FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,004
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Vitamina C

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Vitamina C

 Q:   Intreaba despre Vitamina C       
Vitamina C Vitamina C sau acidul ascorbic este un cofactor esential in sinteza colagenului, o proteina importanta in formarea pielii, a tendoanelor, a oaselor si a tesuturilor de legatura. Ajuta la mentinerea resitentei vaselor de sange si este implicate in sinteza hemoglobinei. Ca si vitaminele E si A, vitamina C este un antioxidant ajutand la protejarea grasimilor esentiale de oxidare. Nitratii din alimente sunt suspecti de a forma nitrosamine carcinogene in stomac. Vitamina C fie din hrana fie adaugata, tinde sa inhibe aceasta reactie.

Carenta de vitamina C produce oboseala, piele uscata, cu multe hemoragii la suprafata, hemoragii oculare, dureri in articulatii, carii dentare caderea parului.

Surse:

Cele mai importante surse de vitamina le reprezinata fructele si legumele. Produse le proaspete sau congelate proaspete au o concentratie de vitamina C mai mare decat cele conservate.

Cele mai bogate surse de vitamina C sunt:

Coacazele negre, ardeiul iute, piperul dulce, broccoli, varza, patrunjelul, portocalele, lamaile, capsunile, papaya, mango, cartofii rosiile si ananasul. Pentru a diminua pierderile produsele trebuiesc folosite imediat sau pastrate la frigider. Dupa preparare trebuie servite imediat fara a se refierbe sau reincalzii.

Cantitatea minima de acid ascorbic necesara pentru a prevenii scorbutul este de 5 pana la 10 mg pe zi. Pentru a lua in calcul o marja de siguranta, este recomandat a se consuma 20-30mg pe zi. Necesarul zilnic pentru fumatori este de 100mg zi. Unii factori cresc necesarul de vitamina C, cum ar fi stresul sever fizic sau psihic, fumatul, aspirina, alcoolul si probabil amfetaminele, cocaine si marijuana. Acesti factori dubleaza sau tripleaza necesarul zilnic de vitamina C. Datorita efectului antihistaminic, dozele mari de acid ascorbic pot fi un pic folositoare in raceli si reactii alergice.

Riscuri :

Vitamina C poate produce eroziuni dentare severe daca este mestecata chiar si in doze moderate. Cel putin 10% dintre negrii americani, evrei si unii oameni din regiunea mediteraneana au o deficienta a glucozo-6fosfat-dehidrogenaza si sunt foarte susceptibili la anemia hemolitica indusa de medicamente. Megadozele de vitamina C actioneaza ca un agent chimic reducator puternic si pot produce anemie cu potential fatal. Excesul de acid ascorbic creste absorbtia de Fe si poate produce otravire cu Fe mai ales cand aportul este crescut. Sunt citate in literature de specialitate mai multe decese ale unor tineri prin insuficienta cardiaca aparent datorata acestui efect.
sursa imaginii : freedigitalphotos.net


Tag-uri: fructe, legume, ardei iute, lamai, portocale, patrunjel, mango, ananas



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 23 November '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :