FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,044
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat - Viata la tara de Duiliu Zamfirescu

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Referat - Viata la tara de Duiliu Zamfirescu

 Q:   Intreaba despre Referat - Viata la tara de Duiliu Zamfirescu       
Referat - Viata la tara de Duiliu Zamfirescu "Duiliu Zamfirescu a fost inainte de toate un artist si,poate,unul dintre cei mai mari stilisti din cati a cunoscut literatura romana." - Eugen Lovinescu

"Viata la tara" este un poem al vietii campenesti... Cand o opera literara dovedeste o dragoste atat de reala pentru viata la tara,pentru pamantul tuteler,cand ne zugraveste atatea suflete cinstite si idealiste,cum poate sa nu fie privita ca o opera inaltatoare?A devenit o opera clasica si nationala datorita rirsipirii de poezie simpla prezenta,optimismului sanatos,artei discrete cu care a fost scrisa si simtul masurii si al limbii.

"Viata la tara" este primul sau mare roman aparut in 1894,cu scene unice de vanatoare desfasurate pe lac,cu nevinovatia copilei care iubeste pe baiatul de langa dansa si desmiarda miloasa pasarea pe car e el a ranit-o,scena de inalta noblete sufleteasca in care tanarul venit din strainatate infrunta bestiile politienesti care chinuiesc pe taranii ridicati contra nedreptatii...

Mai intai de toate insa acest roman este cu totul lipsit de acea filosofie care face pete dizgratioase in alte opere ale sale.Satira e serioasa si justificata pe deplin.Acest roman unic in litertura romana infatiseaza clasa boiereasca prin cateva familii care s-au strecurat prin negura fanariota.

Fara a fi un mare romancier,Duliu Zamfirescu merita elogii pentru finetea unor analize,pentru creerea atmosferei mondene,in fine,pentru sobrietatea stilistica si intuitiile lui in legatura cu tehnica romanului.

Pasajele din acest roman contin amanunte realiste,umoristice sau gratioase cre dau viata si adevar intregului tablou.

Tot despre acest roman s-a spus si ca se valorifica in totalitatea lui,prin finetea si atmosfera sentimentala,prin arta alcatuirii si a expresiei.E tot armonios,aici se aude rezonanta timbrului sau sufletesc,aici se cristalizeaza limitele si posibilitatile creatorului epic.

Desi romanul este bazat pe caracterul clasic al scrierilor ,se poate distinge un inceput de modernitate.

Ceea ce ramane remarcabil in romanul "Viata la tara" sunt pasajele consacrate sentimentului erotic si domesticitatii pasnice.Astfel,acesta devine un roman al privirii care descopera mereu un dincolo.

"Daca nu acceptam ideea ca <> este rodul unei fericite experiente,va trebui sa descoperim in creatia lui Duliu Zamfirescu invarianta care defineste universul sau fictional ca autentic."

El surprinde in mod fantastic in aceasta opera literara "farmecul trist al singuratatii romanesti" pe o intuire fundamentala a sensului peisajului romanesc.

Astfel,el si-a consacrat intregul renume impreuna cu operele sale in patrimonial litaraturii romanesti,alaturi de alti scriitori de mare valoare simbolica.


Tag-uri: referat, duiliu zamfirescu, artist, poem, opera, literaturaCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 14 December '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :