FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 997
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Plantele ideale pentru balcon

Tag-uri Populare


ingrijire   ata   frumusete   sanatate   haine   andrele   croseta   material   cusaturi   ac   alimentatie   copii   tricotaj   tinerete   ten   imbracaminte   familie   cosmetice   par   crestere   gust   stil   tratament   femei   hidratare   sarcina   machiaj   piele   fata   ruj   creme   fat   cuplu   relatie   epilare   masaj  

All Tags

Famous Forum

 

Plantele ideale pentru balcon

 Q:   Intreaba despre Plantele ideale pentru balcon       
După cum vestibulul este poarta de intrare a apartamentului tot aşa balconul sau terasa este spaţiul de aerisire, iar în zilele însorite de vară un plăcut loc de odihnă şi de recreere. Aici se poate citi o carte, gospodina poate sta cu un lucru de mană, se poate sta de vorbă cu prietenii, copilul poate fi lăsat să se joace în voie. Pentru aceasta însă, trebuie amenajat şi întreţinut ca orice încăpere din apartament. Nici într-un caz nu se transformă în depozit de lucruri inutile. În primul rand aici va fi mica grădină a casei plină de flori şi de verdeaţă, care încantă ochiul şi aduce sănătate.

Începand cu primele zile de primăvară, vor începe să apară şi primele flori care vor decora balconul, şi anume acele plante de apartament care se sc ot afară. Crinii peruvieni sunt ideali pentru balcon sau gradina. cresc si infloresc foarte bogat in locuri insorite sau care sa beneficieze de cel putin 4-5 ore de soare pe zi. Semiumbra favorizeaza cresterea frunzisului in detrimentul infloririi. Desi pentru a germina, semintele au nevoie de o stratificare la rece, noile plantute de Alstroemeria, o data aparute, se dezvolta bine doar daca au suficienta caldura. O temperatura cuprinsa intre 14 si 24 grade Celsius este ideala, desi tolereaza si un pic in afara limitelor. Locul de plantare trebuie sa fie ferit de curenti si vanturi puternice, intrucat tulpinile sunt fragile si se pot rupe.

După mărimea ghiveciului acesta se poate aşeza : jos într-o parte a balconului, pe balustradă, pe o jardinieră mobilă sau construită special în corpul balconului, fixat de perete etc. .

Tot în acest scop se mai pot pregăti cateva lădiţe, înguste şi nu prea late (20-25 cm), pentru a nu lua din lăţimea balconului. Ele vor fi prevăzute cu orificii pentru scurgerea apei. Dacă aceste lădiţe (jardiniere) sunt deja din anii precedenţi se schimba numai pămantul. Pămantul folosit în jardiniere trebuie să fie hrănitor, permeabil şi să reţină apa de ploaie sau cea provenită din udatul de seară sau dimineaţă. Pentru aceasta se aşterne pe fundul lădiţei sau jardinierei un strat subţire de pietriş, nisip mai mare sau cioburi din oale de pămant, peste care se pune pămant care să conţină mraniţă (bălegar bine descompus din anii precedenţi), îngrăşămant cumpărat de la florării, pămant de turbă (frunze descompuse).

Se umple pană la 2-3 cm de marginea de sus a jardinierei pentru a avea loc apa la udat. Aici se seamănă direct sau se răsădesc flori a căror rădăcină nu cere un loc prea adanc. Plantarea florilor în jardiniere se face dimineaţa cu ajutorul unei lopăţele sau linguri, avand grijă ca rădăcina să aibă varfurile îndreptate în jos. După plantare se udă din abundenţă.

Distanţele dintre plante nu trebuie să fie prea mici (15-20 cm) deoarece ele au nevoie de spaţiu pentru a se dezvolta atat la suprafaţă cat şi în pămant (rădăcinile).

Plantele din jardiniere se aleg după expunerea balconului, plante care rezistă la soare puternic sau la umbră, plante cu durata lungă de înflorire, decorative, atat pentru formă cat şi pentru colorit sau să fie rezistente la boli şi insecte dăunătoare.
Pentru primăvară şi vară, flori ca : nu mă uita, pansele, năsturaşi, narcise pitice, colţunaşi, cerceluşi etc. Plantele medicinale sunt extrem de usor de intretinut: musetel, menta, salvie, rostopasca, roinita etc., la fel ca si ierburile aromate - cimbru, tarhon, mustar, care nu au nevoie de o ingrijire deosebita. Multora le plac arbustii ornamentali (se gasesc la florarii), iedera ori vita de vie, dar mai ales toate soiurile de flori, de la pansele si muscate, la trandafiri. Ele pot fi asociate in functie de culoare sau de miros.


Pentru toamnă : tufănele pitice, ochiul boului. Pentru iarnă : iarbă grasă, plante pitice, ierburi decorative. Plante urcătoare care se plantează în vase de ceramică aşezate la colţurile balcoanelor ca: zorele, trandafiri urcători, iederă, viţa cu ventuze care se prinde singură de perete, iar toamna frunzele se colorează frumos în nuanţe de roşu, fasole urcătoare şi caprifoi cu florile alb-gălbui foarte parfumate.

Din plantele agăţătoare, întinse pe sarmă subţire sau grilaj din lemn se poate forma şi o perdea protectoare contra razelor prea fierbinţi din zilele de vară. In coşuleţe suspendate se aşează ghivece cu flori care atarnă : asoaracrus, colţunaşi etc . Aceste flori multicolore, care împodobesc frumos balconul, contribuie la estetica întregului bloc.

In lipsa balconului se pot amenaja jardiniere bine fixate pe pervazul din lemn al ferestrelor. Jardinierele pot fi din ceramică sau mase plastice, dand posibilitatea locatarilor de a planta flori şi de a se bucura de frumuseţea şi parfumul acestora.

Pentru ca plantele să se dezvolte frumos au nevoie de îngrijiri speciale :

— stropitul trebuie făcut zilnic ; apa fiind necesară creşterii plantelor, udatul se face în orele mai răcoroase ale zilei (dimineaţa sau seara), cu o stropitoare mică.
Apa se toarnă încet, atat cat este necesar, fără să atingă pereţii;

— afanarea pămantului se face cu ajutorul unui beţişor sau cu o săpăligă specială, ori de cate ori se formează o crustă.

— îndepărtarea frunzelor îngălbenite, uscate;

— aplicarea de îngrăşăminte .

Scoaterea plantelor din apartament trebuie să se facă treptat, iar în primele zile, dacă soarele este prea puternic, vor fi umbrite.

sursa imaginii freedigitalphotos.net


Tag-uri: flori, pamant, luminaCategorie: Lumea Femeilor  - ( Lumea Femeilor - Archiva)

Data Adaugarii: 31 October '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :