Navigatorul portughez Magellan a crezut că ar putea descoperi o cale spre Vest către Insulele Indoneziene Molucca. Regele Portugaliei a refuzat să îl susţină pe Magellan în călătoria sa, aşa că acesta din urmă a cerut ajutorul Regelui Spaniei. Astfel a debutat expediţia spaniolă condusă de liderul portughez Magellan pe 20 Septembrie 1519.
Flota lui Magellan, alcătuită din 5 vase a traversat Oceanul Atlantic spre America de Sud şi apoi de-a lungul Coastei de Sud, descoperind în final strâmtoarea Magellan, fapt care l-a împiedicat să continue expediţia spre Vest către un ocean pe care l-a şi numit Oceanul Pacific. 98 de zile mai târziu, flota a ajuns în Insulele Filipine, unde Magellan a fost omorât în
tr-o bătălie cu grupuri rivale filipineze. După moartea acestuia echipajul a decis să se întoarcă în două vase. Un vas a avut o încercare eşuată pe drumul său spre Est iar celălalt, Vittoria şi-a continuat călătoria sub comanda lui Juan Sebastian del Cano (ori Elcano).
S-au întors în Spania pe 6 Septembrie 1522 doar cu 17 supravieţuitori, dar cu satisfacţia că au călătorit pentru prima dată în jurul lumii.
În 1898 Joshua Slocum, un marinar canadian, de origine Americană, a făcut prima sa călătorie în jurul lumii, pe care a finalizat-o cu balonul.
De remarcat este faptul că pe timpul călătoriei Joshua Slocum, a lecturat continuu.
Restul provocării de a călători în jurul lumii pe apă a fost completat de navigatorul englez Robin Knox – Johnston în 312 zile , între 14 iunie 1968 şi 22 aprilie 1969.
În 1933 aviatorul american Wiley Post şi-a finalizat prima călătorie în jurul lumii în aer, pilotându-şi monoplanul Winnie Mae în 7 zile 18 ore şi 9 minute, între 15-22 iulie 1933.
Prima călătorie non-stop în jurul lumii cu balonul a fost în 1999 când Bertrand Piccard (elveţian) şi Brian Jones (englez) au făcut călătoria în Breitling Orbiter 3.
Prima călătorie cu balonul în jurul lumii făcută de o singură persoană a fost în iulie 2002, atunci când Steve Fossett (SUA) a călătorit cu Bud Light, Spirit of Freedom, timp de 13 zile, de 6 ori mai repede decât eroii lui Jules Verne în romanul său "Ocolul Pământului în 80 de zile".