FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,492
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre sculptura ca o noutate a artei mesopotamiene - prima parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre sculptura ca o noutate a artei mesopotamiene - prima parte

 Q:   Intreaba despre Referat despre sculptura ca o noutate a artei mesopotamiene - prima parte       
Referat despre sculptura ca o noutate a artei mesopotamiene - prima parte Lipsa pietrei a facut ca sculptura sa fie mai putin reprezentata in Mesopotamia decat in Egipt. Aceeasi situatie a fost cauza ca sculptorul mesopotamian nu s-a servit de blocuri imense de piatra, decat tirziu, in epoca de stralucire a civilizatiei asiriene.
Foarte putine au fost, in Mesopotamia, statuile dedicate zeilor.

Toate acestea erau plasate in temple. Nu exista aici obiceiul de a se pune statuia regelui (sau macar o statuieta a unui defunct, oricine ar fi fost el) alaturi de mormint sau in interiorul mormintului, ca in Egipt (unde statuia avea functia magica de a constitui suportul material indispensabil defunctului pentru a continua sa supravietuiasca).

Printre statuile unor personaje neoficiale (numeroase statui si statuete de barbati, in schimb extrem de putine de femei) , celebre sunt cele in diorit negru, de la sfirsitul mileniului al III-lea i.e.n. ale lui Gudea (s-au descoperit peste 30), guvernator in Lagas; si de la inceputul aceluiasi mileniu statuia supraintendentului Ebil-il. Prima, este de o mare forta si simplitate in tratarea suprafetelor si prin pozitia personajului, cu miinile impreunate pe piept intr-un gest de rugaciune de o austeritate dusa pana la rigiditate. A doua, dimpotriva, este naturalist realizata; artistul creeaza aici senzatia de viata intensa prin zimbetul personajului si privirea lui de-a dreptul obsedanta, impresie obtinuta prin artificiul sprincenelor aplicate din bitum si al ochilor lucrati din sidef, pietre colorate si email.

Aceste doua exemple, pe care le desparte un spatiu de timp de sapte secole, indica evolutia sculpturii sumeriene de la realism spre stilizare, spre abstractism. In perioada veche, sumeriana, se urmarea reprezentarea cat mai vie a figurii umane (Ebil-il)caci pentru sculptorul sumerian partea esentiala a statuii era capul. Dimpotriva, sculptorul babilonian nu mai era preocupat sa redea armonia naturala a corpului omenesc (Gudea); capul devine disproportionat de mare in raport cu corpul; bratele andoite, lipsite de miscare, lipite de corp; dar suprafetele sunt tratate larg si energic, imbracamintea (dar nu corpul) este redata cu minutiozitate si adeseori ornata cu inscriptii cuneiforme, in timp ce expresia figurii a devenit calma, impasibila, solemna.


Tag-uri: scuptura, arta, referat



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 04 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :