FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 15,611
Votes: 32
Fame Riser
          
Fame Rank
7.8
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre O scrisoare pierduta - momentele subiectului

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

O scrisoare pierduta - momentele subiectului

 Q:   Intreaba despre O scrisoare pierduta - momentele subiectului       
O scrisoare pierduta - momentele subiectului "O scrisoare pierduta" de Ion Luca Caragiale, este o comedie in 4 acte a carei actiune se desfasoara gradat. Fiecare act are un punct culminant al sau inafara de punctul culminant al comediei.
Expozitiunea (actul 1 ) – Intamplarile sunt prezentate intr-un judet de munte in prajma alegerilor electorale si sunt prezentate cateva personaje : Stefan Tipatescu prefectul judetului, politaiul Pristanda si Zaharia Tranhanache, seful seful organizatiei locale a gruparii politice guvernamentale.

Intriga (actul 1) – Conflictul intre ambitiosul avocat Nae Catavencu, din opozitie si grupul fruntas al conducerii locale : Stefan Tipatescu, prietenul sotului, ei.
Scrisoarea este gasita de cetateanul turmentat de la care este furata de Nae Catavencu, directorul ziarului’’Racnetul Carpatilor’ ’. Acesta o foloseste ca santaj pentru a putea deveni deputat.
Desfasurarea actiunii (actul 2 si prima parte din actul 3) – Farfuridi si Branzovenescu din grupul partidului de guvernare se tem de tradare. Farfuridi se asteapta sa fie ales deputat dar isi suspecteaza gruparea politica de a sustine un candidat din opozitie. Santajata de Catavencu Zoe de frica sa nu fie publicata scrisoarea, impreuna cu Tipatescu ii face lui Catavemcu diferite promisiuni, in schimbul scrisorii. Tipatescu recurge la amenintari folosindu-se de Pristanda. Neobtinand scrisoarea Zoe si Tipatescu decid sa-l sustina pe avocat in adunarea electorala, asogurandu-l ca va fi ales deputat. De la Bucurestei se cere, fara explicatii sa fie trecut pe lista candidatilor un nume necunoscut : Agamenon Dandanache.

Pentru a evita un scandal din partea lui Catavencu, Tipatescu il pune pe Pristanda sa provoace o bataie intre cele doua grupari politice. La adunarea electorala, Farfuridi se asteapta sa fie ales deputat, Catavencu se astepta si el sa fie sustinut de Zoe si Tipatescu.
In asteptarea anuntarii candidatului, cei doi rostesc discursuri lipsite de logica.
Punctul culminant (partea a doua din actul 3) – Dupa ce Pristanda pune un grup sa intrerupa discursul lui Catavencu, Zaharia Trahanache anunta numele candidatului propus de la centru. Are loc o incaierare in timpul careia Catavencu, isi pierde palaria in captusala careia se afla scrisoarea. Temandu-se de Zaharia Trahanache care gaseste o polita falsificata de el, Catavencu dispare pentru o vreme provocand emotii mari lui Zoe Trahanache.

Deznodamantul – Sosit la Bucuresti, Dandanache este ales deputat. De la el se afla ca a obtinut candidatura datorita unei scrisori de amor pe care insa o pastreaza si pentru alta data. Nemaiavand scrisoarea ajunsa iar la cetateanul turmentat, fusese data ‘‘adrisantului’’. Catavencu accepta sa conduca festivitatea in cinstea alesului. Toti se impaca, Catavencu sperand ca va fi ales in alta camera.


Tag-uri: momentele subiectului, o scrisoare pierduta, comedieCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 13 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :