FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 11,767
Votes: 15
Fame Riser
          
Fame Rank
6.4
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Portretul, tip de descriere

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Portretul, tip de descriere

 Q:   Intreaba despre Portretul, tip de descriere       
Portretul, tip de descriere Portretul este un tip de descriere in care sunt infatisate trasaturile fizice sau morale ale unei persoane in scopul individualizarii ei . Cand persoana apare intr-o opera literara , ea devine personaj literar . Deci portretul este imaginea unei persoane ori a unui personaj literar si poate sa apartina sau nu unei opere literare .

In ambele situatii , portretul include , in general , aspectul fizic , vestimentatia si insusirile caracteristice . Acestea din urma pot sa fie calitati sau defecte care se pot manifesta prin gesturi si prin ticuri . Totodata , portretul se refera si la obiceiurile persoanei sau personajului descris , care ii contureaza personalitatea .

Uneori , mai rar , obiectul unui portret poate fi si o fiinta necuvantatoare si atunci se realizeaza portrete animaliere .

Portretele se clasifica dupa mai multe criterii . Dupa categoria de opere din care fac parte portretele pot fi : portrete reale , obisnuite , realizate in mod obiectiv si el apartin operelor stiintifice . Tot aceste categorii ii apartine si portretul ca fisa biografica , prezent in publicistica ; contine si el informatii precise legate de viata si de activitatea unei persoane ( sportiv , cantaret , actor etc. ) .

Cand portretul apare intr-o opera literara si in creionarea lui intervine si imaginatia scriitorului se realizeaza un portret literar ( imaginar sau fictiv ) care figureaza mai ales in speciile genului epic .

Dupa tipul de insusiri evidentiate , portretele sunt fizice , cand este reliefata infatisarea exterioara a personajului , aspectului fizic , sau morale ( psihice ) daca scriitorul are in vedere trasaturile de caracter ale personajului . Cele mai multe portrete sunt insa mixte , deoarece cuprind atat trasaturile fizice , cat pe cele morale .

Si in functie de modul lor de realizare , portretele cunosc o mare diversitate , deoarece scriitorii apeleaza la modalitati diferite . Astfel , autorul se poate oprii la anumite detalii semnificative , cu importanta deosebita si atunci realizeaza un gros plan . Daca trasaturile fizice si morale sunt prezentate sumar , portretul este o schita sau un crochiu ; in alte portrete trasaturile fizice sau morale ale personajelor sunt exagerate , de cele mai multe ori cu scopul de a-i amuza pe cititori si , in aceasta situatie , portretul se numeste caricatura . Exista si un tip de portret in care autorul se descrie pe sine insusi , se autodefineste si de aceea un astfel de portret poarta numele de autoportret .

Portretele realizate de scriitori se refera la o persoana sau la un grup de persoane . In felul acesta , scriitori realizeaza , din punct de vedere al numarului de persoane la care fac referire , portrete individuale sau colective . Dupa felul in care opera literara este alcatuita , portretele sunt in proza si in versuri .

Indiferent de tipul portretului realizat , scriitorii folosesc anumite procedee in evidentierea insusirilor fizice si morale ale personajelor . Astfel , ei apeleaza la prezentarea directa a acestora prin intermediul descrierii sau indirecta , argumentandu-le prin faptele , prin atitudinea si prin felul de a vorbi a personajelor . Pentru a insista asupra trasaturilor lor de caracter autorii folosesc si diferite figuri de stil epitete , comparatii , personificari , hiperbole , antiteze , enumeratii -prin care reliefeaza personalitatea eroilor .

In functie de imprejurari , trasaturile fizice si morale sunt evidentiate de personaj insusi , realizandu-se astfel autocaracterizarea , sau de catre celelalte personaje ale operei cu care el se afla in relatie .

Indiferent de tipul de portret realizat , personajele au un rol deosebit in structura operei literare deoarece autorii , generalizand , realizeaza adevarate tipuri umane , cu anumite trasaturi dominante . Totodata , personajele sunt purtatoarele mesajului operei literare si implicit , al autorului . In felul acesta apare exprimata si atitudinea diferita a autorului de la un personaj la altul in stransa legatura cu valorile morale pe care acestea le reprezinta .


Tag-uri: descriere, trasaturi, persoanaCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 08 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :