prezentator   designer   sport  

All Tags

Famous Forum

 

Alaric I

 Q:   Intreaba despre Alaric I       
In ziua de 24 august a anului 410, marea Romă, cea al carei nume rascolea spaime din infruntariile Europei pana-n tinuturile asiaticilor, Roma cea temută, în care timp de opt secole nu calcase picior de cuceritor strain, fu încovoiată de un rege obscur, mai degraba sef de ceata decat suveran: Alaric I, ajuns in 395 rege al vizigotilor. Nascut în insula Peuce(cum spuneau geografii antici Delta Dunarii) în anul 370, el apare in istorie ca mercenar, sef al trupelor de mercenari germanici ai imparatului Theodosius I, ultimul care reconstituie unitatea imperiului roman.

Se ştie despre Alaric ca Wulfila („Micul lup”-traducătorul Bibliei în limba gotilor) l-a convins ă îmbrăţişeze, împreună cu triburile vizigote, creştinisinul , mai precis erezia cristologică a lui Arius- arianismul. După moartea lui Theodosius (395), Alaric profită de slăbiciunea celor doi fii ai acestuia, Arcadius si Honorius (ce-şi împart Imperiul roman în oriental şi, respectiv, occidental), pentru a jefui regiuni întregi din imperiul din Orient: Tracia, Thessalia, Macedonia, Iliria, parte din Pelopones. Nu se potoli decat atunci cand generalul roman de origine vandală Stilicon i se opuse. Nu este mulţumit cu postul de guvernator al Iliriei, oferit în 396 de Arcadius (imperiul oriental), aşa că invadează după caţiva ani partea de nord a Italiei. Acelaşi Stilicon, care conducea de fapt imperiul lui Honorius (occidental), îl învinge în două lupte (PaIentia şi Verona ) în 403, Alaric fiind nevoit a se întoarce în Iliria; nu înainte, însă, de a obţine promisiunea unei despăgubiri din partea lui Honorius. Asasinarea, la 22 august 408, din ordinul acestuia, a lui Stilicon slăbeşte imperiul. Alaric profită de situaţie pentru a-şi relua, sub pretextul neplăţii despăgubirii promise, campania în Italia, asediind in 408 chiar Roma. La această epocă, fosta temută capitală a Imperiului roman era mult slăbită, ba chiar fusese părăsită, reşedinţa imperială fiind la Ravenna.

Faptul a înlesnit, în cea mai mare măsură, cucerirea ei de către vizigoţii lui Alaric, după cel de al doilea asediu (încheiat la 24 august 410); Roma a fost supusă, timp de trei zile, unei jefuiri sistematice şi neînchipuit de distrugătoare, numai templele fiind ocrotite, împilarea şi suferinţele populaţiei, nu numai a Romei, ci a întregii Italii pană în sud, în cursul campaniei nereuşite a lui Alaric de cucerire a Siciliei (flota i-a fost scufundată de furtună), au fost atat de mari, încat trupul lui Alaric, mort în acelaşi an la Cosenza, în sudul Italiei, a trebuit să fie ascuns, spre a nu fi pangărit de romani. Se pare că apele micului rau Busento, din sudul Italiei, au fost deviate din albia lor ca să permită înhumarea în secret a lui Alaric şi apoi readuse în matcă, ascunzand astfel pentru vecie pe „Gotul cel Crunt".


Tag-uri: istorie. antichitate, personalitati



Categorie: Celebritati  - ( Celebritati - Archiva)

Data Adaugarii: 28 October '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :