FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 432
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat: Romanizarea dacilor de catre Traian

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat: Romanizarea dacilor de catre Traian

 Q:   Intreaba despre Referat: Romanizarea dacilor de catre Traian       
Referat: Romanizarea dacilor de catre Traian Ca prim semn al victoriei asuprea dacilor, Traian trimite la Roma capul regelui dac, ce va fi expus pc sr-ara de piatră a Capitoliului (treptele Gemoniilor). Era cea mai mare victorie a lui Traian. La 11 august 106 Dacia este proclamată provincie romană. Şi Traian rămane în Dacia, pană in anul 107, pentru a o consolida. Astfel, întemeiază o capitală pentru noua provincie, în Ţara Haţegului, pe care o va numi Ulpia (mai tarziu Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa), care va fi ridicată în anii 108-110 si va avea ca inscripţie de inaugurare, săpată în piatră, textul. Din ordinul împăratului şi cezarului nostru, al lui Traian August, fiul divinului Nerva, s-a întemeiat Colonia Dacică, prin grija lui Terentius Scaurianus, guvernator imperial cu rang de pre tor".

Supraveghează distrugerea cetăţilor dacice din munţi, desenează reţeaua de drumuri care va face mai uşor transportul spre Roma al bogăţiilor fabuloase ale Daciei (prada de război, de exemplu, este imensă: 50000 de luptători, 165 tone de aur, 331 tone de argint, mari turme de vite ş.a.). de asemenea, Traian va disloca populaţia dacică din munţi spre locuri în care era mai uşor de supravegheat şi va inaugura un plan special pentru intensa şi rapida colonizare a teritoriului cucerit.

Dacia nu trebuia pierdută. Acesta era comandamentul care marchează întregul demers roman în Dacia. Mii de colorii, din întreaga lume romană, se revarsă ca un puhoi în campiile mănoase ale Daciei, în munţii bogaţi în aur, argint, fier, aducand cu ei organizarea socială romană, înţelegandu-se intre ei în limba latină, fiind primiţi, de voie de nevoie, dar mai degrabă absorbiţi, în masa autohtonilor. Dacii adoptă unele tehnologii romane, sunt supuşi unor rigori romane, inclusiv pe plan lingvistic, dar, în creuzetul etnic ce se conturase, elementul geto-dac rămane predominant. După o expresie celebră, romanizarea Daciei este o adaptare la nuanţe (Cert este că în urma acestui proces, început în unele părţi ale Daciei cu mult înainte şi desfăşurat prin secole, populaţia geto-dacă va căpăta expresie latină, devenind poporul român).

Cat de importantă era, însă, pentru Roma fixarea temeinică a stăpanirii sale în Dacia o arată anexarea la Moesia Inferioară a unor părţi din Dacia (Muntenia şi sudul Moldovei), o arată rapida şi intensa colonizare a provinciei, după un plan conceput chiar de Traian, o arată manifestările şi realizările triumfale ale lui Traian.

Astfel, se construieşte în Roma şi în afara ei (desigur - cu aurul dacilor) Forul lui Traian, în care statuile erau aurite, Basilica Ulpia, apeductul Aqua Traiana, drumul de la Beneventum la Brundisium - Via Traiana, amfiteatrul din Verona, portul Ostia (renovare), monumentul Tropaeum Trăiam, canalul Nil-Marea Roşie (refacere), oraşul Nicopolis ad Istrum, („ca semn al biruinţei împotriva dacilor" - Ammianus Marcellinus), se suprimă impozitul pe anul 106, se dăruiesc fiecărui contribuabil 650 dinari (sumă nemaiutilizată ca dar pană atunci), se bat monedele „Dacica" şi „Dacia capta" precum şi medalii triumfale etc, serbările triumfului lui Traian durează 123 de zile, la ele participand 10 000 de gladiatori şi fiind ucise, în luptele-spectacol, 11 000 de fiare sălbatice.

Şi, între acestea, cea mai importantă este Columna lui Traian, inaugurată la 12 mai 113, construită de acelaşi Apollodor din Damasc în For; este o coloană de marmură, înaltă de 40 (39,83 m) de metri, cu un diametru de patru metri, a cărei suprafaţă exterioară este împodobită cu un şir continuu (volumen) de basoreliefuri executat în spirală, prezentand, prin scene sugestive şi în culori, istoria războaielor dacice. în varful ei a fost fixată statuia de bronz aurit a lui Traian (înlocuită de romanii creştini cu cea a Sf. Petru), iar în soclu, Columna avand şi funcţie de mausoleu, a fost depusă urna de aur cu cenuşa lui Traian.


Tag-uri: antichitate, istorie, personalitatiCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 15 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :