FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,073
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre opera Enigma Otiliei-a patra parte

Tag-uri Populare


literatura   opera   comentariu   caracterizare   roman   referat   poezie   personaj   arta   viata   timp   iubire   caracterizare indirecta   caracterizare directa   zambet   sarut   dragoste   cultura   povestirea   poet   filme   dorinta   prietenie   fericire   dreptate   basm   poveste   univers   eseu   relatii   lacrimi   sentimente   ganduri   frumusete   amintiri   aminitiri  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre opera Enigma Otiliei-a patra parte

 Q:   Intreaba despre Referat despre opera Enigma Otiliei-a patra parte       
Referat despre opera Enigma Otiliei-a patra parte Modalitatile de individualizare a eroului sunt cele specifice clasicismului. Se porneste de la portretul fizic in care trasaturile sunt ingrosate: capul e "atins de o calvitie totala", fata ii este „aproape spana", buzele ii sunt „intoarse in afara si galbene de prea mult fumat", „glasul e ragusit" etc.

Manifestarile eroului sunt contradictorii: pe Otilia o iubeste, dar intarzie nepermis de mult momentul adoptiei sale si al realizarii testamentului. Obsesia de a nu fi furat, il transforma intr-un adevarat unnaritor urmarit la randu-i, ceea ce-l face sa-i supravegheze pe toti, dar si sa-si mute banii dintr-un loc in altul. In esenta, Costache Giurgiuveanu traieste drama batranetii, a barbatului solitar si neajutorat care-si face din averea personala o pavaza, un „zid de aparare" in fata lumii si chiar a mortii.

G. Calinescu era, insa, constient de faptul ca maniera clasica de construire a eroilor ar simplifica profilul personajelor. De aceea, el diversifica modalitatile de caracterizare a acestora. In cazul lui Mos Costache, portretul este intregit si de felul cum se contureaza el in constiinta celorlalti eroi ai cartii. Pentru Otilia, batranul e „un om bun", dar „cu ciudateniile lui" si „cam avar". Pentru Aglae Tulea, e un zgarcit neputincios si nerecunoscator etc.

Celelalte personaje graviteaza in jurul lui Mos Costache si al averii sale. Eroii desfasoara energii nebanuite in speranta imbogatirii. Cea care se crede mai indreptatita sa-l mosteneasca pe Costache Giurgiuveanu este Aglae Tulea, sora acestuia, „baba absoluta", cum o numeste Weisman, prietenul lui Felix Sima.

Scriitorul ii fixeaza portretul inca din primele pagini, sugerand egoismul si rautatea ei: "Avea o fata galbinicioasa, obrajii brazdati de cateva cute adanci, ochii bulbucati, nasul incovoiat si scurt, gura cu buzele subtiri". Aglae are de aparat o familie marcata de profunde tare biologice: un sot aproape senil, o fata mediocra (Aurica), un fiu inapoiat mintal (Titi) si un ginere risipitor, cinic si iresponsabil (Stanica Ratiu). Aglae este o femeie voluntara, care-si conduce familia cu autoritate, impunandu-si cu tenacitate vointa. Meschina si inculta, eroina isi tese in liniste strategia insusirii averii fratelui ei. Tinta rautatilor si dispretului ei sunt mai ales aceia care-i stau in cale sau care ar putea-o impiedica sa obtina imediat mostenirea.


Tag-uri: referat, opera, literaturaCategorie: Eseuri  - ( Eseuri - Archiva)

Data Adaugarii: 10 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :