FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,805
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre locuintele si asezarile in neolitic - prima parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre locuintele si asezarile in neolitic - prima parte

 Q:   Intreaba despre Referat despre locuintele si asezarile in neolitic - prima parte       
Referat despre locuintele si asezarile in neolitic - prima parte Noul fel de viata, sedentara, a omului neolitic a determinat formarea de adevarate sate de obicei in apropierea unui curs de apa si aparitia unei tehnici noi de constructie a locuintelor. Tipurile dc sate si dc case difera de la o zona geografica la alta si de la o faza la alta a neoliticului.

Astfel, in Orientul Apropiat casele aveau de obicei o forma circulara (cu diametrul de pana la 7 m, de ex. in Palestina), cu peretii de lut amestecat cu paie tocate, sustinuti de o structura de lemn. In centrul casei era vatra de foc, precum si piatra de macinat cerealele.

Cand casa era construita din nou, lutul vechilor pereti era batut si nivelat pe locul fostei asezari, pentru a servi de temelie constructiilor viitoare. Acest procedeu a dus cu timpul la formarea unor coline artificiale (num ite in araba tell, in persana tepe, in turca huyuk) care inca de la inceputul mileniului al III-lea i.e.n. puteau atinge o inaltime de 20-30 m. Acoperisul era din birne asezate orizontal, peste care se punea un rand de caramizi uscate la soare, sau se asternea un strat de argila batuta. Exista insa si un tip de constructii rectangulare, cu pereti de caramizi uscate, care permiteau spre deosebire de locuintele circulare o extindere ulterioara prin adaugarea de noi incaperi.

Inca din al VII-lea mileniu i.e.n. asezarile-sate din Asia Mica de pilda, unele din regiunea Tigrului, sau din nordul Marii Moarte erau fortificate cu santuri (adinci de 3 m si largi in unele puncte de 8 m) si chiar cu ziduri de caramida uscata inalte de 3 m si avind o grosime de 2 m. Unele (ca Ierichon, azi Tell es-Sultan) aveau si un turn de aparare tronconic, cu diametrul bazei de 12 m, inaltimea de 9 m si o platforma la care ducea o scara interioara cu 20 de trepte.

Aceasta cu cel putin 6000 de ani i.e.n. Mai tirziu (in mileniul al V-lea i.e.n.) asemenea constructii monumentale fortificatii, temple vor deveni mai frecvente, iar edificiile vor fi grupate in cartiere. Cu aparitia acestor sisteme de constructie si cu acest proces de progresiva urbanizare perioada neoliticului se va incheia si va incepe epoca bronzului, adica epoca civilizatiilor istorice.


Tag-uri: locuinte, asezari, neolitic



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 04 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :