FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,609
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre opera lirica

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre opera lirica

 Q:   Intreaba despre Referat despre opera lirica       
Referat despre opera lirica Opera literara este o creatie in versuri sau in proza care prezinta intr-o forma aleasa, prin intermediul limbajului artistic si al al imaginatiei, fapte, intamplari, aspecte din natura, personaje, ganduri, idei si sentimente, reusind sa emotioneze pe cititori. Prin ea, autorul creaza un univers imaginar propriu care este realizat printr-un limbaj literar cu valoare artistica datorita utilizarii expresive a limbii. Limbajul artistic presupune existenta figurilor de stil inglobate in imagini artistice.

Din cele aratate se deduce ca o opera literara se caracterizeaza printr-un univers imaginar, prin care crearea imaginilor artistice si prin folosirea libajului figurat, avand un anumit grad de subiectivitate in functie de tipul ei.

In functie de gradul de subiectivitate si de modalitate , de exprimare a sentimentelor exista trei tipuri fundamentale de opere literare : epice, lirice si dramatice. In operele epice sentimentele sunt exprimate indirect prin intermediul faptelor si al personajelor. Opera epica are ca elemente componente actiunea care se structureaza pe anumite momente, personajele si naratorul. Modul de expunere predominant este naratiunea, fara a include, insa si celelalte moduri.

In operele lirice sentimentele sunt exprimate direct si nu exista actiune, personaje si narator. De aceea nu sunt relatate intamplari, iar naratiunea nu este prezenta ca mod de expunere. Neexistand actiune, nu exista nici subiect literar care sa se structureze in momente ale actiunii.

Locul tuturor acestor elemente este luat, in opera lirica, de eul liric, prin intermediul careia sunt exprimate direct unele stari sau sentimente, idei, atitudini, convingeri ori emotii.

In operele lirice se sugereaza sau se exprima o anumita stare de spirit prin intermediul imaginilor artistice de diverse tipuri : auditive, vizuale, olfactive, dinamice etc.

Totodata, se creaza o atmosfera anume, in deplina concordanta cu trairile eului liric, cu sentimentele exprimate de acesta. De aceea lipseste naratiunea si dialogul, putand fi insa prezenta descrierea si monologul adresat.

Eul liric se dezvaluie, se confeseaza fiind prezent implicit, nemijlocit, in opera si de aceea operele lirice sunt prin excelenta subiective. Gradul de subiectivitate este deosebit de ridicat, pentru ca sentimentele sunt profunde si diverse. De aceea si operele lirice ( populare sau culte ) se clasifica si in functie de sentimentele dominante prezente in discursul poetic : elegie, meditatie, pastel, imn, oda etc.

Pe masura evolutiei liricii, poeziile nu mai comunica o singura stare, un singur sentiment, ci speciile lirice se imbina, elegia cu meditatia, pastelul cu elegia etc.

Mai mult decat atat, prin extindere, termenul liric este aplicat si in celelalte arte - muzica, pictura, film -, vizand prezenta unui mai mare grad de subiectivitate in structura creatiilor respective.


Tag-uri: opera lirica, versuri, prozaCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 08 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :