FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,664
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Olimpismul

Tag-uri Populare


relatii   individ   social   interactiune   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   relaxare   vacanta   plimbare   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   pasiune   vise   copii   vedete   religie   eleganta   ghiveci   amabilitate   societate   pamant   evolutie   copilarie   madonna   familie  

All Tags

Famous Forum

 

Olimpismul

 Q:   Intreaba despre Olimpismul       
Olimpismul reprezintă ansamblul ideilor privind modul în care sportul trebuie pus în slujba dezvoltării armonioase a omului şi a construirii unei societăţi umane avansate. Aceste idei se referă la:

- dezvoltarea fiinţei umane care trebuie să fie echilibrată din punct de vedere fizic, dar şi psihic

- promovarea unor relaţii de sportivitate faţă de partenerul de întrecere

- eliberarea sportivului de condiţionarea materială

- formarea unei atitudini morale în viaţa socială

- afirmarea universalităţii umane, stabilirea unor relaţii de respect şi prietenie între oamenii de pretutindeni.

Mişcarea olimpică înglobează totalitatea indivizilor şi organizaţiilor din domeniul sportului care se ghidează în activitatea lor după principiile olimpismulu i. Jocurile Olimpice au următoarele caracteristici:

1.Fair-play şi sportivitate

Cuvântul „fair-play” reprezintă atitudinea sportivă cinstită, dreaptă, a juca un sport având această atitudine. Sportivitatea presupune o atitudine de demnitate, de seninătate, de stăpânire de sine în înfrângere, de modestie şi lipsa de ostentaţie în victorie. Sportivitatea, care are ca punct de plecare respectul faţă de adversar, considerat partener de joc, devine în acelaşi timp respect faţă de sine însuşi, prin aprecierea obiectivă a propriei victorii şi refuzul de a se înjosi acceptând o victorie care nu s-ar datora exclusiv acesteia. Nu este degradant să fii învins de un adversar superior. Victoria sau înfrângerea sunt două ipoteze ale luptei pe care trebuie să le accepţi.

2. Heraldica olimpică

Emblema olimpică este compusă din cinci cercuri întretăiate: două jos şi trei sus. Fiecare are altă culoare - albastru, negru, roşu, galben şi verde. Ele semnifică cele cinci continente unite în mişcarea olimpică.

3. Deviza olimpică „Citius-altius-fortius”

Aceasta se traduce prin „mai repede, mai sus, mai puternic”. Îndeamnă la autodepăşire pentru atingerea celor mai înalte cote ale posibilităţilor umane. Dar se mai referă şi la formarea unui caracter puternic şi îndeamnă la virtute.

4. Drapelul Olimpic

A fost conceput de Pierre de Coubertin în anul 1913. emblema olimpică este plasată în centrul drapelului, cu cercul albastru aşezat sus în stânga. Cel galben este situat în partea inferioară şi uneşte cercul albastru şi cel negru.

5. Flacăra Olimpică

Este simbolul care reprezintă descoperirea focului, cea mai importantă treaptă cucerită de omenire. Focul era cunoscut la greci din antichitate prin mitul lui Prometeu, cel care a furat focul de la zei pentru a-l dărui oamenilor.

6. Imnul Olimpic

A fost intonat pentru prima oară la cea dintâi ediţie a Jocurilor Olimpice moderne, în 1896. Cantata poetului grec Kostas a fost interpretat în faţa regelui George I al Greciei.

7. Jurământul Olimpic

S-a introdus pentru prima oară la Jocurile Olimpice din 1920 de la Anvers. A fost depus de sportivi şi de arbitri, reprezentând angajamentul participanţilor de a respecta fairplay-ul şi sportivitatea.

Sursa Imaginii - tribuneindia.com


Tag-uri: jocurile olimpiceCategorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 14 December '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :