FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,130
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre Valorile Artistice a Cronicilor Munteni

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre Valorile Artistice a Cronicilor Munteni

 Q:   Intreaba despre Referat despre Valorile Artistice a Cronicilor Munteni       
Referat despre Valorile Artistice a Cronicilor Munteni Arta portretului

In cronicile muntene gasim portrete construite prin exagerare in sens pozitiv (portretul apologetic) sau construite numai in sens negativ (portretul demigrator).

Portretul apologetic

Portretul lui Constantin Brancoveanu realizata de Radu Greceanu. El adreseaza direct; face portretul politic, moral si intelectual al donnitorului. Se refera la contributia acestora la dezvoltarea scolii, a tipariturilor si la construirea manastirilor, caci maria-ta esti cu daruri vrednice impodobit si au ingrijit de aceasta tara cu o asa adanca pricepere si inalta priveghere, in atata blandete si rabdare pornita din sufleteasca dragoste ce-i porti, incat eu pot sa dau chezasie ca politica luminata si plina de bunatate a inaltimii tale este in adevarata asemanare cu int elepciunea lui Democrit… La sfarsit cronicarul mediteaza asupra rosturilor conducatorilor de popoare.

Portretul demigrator

Cronica Balenilor: portretul lui serban Cantacuzino. Este un portret in intregime negativ, scopul fiind demigrarea unui adversar incomod. Cronicarul foloseste exprimarea metaforica privind asezarea pe tron a lui serban Cantacuzino ca o dezlantuire a fortelor naturii: …mare si intunecat nor si plin de fulgere si de trasnet au cazut pe tara Romaneasca cu serban-Voda, care cu raotatea lui au spart si au dezradacinat nenumarate case de boieri, si de slujitori si de saraci si pa multi au omorat cu multe feluri da cazne si i-au saracit… in continuare cronicarul noteaza toate faradelegile domnitorului: cruzimea, tirania, etc.

Naratiunea (din Anonimul Brancovenesc)

Autorul se apropie de Ion Neculce, pentru ca si cronica sa este o culegere de povestiri, de anecdote.

Autorul nu are obsesia exactitatii cronologice, ci il intereseaza mai mult evenimentele povestite.

Fluxul narativ nu este segmentat in unitati narative, nu exista titluri. Intalnim clisee narative (formule): formule de anticipare (precum se va scrie inainte), formule de rememorare (cum s-a zis mai sus, cum ati auzit mai indarat la istoria lor).

Instalarea pe tron a lui Constantin Brancoveanu: complotul impotriva lui Petru I; intalnirea dintre Brancoveanu si stirbei, care organizase un complot impotriva lui. Naratiunea in Anonimul Brancovenesc este dramatizata. In pasajul urmator oamenii se plang de abuzurile lui stirbei. Brancoveanu da ordin ca stirbei sa fie inchis pentru ca era cam lung la unghi si a jefuit pe ascuns domnia. stirbei este chemat in fata divanului de boieri. Aici incepe dramatizarea: este folosit stilul direct marcat prin incepu a zise ca. Boierul se dezvinovateste spunand ca au fost luate niste obiecte, dar pentru a fi daruite unei manastiri. Urmeaza nu adevarat monolog al domnitorului, care il acuza pe stirbei de toate nedreptatile facute.

Naratiunea este foarte bine reprezentata si in Cronica Balenilor. Autorul manifesta un interes deosebit pentru comploturi, crime, amanunte picante, ca Neculce.

Descrierea

Sunt putine, totusi o descriere este facuta de Radu Popescu, si anume el prezinta spectacolul dat de o trupa de saltimbana cu ocazia nuntii lui stefan Radu-Voda din Moldova.

Un exemplu de pamflet, care face parte din cronica lui Radu Popescu, care este un partizan al lui Constantin Mavrocordat. In fragmentul respectiv descrie moartea lui Barbu serdarul, dusmanul protectorului sau. El apeleaza la cuvinte care exprima rautatea si provoaca dezgustul: …au venit veste de peste Olt ca Barbu serdarul, incepator tulburarilor si al stricaciunii tarii si cap hotilor si al talharilor, au crepat si s-au dus dracului cu moarte rea si groaznica… in zece zile ce au bolit s-au umflat si au negrit tot trupul si nu fiind ochii amandoi au sarit din cap, iar dupa ce au murit si au trecut trei zile au iesit viermii din mormant… au fost viermi mari cu capetele negre…

Spre deosebire de Neculce, muntenii folosesc putine proverbe populare si zicatori. Ei exceleaza in scene dialogate.


Tag-uri: referat, cronici, portret, naratiune



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 28 November '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :