FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,758
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Precipitatiile atmosferice in Romania

Tag-uri Populare


relatii   social   interactiune   individ   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   plimbare   relaxare   vacanta   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   vedete   religie   vise   copii   pasiune   societate   pamant   amabilitate   ghiveci   eleganta   evolutie   madonna   familie   copilarie  

All Tags

Famous Forum

 

Precipitatiile atmosferice in Romania

 Q:   Intreaba despre Precipitatiile atmosferice in Romania       
Precipitaţiile atmosferice cresc de la est spre vest şi de la altitudini mai reduse către altitudinile mai mari. Cantităţile medii anuale mai mici de 400 mm în Delia Dunării şi pe litoral cresc la 500 — 600 mm în regiunile de campie şi depăşesc 1 000 mm în munţi. Ca şi la regimul temperaturii aerului se observă o mare variabilitate în timp a precipitaţiilor. în unii ani, cantităţile de precipitaţii depăşesc 1 400 mm pană la 2 000 mm (1912 sau 1941) în regiunile din nord-vestul ţării şi în munţi scad la 200 mm şi mai puţin în special în sud-estul ţării, în numeroşi ani secetoşi.

în semestrul cald ca şi în semestrul rece, variaţia cantităţilor medii de precipitaţii este cuprinsă între 200 şi 000 mm. Luna cea mai ploioasă este iunie, urm ată de mai, cand în numeroase locuri din ţară precipitaţiile lunare depăşesc 100 mm şi chiar 120 — 140 mm.

Cele mai puţine precipitaţii cad iarna, în lunile februarie, martie (20—30 mm în regiunile cele mai joase, pană la 50—60 mm în cele mai înalte). La începutul verii, cand cantitatea de ploaie este maximă (cantităţile lunare depăşesc 200 şi chiar 300 mm), se înregistrează şi cele mai intense ploi, cu caracter de aversă, cand într-o perioadă de timp foarte scurtă cad cantităţi mari de precipitaţii, după care, de obicei, timpul devine frumos şi se stabilizează (într-un interval de 24 ore pot cădea uneori 100 mm şi chiar 200 mm sau mai mult).

Numărul anual de zile cu precipitaţii este cuprins între 70 —80 în sud-estul ţării, 100 — 140 în regiunile de campie şi de deal şi 140 — 170 în munţi. Numărul maxim de zile cu precipitaţii se observă la începutul verii, fiind de 10 — 15 zile pe lună, ceva mai redus pe litoral. Mai uscat este timpul către sfarşitul verii, cand cantităţile de ploaie se reduc, la fel şi numărul de zile cu precipitaţii (în septembrie 25 — 60 mm şi 3 — 7 zile cu ploaie). în general toamnele sunt frumoase şi uscate, cu excepţia regiunilor din sud-vestul ţării (Banatul şi Oltenia deluroasă), unde se înregistrează un al doilea maxim de precipitaţii, în special în octombrie şi noiembrie.


Tag-uri: geografie, ape, minerale, relief



Categorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 02 August '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :