FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,384
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Sfaturi utile pentru gospodine

Tag-uri Populare


ingrijire   ata   frumusete   sanatate   haine   andrele   croseta   ac   material   cusaturi   alimentatie   copii   tricotaj   tinerete   ten   imbracaminte   familie   cosmetice   par   crestere   gust   stil   femei   tratament   hidratare   sarcina   machiaj   ruj   piele   creme   fat   fata   relatie   cuplu   epilare   masaj  

All Tags

Famous Forum

 

Sfaturi utile pentru gospodine

 Q:   Intreaba despre Sfaturi utile pentru gospodine       
În primul rand este maşina de gătit, aragazul sau maşina electrică, apoi o masă, de preferinţă melaminată, două sau trei scaune, un spălător de vase montat în perete, dacă este posibil cu două robinete (apă caldă şi rece) şi un dulap pentru păstrarea vaselor. In cazul cand spaţiul nu permite acest dulap, se montează pe pereţi unul sau două dulapuri mai mici, suspendate mai sus, lăsand astfel suficient spaţiu liber în bucătărie Într-o parte a dulapului, pe lăţime, se bat două sau trei cuiere pentru a atarna carpele cu care se şterg vasele.

Şervetele pentru vase şi bucătărie au un rol important pentru menţinerea igienei. Nu se ţin murdare şi nici umede, căci prod uc un miros greu, care atrag gandacii şi muştele.

Se recomandă ca la ridicarea vaselor de pe foc, să nu se folosească şerveţele de bucătărie, care se pot murdări sau chiar arde, ci pungi, sau mănuşi speciale din molton dublu sau tricotate din bumbac.
Intr-o parte a bucătăriei, la unele apartamente din blocurile noi este prevăzută o nişă cu priză, unde se instalează frigiderul. In cazul cand în bucătărie nu există această nişă, frigiderul se aşează cat mai departe de sursa de căldură.


In primul rand aceste lucruri trebuie aşezate cat mai aproape de locul unde se folosesc, pentru a evita astfel drumurile pentru fiecare în parte şi pentru a nu pierde timp.
Cele necesare pentru spălatul vaselor să fie plasate langă spălătorul de vase. Sarea şi celelalte condimente langă maşina de gătit. Prosopul pentru maini, la fel şi săpunul, vor fi atarnate langă chiuvete. Mesele, fundurile etc. se spala cat mai des. Sertarele se spala si se scutura cat mai des de farimituri si resturi. Toate alimentele ca: painea, untul, branza, carnea etc, precum si toate cratitele si oalele cu mancare se tin totdeauna acoperite. Zarzavaturile si alimentele aduse in plus de la camara sau de la pivnita se vor aseza la loc imediat. Pentru a pastra o cat mai riguroasa curatenie, zarzavaturile se vor curata pe jurnale in care se vor strange resturile. Pentru alimentele cu miros caracteristic, de exemplu pentru lapte, pentru ceai, pentru ceapa etc trebuie sa existe vase si funduri speciale.

In dulap, în partea de sus, se aşează obiectele folosite mai rar, iar pe rafturile de jos cele de folosinţă zilnică, toate de acelaşi fel la un loc, niciodată amestecate. De exemplu, farfurii întinse într-o parte, cele adanci alături, la fel şi castroanele etc. In acelaşi fel se aranjează cratiţele şi oalele, după mărime.

Maşina-aragaz cu butelie sau cea instalată la gaze, trebuie folosită cu mare grijă pentru a evita accidentele. La aragaz este necesar să se controleze cu atenţie cand se stinge flacăra, ca butonul ochiului respectiv să fie bine închis. La fel se controlează cel de la cuptor şi butelie. La maşina de gătit, instalată la gaze, care are o liniuţă pe robinetul de închidere, trebuie verificat ca această liniuţă să cadă perpendicular pe ţeava, formand în acest fel o cruce, se procedează întocmai şi cu robinetul al doilea. Numai procedand astfel se poate avea siguranţa că gazele sunt bine închise.

Cand din intimplare se simte in bucătărie miros de gaze, se închide aragazul imediat, se deschide fereastra, apoi se controlează toate robinetele. Dacă nu se găseşte punatul pe unde emană mirosul de gaze, nu se mai aprinde nici un ochi pană ce nu se cheamă un specialist. Sunt şi unele cazuri cand nu funcţionează bine unul din ochiuri, iar după cateva minute se stinge. Nu se mai foloseşte acest ochi pană ce ţeava respectivă nu a fost bine desfundată Dacă mancarea şi supa se aşează la fiert în acelaşi timp, este necesar sa fie întotdeauna cineva în bucătărie ca să le supravegheze. Altfel s-ar putea întampla ca supa să dea în foc şi să stingă flacăra, robinetul fiind deschis s-ar putea să ia foc gazele de la celălalt ochi.

Cand mancarea s-a terminat este prudent să se închidă şi butonul de la butelie, iar la gaze şi al doilea robinet. Niciodata nu se lasa bucataria necuratita peste zi sau peste noapte. In timpul zilei bucataria se aeriseste des si ori de cite ori se formeaza vapori din cauza oalelor care fierb pe aragaz sau pe lampa. Un sapun si un prosop nu trebuie sa lipseasca, pentru ca gospodina sa se poata spala pe maini, de cate ori este nevoie.

Este necesar ca o gospodină să cunoască şi felul cum funcţionează un frigider, cum se manevrează butonul de reglare a temperaturii, cand trebuie oprit, pentru a fi dezgheţat, curăţat şi aerisit (după 10-15 zile). Toate acestea se pot învăţa din brosura cu instrucţiuni ce însoţeşte fiecare frigider la vanzare.
Frigiderul, cand se aşează în bucătărie trebuie fixat la 12-15 cm de perete, pentru a avea o bună ventilaţie.

în frigider este interzis să se introducă lapte sau mancăruri calde; se lasă pană ce se răcesc bine şi apoi se vor aşeza în frigider, avand grijă ca, întotdeauna să fie acoperite, deoarece evaporarea face să se formeze prea multă gheaţă în condensator. Alimentele cu un miros mai pronunţat se aşează în cutii. Pentru acelaşi motiv, pepenele galben se introduce într-o pungă de nylon, care se leagă bine la gură.

Fructele nu se păstrează în frigider, decat pe călduri mari, deoarece prin răcire îşi pierd o parte din vitamine şi uneori chiar din gust.

Painea se păstrează de obicei într-o cutie de tablă cu capac special pentru paine care are avantajul de a o păstra proaspătă.
Bucătăria cere cea mai mare grijă pentru curăţenie. In primul rand nu este permis să rămană seara vase nespălate în bucătărie sau gunoiul nescos afară. Cand se găteşte nu trebuie stranse prea multe vase, pe măsură ce un vas nu se mai foloseşte, se spală, se şterge şi se aşează la loc. Procedand astfel, se păstrează şi în timpul gătitului ordinea şi curăţenia. Carpele de vase si de bucatarie au un rol insemnat pentru mentinerea igienei. Nu se tin murdare si nu se tin umede deoarece produc miros greu si atrag gindacii si mustele. Intr-o gospodarie bine intretinuta nu exista niciodata carpe negre. Pentru a economisi, carpele se pot folosi cat mai mult jurnale la curatirea vaselor, a masinii de bucatarie, a lampii de gatit sau a aragazului.

La pregătirea mîncărurilor se folosesc diferite vase. Dintre care cele mai des întrebuinţate sunt cele ce urmează : oale şi cratiţe de diferite mărimi, tigăi, tăvi, capace, vase din sticlă pentru cuptor, precum şi maşina de tocat carne, planşeta pentru aluaturi, piuliţă, funduri de lemn, razătoare, lingură de spumă, lingură de lemn, cuţite de diferite forme şi mărimi, cantar, vas gradat şi diverse aparate electrice. Daca vasele cu care se lucreaza in bucatarie sau vasele de sufragerie nu sunt curatite imediat si daca sunt lasate peste zi sau peste noapte nespalate, formeaza cuibare de microorganisme si atrag mustele si gandacii. O adevarata gospodina nu are nici un vas murdar in momentul cand a terminat prepararea pranzului.

Pentru ca unele alimente să nu prindă miros de mancare (ceaiul, laptele) este necesar ca acestea să fie preparate în vase speciale. Tot pentru a nu lua miros, prăjiturile, aluaturile se prepară şi se coc tot în vase speciale.

Cutia de gunoi, care trebuie să fie, tot timpul acoperită, se goleşte în fiecare zi, după care se spală şi se aşază la locul ei. In bucătărie se recomandă ca fereastra să stea deschisă aproape toată ziua, pentru a înlătura astfel mirosul de mancare.

sursa imaginii .freeschoolclipart.com


Tag-uri: bucatarie, curatenie, mancare, cratita



Categorie: Lumea Femeilor  - ( Lumea Femeilor - Archiva)

Data Adaugarii: 05 November '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :