FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,237
Votes: 3
Fame Riser
          
Fame Rank
6.7
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre O scrisoare pierduta-caracterizarea lui Zaharia Trahanache

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

O scrisoare pierduta-caracterizarea lui Zaharia Trahanache

 Q:   Intreaba despre O scrisoare pierduta-caracterizarea lui Zaharia Trahanache       
O scrisoare pierduta-caracterizarea lui Zaharia Trahanache Zaharia Trahanache este unul dintre personajele cheie ale comediei lui I.L. Caragiale ‘O scrisoare pierduta’.

In lista de personaje ne este prezentat ca ‘prezidentul Comitetului electoral, Comitetului scolar, Comitetului agricol si al altor comitete si comitii’, tot atatea repere ale pozitiei sale politice privilegiate.

Zaharia Trahanache completeaza lumea lui Caragiale, i se integreaza organic prin chiar statutul sau existential, definibil printr-o formula ce se indetifica personajului : ‘ai putintica rabdare’.

Avand o pozitie consolidata, ambitia sa este aceea de a mentine si veghea asupra unei ordini stabilite, acceptand un joc ale carui reguli le stapaneste perfect pentru ca acumularea de experinte ii permite privirea de la inaltime a intregului mecanism. Dar apel ul la ‘Putintica rabdare’ este, in acelasi timp, un truc indelung verificat, este o forma a autoapararii, a incetinelii, a amanarii, este un element strategic ce face parte din arsenalul abilitatilor sale politice.

Pentru a defini societatea vremii, Zaharia Trahanache repeta spusele fiului sau : ‘unde nu e moral, acolo e coruptie, si o sotietate fara printipuri, va sa zica ca nu le are’.

‘Centrul’ este acceptat ca o autoritate suprema, ca garantie a linistii si prosperitatii ‘noi votam pentru candidatul pe care il pune pe tapet partidul intreg…pentru ca de la partidul intreg atarna binele tarii si de la binele tarii atarna binele nostru…’. De fapt nu face decat sa se conformeze lumii in care traieste.
Se dovedeste a fi un expert in ‘machiavalacuri’, amenintarea si santajul lui Catavencu nu-l sperie si primul sau gand este acela de a gasi antidotul, ceea ce se si intampla, pentru ca, in scurt timp, gaseste o polita prin care acesta isi insusise cinci mii de lei de la societatea pe care o conducea.

Acest fapt dovedeste nu numai ingeniozitatea celui pus in situatia de a-si apara pozitia de ‘om onorabil’, ci si insusirea unor practici curente, cunoasterea superioara a mecanismelor de transformare a defensivei in atac.

Trahanache poate parea naiv in ce priveste sezizarea relatiilor dintre Tipatescu si Zoe, dar aceasta naivitate e contrazisa de abilitatea si viclenia politica a lui ‘nenea Zaharia’, care gaseste la momentul oportun polita falsificata de Catavencu.
Interesele personale ii dictau lui Trahanache sa nu rupa relatiile cu Tipatescu, singurul, din grupul lor, capabil sa sustina partidul.

Abil, tenace, meticulos, calculat, el reuseste sa-si domine oponentii, dar, in acelasi timp, naiv, opac, desensibilizat, el insusi este un inselat.


Tag-uri: o scrisoare pierduta, zaharia trahanache, i.l. caragialeCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 14 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :