FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 436
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Pretioasele cochilii din insula Niihau

Tag-uri Populare


minerale   apa   natural   cura   boala   tratament   geografie   exotism   relief   romania   italia   spania   alimentatie   frumusete   ingrijire   sanatate   turism   luna de miere   delta dunarii   paradis   africa   belgia   ape   amstel   alpi   zeus   san pedro   peninsula iberica   provocare   niagara   cascada   polonia   germania   audi   franta   atlantic  

All Tags

Famous Forum

 

Pretioasele cochilii din insula Niihau

 Q:   Intreaba despre Pretioasele cochilii din insula Niihau       
Pretioasele cochilii din insula Niihau În Hawaii există şapte insule locuite. Cea mai mică insulă, Niihau, mai este numită şi „insula interzisă”. Are o suprafaţă de aproximativ 180 km pătraţi. Această mică insuliţă furnizează una dintre cele mai preţioase comori ale lumii – cochiliile de Niihau. Această insulă are un relief plan, fără dealuri, şi este numită si Insula Interzisă deoarece este o insulă privată, accesul celor neinvitaţi fiind strict interzis. Pe ea locuiesc aproximativ 230 de hawaiieni ce comunică în limba hawaiiană, cu speranţa că îţi vor putea păstra cultura populară. Pe lângă activităţile lor zilnice de mers la păscut cu oile sau cu vacile, ei exploatează malurile oceanului, în căutare de cochilii „aducătoare de aur”.

Aceste cochilii de găsesc pe toa te insulele din Hawaii, însă aspectul, calitatea şi cantitatea lor, diferă mult de cele de pe insula Niihau. Iarnă de iarnă, furioasele valuri aduc spre ţărm minuscule cochilii de melci de mare, care mai de care mai frumoase, mai colorate şi cu forme căt mai diverse. Iar aceasta, în cantităţi uriaşe. Culegerea cochiliilor se face în lunile de căldură din timpul iernii, şi i se acordă ore întregi de activitate intensă de selctare şi curăţire a cochiliilor. După culegere sunt uscate la umbră şi sunt selectate după mărime. După finalizarea acestor procese, cochiliile sunt transformate în adevărate coliere numite lei. Colierele arată de parcă ar fi formate din flori, însă florile sunt de fapt chochiliile frumoase şi colorate.

Există trei tipuri de cochilii: momi, laiki şi kahelelani. Momi au culori de la alb stralucitor la maro-închis. Laiki seamănă cu bobul de orez şi sunt podoabele preferate de miresele din Hawaii. Au culori alb pur, alb ca de fildeş, bej gălbui, unele chiar maronie. Cochiliile kahelelani nu sunt mai mari de 5 mm. Acestea sunt cele mai greu de prins în şiraguri, dar sunt cele mai scumpe. Au culori roşiatice, rubiniu, roz aprins şi roşu. Cele de culoarea roz aprins ridică preţul colierului cu până la aproape de trei ori mai mult.

În Hawaii colierele se folosesc de multă vreme în locul bijuteriilor, şi despre ele a fost scris în jurnalul de bord al mai mulotr exploratori marini. Cu trecerea timpului, nestematele coliere se putau observa la gâtul femeilor dansatoare, sau chiar la gâtul reginelor şi prinţeselor. În prezent, femeile din lumea ăntreagă le poartă cu mândrie şi admiraţie.
Articol scris de Lavinia Cavaşi, pentru FamousWhy.ro
Sursa imaginii: redseaoceanadventures.com


Tag-uri: cochilii, insula, niihau, hawaiiCategorie: Turism  - ( Turism - Archiva)

Data Adaugarii: 15 October '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :