FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 990
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre Gaitele de Alexandreu Kiritescu - partea a treia

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre Gaitele de Alexandreu Kiritescu - partea a treia

 Q:   Intreaba despre Referat despre Gaitele de Alexandreu Kiritescu - partea a treia       
Referat despre Gaitele de Alexandreu Kiritescu - partea a treia Mergand mai departe cu cartelile lor, aceste trei batrane comenteaza hilar, tot fastul inmormantarii, il judeca, in felul lor, pe Popa Porumb care a facut o slujba "rasol" si incing un mic chefulet, pentm a-si alina "tristetea". Pe acest fond al petrecerii generale, in care cearta este nelipsita, drama traita de Mircea Aldea, a acceptarii de aici inainte a unui trai de huhurez, capata accente cehoviene.

Nu-i mai putin adevarat, insa, ca acest personaj, harazit de autor sa poarte misiunea de rezoneur al piesei, nu capata forta indeajunsa pentru a juca acest rol esential. El ramane, din pacate, personajul care accepta sa fie, in continuare, un gazetar politic intretinut de patronii sai din redactie si acasa, un intretinut sadea, cu reactii sterse, care nu-l ridica cu nimic la rangul de p urtator de cuvant al rafuielii cu lumea acestui "cuib de viespi". In schimb, Aneta Duduleanu ("Mamita"), sefa "gaitelor", domina copios scena si audienta la generatii intregi de spectatori, oriunde a fost jucata aceasta comedie irezistibila prin jovialitatea debordanta prin necontenita reusita de a ataca impostura celorlalte personaje cu dezinvoltura unei batrane clevetitoare, dar totdeauna agreabila. Stiinta replicii comice si capacitatea autorului de a schita profiluri comice de neuitat au dejucat, intr-un fel, intentiile sale de a oferi spectatorilor si cititorilor putinta de a judeca lucid rostul malefic al unei lumi descompuse.

Ca exemplificare, mai oferim situatia plina de haz a numararii - a la Caragiale - a cupeuri lor la inmormantarea Margaretei:
"Zoia (foarte animata): Erau trei trasuri cu popi. Aneta (la fel de animata): Ba patru.
Zoia: Tata, le-am numarat intr-adins, ca sa vaz daca erau mai multe ca la inmormantarea baiatului lui Ghita Plesoiu... Erau trei trasuri! Aneta: Ba erau patru. Zoia: Ba trei. Aneta: Ba patru.
Georges: Ba cinci. Ce tot bati campii...
Lena: Stai, soro, le luam la rand: una cu protopopu Manzatu si cu popa de la Sfanta Treime, una cu popa Porumb...
Zoia: Ce tot vorbesti. LenO, ca protopopu era cu popa Porumb... Lena: Protopopu era cu popa de la Sfanta Treime, doar n-oi fi oarba... Aneta: Popa de la Sfanta Treime era cu popa Porumb si protopopu Manzatu era cu... (Si cortina cade pe cearta care reincepe.)" Ciorovaielile de tate, iremediabile, ale Dudulencelor au totdeauna verva sclipitoare, comentand, de fapt, o lume care refuza sa-si recunoasca degradarea, precaritatea.


Tag-uri: gaitele, alexandreu kiritescu, referatCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 09 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :