FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,646
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre sculptura in epoca neolitica

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre sculptura in epoca neolitica

 Q:   Intreaba despre Referat despre sculptura in epoca neolitica       
Referat despre sculptura in epoca neolitica Sculptura neolitica din Asia Mica in piatra, fildes, os sau argila infatiseaza figuri umane, in deosebi feminine; figuri de animale mai rar. Figurine de femei cu capetele nemodelate, inlocuite cu prelungiri tronconice; figurine de femei zvelte sau, dimpotriva, cu forme planturoase; figurine infa-tisand o femeie gravida, sau o femeie nascand, sau o femeie cu copilul in brate; figurine pictate sau nu, redate naturalist sau doar schematic: repertoriul de tipuri, de stiluri si de conventii este foarte vast.
La un nivel artistic inferior ramin in aceasta perioada figurinele reprezentand oameni si animale, opere care s-au gasit in statiunile din Siberia, Afganistan, Pakistan si China septentrionala.

Caracteristice sfirsitului perioadei neolitice si apartinand civilizatiei megalitice sunt sta tuile-menhir. Acestea desigur idoli antropomorfi, pastrandu-si aspectul de blocuri de piatra, de menhiri, sunt statui sculptate nu in volum, ci pe o singura fata, redand in basorelief putin accentuat contururile corpului si membrelor, precum si trasaturile figurii unui barbat sau unei femei; uneori sunt redate si detalii de imbracaminte sau de arme. Aceasta redare simplificata, conventionala, era se pare intentionat stilizata; fapt care le conferea un aspect „supranatural" (cf. II. Biedermann).

Numeroase sunt andeosebi statuile-menhir feminine: numarul lor, numai intr-o singura regiune din sudul Frantei (in Languedoc), trece de 50. Celebra intre toate este statuia-menhir din Saint-Sernin, inalta de 1,20 m. S-au gasit multe statui-menhir si in Corsica, si in Liguria sau in alte regiuni ale Italiei; dar aria de raspandire a statuilor-menhir se intinde pana in Japonia.
Dintre statuile-menhir gasite pe teritoriul României cea mai bine pastrata este menhirul reprezentand o femeie, de la Baia (conservat in Muzeul de Istorie si Arheologie din Constanta), datand din epoca de tranzitie de la neolitic la epoca bronzului. Dupa care, statui-menhir vor mai aparea pe teritoriul tarii noastre in epoca fierului, infatisand figuri de razboinici (cf. Radu Flo-rescu).

In zona europeana sculptura se apropie ca tehnica, tipologie si stil de cea din Orientul Apropiat, de care se pare ca a si fost influentata, dupa cum atesta exemplele frecvente din Peninsula Balcanica. Astfel sunt vasele de ceramica avand forma unor stilizate figuri umane. O adevarata capodopera in acest sens este vasul antropomorf gasit la Vidra si cunoscut ca „Zeita de la Vidra". Deosebit de caracteristice sunt statuetele feminine descoperite la Cernica (un cap si un bust), la Baia si la Cernavoda, originale prin stilizarea in forme conice sau tronconice a capului, picioarelor si bratelor. Printre cele mai frumoase statuete de argila din neolitic se numara si cele acoperite de o ornamentatie geometrica (statuetele de la Trusesti si Vadastra). Capodo-pere in absolut, ale sculpturii neolitice, unice in genul lor in lume, sunt statuetele de la Cernavoda - „ganditorul" si femeia- a caror extraordinara forta de expresie rezulta dintr-o sinteza a viziunii realiste si o rafinata stilizare.

In perioada de trecere de la neolitic la epoca metalelor sculptura in relief este ilustrata in Mesopotamia prin vase de piatra si sigilii in forma de cilindru ; iar in Egiptul epocii predinastice, prin exceptionalele palete servind la macinarea si amestecarea culorilor si fardurilor (binecunoscuta este andeosebi „paleta faraonului Narmer"), care insa sunt de o factura artistica incomparabil superioara celei obisnuite din neolitic, apartinand in mod evident unui tip de cultura mult mai evoluata, unei faze de civilizatie deja istorica.

In schimb in Europa sunt tipice reprezentarile in relief de figuri umane si animale de pe vasele de ceramica. Originalitatea lor consta si in redarea frontala a figurilor, iar nu din profil ca in Asia Mica. Ceea ce insa nu inseamna ca reliefurile neolitice europene n-ar fi fost influentate de arta Orientului Apropiat.


Tag-uri: sculptura, epoca neolitica, asia mica



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 05 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :